Paroubek a Topolánek se utkali on-line

22. 11. 2005 16:50
Praha - Ve studiu redakce Aktuálně.cz se v přímém hodinovém Duelu utkali premiér Jiří Paroubek a jeho volební vyzyvatel Mirek Topolánek. Vzájemně si on-line pokládali otázky bez zásahů moderátorů.

Celé znění Duelu Aktuálně.cz si můžete přečíst ZDE.

Jiří Paroubek zahájil duel otázkou na Mirka Topolánka: "Kolik si myslíte občanů ČR podporuje váš návrh zákona, který by neumožnil komunistické straně otevřeně říkat své názory a který by de facto znamenal pozastavení její činnosti?"

Foto: Ondřej Besperát

Mirek Topolánek měl zpočátku problémy dodržet limit pro odpovědi, který předepisují pravidla Duelu. "Jsme tak trochu pokusní králíci, ale pokus to byl dobrý," prohlásil Topolánek bezprostředně po ukončení Duelu.

Co je Duel?

Politická debata bez moderátora, v níž tazatelem a dotazovaným je přímo dvojice politiků. "Hovoří" spolu online - každý ze své místnosti, od svého počítače.

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek | Foto: Ondřej Besperát

Celkem hodinová debata má dva poločasy - v první půlhodině se ptá Jiří Paroubek a odpovídá Mirek Topolánek, ve druhé si role vymění.

Oba politici dopředu znají téma, o němž by se v určené hodině měli bavit. Pro první díl redakce vybrala: Komunismus.

Jaká jsou pravidla?

Do debaty nebude vstupovat žádná třetí osoba, debata nebude moderována redakcí. Redakce si však vyhrazuje právo vstoupit do diskuse ve chvíli, kdy účastníci nedodrží tato pravidla:

1. Základním pravidlem, bez něhož nemůže Duel splnit svůj účel, je, že dotazovaný MUSÍ odpovědět na každou položenou otázku. Nelze selektovat.

2. NELZE odpovědět pouze protiotázkou. Tu může dotazovaný připojit za konkrétní odpověď a je jen na tazateli, jestli na ni bude reagovat.

3. Dotazovaný MUSÍ odpovědět nejpozději do dvou a půl minut. Další otázka musí následovat ve stejném intervalu (v obou místnostech jsou pro kontrolu přesýpací hodiny).

4. Jako "redakční rozhodčí" - a zároveň zapisovatelky - sedí v místnostech Sabina Slonková (Jiří Paroubek) a Simona Holecová (Mirek Topolánek)

Co bude dál?

Po skončení online Duelu začala jeho čtenářská část = máte možnost hlasovat, kdo podle vás první souboj zvládl lépe. Hlasování bude ukončeno ve středu v 15:00.#reklama

Do té doby vám nabídneme další související články i ankety.

V průběhu úterního odpoledne se navíc můžete těšit na další bonusové materiály. Budete si moci Duel prohlédnout ve fotografiích, nejzajímavější pasáže vám nabídneme i jako Video a Zvuk.

Dnešní duel by podle našich plánů měl být prvním v řadě - do voleb vás čeká ještě pět pokračování.

 

Právě se děje

Další zprávy