Tíží vás byrokracie? Napište premiérovi

1. 1. 2007 0:00
Praha - Štve vás pomalý postup úřadů a státní byrokracie, ale nevíte, kde si stěžovat? Napište přímo premiérovi. Slíbena je rychlá odpověď.

Mileně Varadinkové, která pracuje v počítačové firmě, začalo na podzim vrtat hlavou, proč byly distributorům výpočetní techniky navýšeny poplatky za autorská práva a proces se celkově zkomplikoval.

A tak se stala jednou z prvních, která otestovala službu www.panepremiere.cz . Stránky spustilo před dvěma měsíci sdružení eStat, které se zabývá bojem s nadměrnou byrokracií. Občanům na nich dalo k dispozici formulář, do nějž mohou psát své stížnosti na státní byrokracii.

Když se ke stížnosti přidají další čtyři lidé, eStat ji oficiálně zašle na adresu premiéra.

Dotaz Mileny Varadinkové potřebné čtyři podpisy vzápětí získal, takže odešel oficiální cestou na úřad vlády. Premiér se tak musel postavit jejímu pohledu na změny autorského zákona: "Je nemravné, aby se všichni spotřebitelé povinně skládali na umělce, i když si hodlají na svém počítači uchovávat, tisknout a archivovat výhradně své vlastní výtvory."

Za první měsíc od ostrého spuštění se na stránkách objevilo několik desítek podobných námětů.

Z internetu na poštu

Většina se týkala byrokracie. Další část tvořily buďto výtky Topolánkovi či nepublikovatelné poznámky. "Vyhradili jsme si právo odeslat jenom ty dotazy, které se týkají tématu. Vulgarity budeme z webu mazat rovnou," vysvětluje Ivo Brokeš z eStatu.

Dopisy posílá eStat na vládu poštou. Spolu s tím vždy upozorní tazatele, že jejich podnět už je vyřizován. Když přijde odpověď, dostanou opět e-mailem zprávu s výsledkem.

Premiér má povinnost na dopis odpovědět do 30 dnů. eStat slibuje, že v jeho případě bude lhůta kratší. Sdružení má totiž blízko k ODS a současný premiér Mirek Topolánek se spuštění projektu přímo zúčastnil. eStat přitom za projekt pochválil a slíbil spolupráci.

První pocit - bezmoc

Ivo Brokeš doufá, že premiér nebude dotazy jenom vyřizovat, ale také se zasadí o změnu. Podle něj by o tom svědčila i slova Mirka Topolánka při spouštění projektu. Ten si na byrokracii postěžoval jako první.

"Bezmoc voleného politika při střetu s věčnou byrokracií to je jeden z prvních pocitů, který mě přepadl při vstupu do přeplněné Strakovy akademie," řekl Topolánek s tím, že úřad vlády potřeboval zeštíhlení.

eStat, který se zrodil vloni, je podle Brokeše originálním českým řešením podobných problémů. "V zahraničí jsem se s ničím podobným nesetkal. Jestli něco takového existuje, bude to shoda náhod."

S dosavadním zájmem lidí o internetovou službu je Brokeš spokojen: "Až si lidé zvyknou, že na jejich dotazy skutečně chodí odpovědi, určitě ten zájem ještě poroste."

 

Právě se děje

Další zprávy