KSČM přišla o miliony, Exner o funkci

Jakub Antoš
2. 12. 2006 17:41
Praha - Nejvyšší orgán komunistické strany v tajném hlasování odvolal místopředsedu Václava Exnera.
Za vedení strany do Brna přijeli místopředseda Václav Exner (vlevo) a předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik.
Za vedení strany do Brna přijeli místopředseda Václav Exner (vlevo) a předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Důvodem je mnohamilionová sankce za odstoupení od prodeje sídla KSČM.

A ústřední výbor KSČM našel viníka zodpovědného, že straně hrozí insolvence. Následoval trest. 

Předseda Vojtěch Filip na jednání nejprve navrhl, aby byl poslanec Václav Exner zbaven funkce místopředsedy KSČM. Exner byl pak v tajném hlasování skutečně odvolán.

"Bylo to manažerské pochybení, nejedná se o trestní odpovědnost," uvedla mluvčí komunistů Monika Hoření.

Už 10. listopadu označilo nejužší vedení komunistů, výkonný výbor, za hlavní viníky místopředsedy Františka Tomana a právě Václava Exnera. Toman letos zemřel.

Komunisté v Česku
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Kdo může za blamáž

Za počátek současných potíží KSČM je možné označit dva roky staré rozhodnutí strany prodat sídlo v ulici Politických vězňů v centru Prahy firmě Poste Re. Komunisté si chtěli postavit novou budovu v pražských Vysočanech a přitom ještě touto transakcí vydělat peníze do stranické pokladny.

Letos v únoru vedení obrátilo. Nabídku na prodej staré budovy stáhlo, protože se stavba nové prodražila a komunisté by nic nevydělali.

Má to však háček. Ve smlouvě se partaj zavázala, že pokud z prodeje odstoupí, vyplatí kupní straně jednorázovou pokutu ve výši 40 milionů korun. O dalších 20 milionů přijdou, nekoupí-li budovu novou. To Vojtěch Filip označil za spekulaci.

"Podle nás nebyla uzavřena ani smlouva o smlouvě budoucí, byla jen předložena jakási nabídka," řekl předseda Filip. "Existuje pouze dopis, že nás zájemce může oslovit s nabídkou. V České republice nelze nikoho donutit, aby prodal svůj majetek," řekl také novinářům.

Kromě toho nemohou komunisté budovou v ulici Politických vězňů disponovat. Firma Poste Re, která měla o nemovitost zájem a nabídla za ni částku ve výši několika set milionů korun, totiž na KSČM podala žalobu k soudu. Proto je budova v katastru nemovitostí zaplombována.

Foto: Aktuálně.cz

Podle listu MfD se má první stání uskutečnit 17. ledna příštího roku.

Dolejš: Musíme šetřit

Kvůli prázdné pokladně se komunisté rozhodli snížit výdaje. Podle místopředsedy Dolejše hodlají zmrazit mzdy svých zaměstnanců a vyhlásit "STOP-stav" na nákup movitého majetku.

"Potřebujeme mít ještě nějakou rezervu, proto zmrazíme mzdy, přestane se nakupovat atd.," řekl místopředseda KSČM Jiří Dolejš před časem Lidovým novinám.

Naopak posilou pro stranický rozpočet by měly být vyšší odvody poslanců a senátorů. Zatímco dosud museli dávat ze svého deset procent, nyní se poplatek může zvýšit na patnáct či dvacet procent.

Tuto informaci dnes označil předseda Vojtěch Filip za fámu. Mluvčí strany Monika Hoření uvedla, že jde o vykonstruovanou zprávu jednoho bulvárního deníku. Výše příspěvku je prý na individuálním uvážení každého poslance či senátora.

 

Právě se děje

Další zprávy