Paragrafy na zločince: začíná se znovu

Martina Macková
12. 12. 2006 10:50
Praha - Sporný trestní zákoník, kterému před volbami zlomil vaz chybějící paragraf o tunelování, se začíná znovu psát.
Ministr Pospíšil: Zákoník je nutné přijmout, i bez sporných paragrafů
Ministr Pospíšil: Zákoník je nutné přijmout, i bez sporných paragrafů | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Paragraf trestající tuneláře v něm bude ale jen v případě, že se na tom politici všech stran shodnou. Stejně jako další sporné body. Ministr Jiří Pospíšil (ODS) se jistí. Nechce s normou dopadnout jako jeho přechůdce.

Pokud se strany nedohodnou dopředu, ze zákoníku sporné věci jednoduše vygumuje.

Na stole do půl roku

Zákoník ale mohou politici probrat už zanedlouho. Celý se nepíše tak úplně doslova od začátku. Na kodexu opět pracuje soudce Nejvyššího soudu Pavel Šámal, a ten vychází z normy, kterou před volbami parlament zamítl.

Ministr Pospíšil zadal práce na zákonu i přesto, že neví, jestli ho bude předkládat právě on a jaké vládě. Hotový by ale měl být do půl roku.

Politici přitom ještě v létě odhadovali, že se nový zákoník nepodaří přijmout dříve než v roce 2008 nebo 2009. Na odmítnutém kodexu se pracovalo přes deset let. V Česku stále platí 40 let stará norma.

Tunelářský paragraf do diskuse

Při schvalování verze zákoníku, který předložil ministr Pavel Němec (US-DEU) se experti na právo nedokázali shodnout na tom, jestli lze tuneláře potrestat podle jiných zákonů, nebo ne. Paragraf byl nakonec pro přijetí zákona klíčový.

O tom, jestli je paragraf zneužívání informací v obchodním styku skutečně v zákoníku potřeba, má rozhodnout debata odborníků i politiků. Začít by měla už v lednu.

Demonstrace proti přijetí trestního zákoníka letos v březnu
Demonstrace proti přijetí trestního zákoníka letos v březnu | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Dovedu si představit, že tam nebude," řekl Aktuálně.cz Pospíšil. "Různé právní řády v Evropě tam podobný paragraf nemají. Tunelování firem lze postihovat třeba podle obchodního práva nebo správního," míní nyní a dodává: "Nehlásím se ani k jednomu názoru, závěr musí vyplynout z diskuse."

Vypustit paragraf před volbami navrhl takřka bez povšimnutí sněmovny Pospíšilův stranický kolega Marek Benda. Na problém se přišlo až v Senátu a ten se postavil jednoznačně proti. Sněmovna pak nedokázala senátní veto přehlasovat, když se vládní ČSSD rozhodla nepodpořit vlastní zákon.

Podle některých odborníků totiž hrozilo, že kvůli absenci paragrafu by například skončilo stíhání podnikatele Radovana Krejčíře nebo by získal amnestii Karel Srba, bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí, kvůli kterému přišel stát v kauze pronájmu Český dům o 14,5 miliónů korun.

Obvinění podle sporného paragrafu - ČTĚTE ZDE

Mladší trestanci mohou, ale nemusí být

Politici i odborníci se shodují, že Česko nový trestní zákoník naprosto nutně potřebuje. Odmítnutý kodex měl zavést nové trestné činy a zpřísnit některé stávající.

Foto: Aktuálně.cz

Trestné mělo být například i držení dětské pornografie, zákroky směřující ke klonování lidí, neposkytnutí pomoci oběti havárie, dotační podvod nebo další činy v oblasti počítačové kriminality. Navrhoval přísnější tresty za vraždy, zpřísnit se mělo trestání korupce nebo placený sex s nezletilci.

"Naprosto nutné je co nejdříve zavést například detenční ústavy pro mladistvé, alternativní tresty, nové formulace skutkových podstat - je to klíčová věc," doplňuje Pospíšil.

Debatovat chce v politických stranách, také o dalších sporných bodech snížení hranice trestní odpovědnosti a zavedení trestného činu euthanazie.

Zákoník je třeba nový

Neexistence vlády a možné předčasné volby ale shodu mezi politiky mohou snadno zhatit. Zvlášť u euthanasie nelze čekat, že se strany dohodnou, zvlášť pro naprosto odmítavý postoj lidovců, kteří považují zavedení trestu za euthanasii bez spodní hranice za cestu k její legalizaci.

"Bylo by dobré najít politickou shodu, ale pokud by paragraf týkající se euthanasie měl ohrozit přijetí zákoníku, ať tam raději vůbec není," řekl Pospíšil.

"S paragrafem o tunelování si můžeme nechat poradit od expertů, ale například euthanasii musíme rozhodnout sami, shoda se bude hledat těžko," potvrzuje poslanec Miloš Melčák (ČSSD).

Problém s trestním zákoníkem měli dříve také komunističtí poslanci, kterým vadilo, že má být trestné popírání komunistických zločinů. Kodex se zmiňuje o komunistické a nacistické genocidě mezi příklady zločinů, které nelze schvalovat.

"Pokud se shoda nenajde, zákoník bych klidně předložil bez všech těchto sporných bodů," řekl ale Pospíšil. Podle něj je jeho přijetí kvůli jiným paragrafům tak akutní, že nelze příliš dlouho čekat, až se politici shodnou.

 

Právě se děje

Další zprávy