Chci být předsedou lidovců, řekl Čunek

Red DOM
20. 11. 2006 9:08
Praha - Vsetínský starosta a senátor Jiří Čunek se rozhodl kandidovat na post předsedy KDU-ČSL. Uvnitř: ON-LINE ROZHOVOR, REPORTÁŽ
Jiří Čunek přijíždí na konferenci lidovců.
Jiří Čunek přijíždí na konferenci lidovců. | Foto: Ludvík Hradilek

Čunek se stal známým kontroverzním přístupem k romským občanům Vsetína. Některé z nich vystěhoval do kontejnerových domů na okraj města, jiní skončili dokonce za hranicemi okresu.

Senátor a starosta Čunek Aktuálně.cz potvrdil, že ucházet se o post předsedy je zatím jeho osobní rozhodnutí. "Musí jej potvrdit ještě moje krajská organizace, budu to chtít," dodal s tím, že konečné rozhodnutí by tedy padlo tento čtvrtek.

Čunek svou kandidaturu avizoval už v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Foto: Aktuálně.cz
Debata týdne: Jak se postavit k Romům? Zapojte se do diskuse o soužití romských a neromských obyvatel Česka. Pošlete názor e-mailem
Foto: Ludvík Hradilek
Odvety Romů se nebojím, tvrdí Čunek Přečtěte si, jak senátor odpovídal na otázky čtenářů Aktuálně.cz při on-line rozhovoru

Ochránci lidských práv se proti "vsetínskému" postupu vůči Romům, z nichž vetšina neplatila nájemné, ohradili. Například senátor za Stranu zelených Jaromír Štětina ale Čunka otevřeně podpořil.

Čunek: Podpora z regionů rozhodla

Mezi politiky KDU není na Čunka jednotný názor. Někteří jeho praktiky neschvalují. Současné vedení strany ho ale nikdy otevřeně nekritizovalo.

Senátor za Šumpersko Adolf Jílek, který kolegu ostře kritizoval kvůli stěhování neplatičů mimo území Vsetína a Zlínského kraje, se na jeho kandidaturu nedívá příznivě. "Nedovedu si představit, že by v čele strany, která si říká klidná síla, stál pan Čunek," řekl Aktuálně.cz Jílek.

Vlasta Parkanová, dnes podle průzkumů nejpopulárnější a nejdůvěryhodnější politička Česka, se ke kandidatuře stranického kolegy nechtěla vyjádřit. "Nevidím důvod," řekla Aktuálně.cz Parkanová, do budoucna možná Čunkova soupeřka o křeslo předsedy.

Čunek připustil, že na jeho rozhodnutí měly vliv hlasy z jiných regionů, které ho ke kandidatuře vyzvaly. Takto Čunka otevřeně podpořily například okresní organizace lidovců v Praze, Hodoníně, Brně či Hradci Králové.

"Určitě to mělo na moje rozhodnutí vliv," míní. Počítá ale s tím, že jeho cesta k nejvyššímu lidoveckému postu ještě může být trnitá. "Vím o tom, ale naopak se na to těším," říká senátor, který ale bude muset určitě svoje činy nyní vysvětlovat všem členům strany.

Krajská organizace Čunka asi nominuje

"Věřím, že moje kroky lidi pochopí. Jsem přesvědčen, že ti makropolitici, co mě kritizují, se nikdy některými konkrétními problémy nezabývali a tak jim ani nerozumí," řekl Čunek.

Říjen 2006: Jiří Čunek vedl úspěšnou kampaň za své zvolení do senátu za KDU-ČSL.
Říjen 2006: Jiří Čunek vedl úspěšnou kampaň za své zvolení do senátu za KDU-ČSL. | Foto: Ludvík Hradilek
Na chudé po vsetínsku: Pěkně to vyčistit

"Myslím si, že ta podpora Čunka bude poměrně velká, protože on ty své kroky poměrně srozumitelně vysvětlil. Mám takový pocit, že to lidé berou," řekl ČTK k Čunkovým vyhlídkám místopředseda strany a předseda zlínské krajské organizace Jiří Stodůlka. Právě tato krajská organizace ve čtvrtek rozhodne, zda Čunka nominuje. Podle Stodůlky jsou jeho šance velké. "Myslím, že pojede na sjezd jako kandidát," uvedl.

Spekuluje se o tom, že o funkci předsedkyně strany by se mohla ucházet nynější předsedkyně sněmovní frakce Vlasta Parkanová. Ta svou kandidaturu ale zatím nepotvrdila.

 

Právě se děje

Další zprávy