ODS: Přepočítejte Pithartovo vítězství

Martina Macková
10. 11. 2006 15:50
Chrudim - Dnes končí lhůta pro podávání stížností na volby. Je mezi nimi i ta, která může připravit lidovce Petra Pitharta o senátorský mandát.
Petr Pithart se dozvěděl, že vyhrál. O 24 hlasů, možná se budou znovu počítat
Petr Pithart se dozvěděl, že vyhrál. O 24 hlasů, možná se budou znovu počítat | Foto: Ludvík Hradilek

Dlouholetý šéf Senátu vyhrál na Chrudimsku minimálním rozdílem 24 hlasů.

ODS, jejiž kandidátku Pithart tak těsně porazil, podala stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Podle strany, která celkově ve volbách získala nejvíce nových senátorských mandátů, je problém v tom, že některé hlasy - patřící Janě Fischerové - nebyly uznány jako platné. A Pithartovi, tvrdí ODS, se počítaly i hlasy, které měly být neplatné.

"Máme takové podezření," uvedl mluvčí ODS Jiří Sezemský. "Vzhledem k rozdílu záleží na každém hlasu a správnosti jeho posouzení. Po soudu chceme, aby zjistil, zda byla správně posouzena platnost odevzdaných hlasů," dodal.

Senátor Pithart se k potížím kolem svého mandátu nemohl zatím vyjádřit. A zřejmě o nich ani neví. Přednáší totiž na univerzitě v New Yorku a straničtí kolegové mu nevolali ani před akcí kvůli časovému posunu.

Lhůta pro podání stížností na senátní i komunální volby končí dnes v 16 hodin. Nejvyšší správní soud dosud dostal pět stížností na senátní, 6 na komunální volby a jednu, která se týká obou voleb.

Není kde udělat chybu

"Myslím, že ODS neunesla prohru," míní volební manažer Pitharta Tomáš Zdechovský. Podle něj nebylo možné udělat při výběru ze dvou senátorů nebo počítání hlasů ve druhém kole žádnou chybu.

"Vždy výsledek sčítání podepisují všichni členové volební komise a v ní jsou zástupci všech politických stran. Nedokážu si představit, že by výsledek podepsal někdo i přesto, že by byl přesvědčen o nesprávnosti. Lidé z ODS nám ani na dotaz nedokázali říct, ve kterém okrsku se měla stát chyba," řekl Aktuálně.cz Zdechovský.

Starostka Havlíčkova Brodu a Pithartova soupeřka Jana Fischerová (ODS)
Starostka Havlíčkova Brodu a Pithartova soupeřka Jana Fischerová (ODS) | Foto: Aktuálně.cz

Podle něj soud stížnost zamítne. "Nechci předjímat, ale pokud by se skutečně mělo znovu počítat, vyvolá to velkou vlnu stížností na komunální volby, kde dělily kandidáta od mandátu třeba jen jeden dva hlasy, a ne jako v našem případě 24," míní manažer.

Starostka Fischerová (ODS) ale argumentuje tím, že zatímco rozdíl mezi ní a Petrem Pithartem byl 24 hlasů, v obvodu bylo ve druhém kole odevzdáno 74 neplatných hlasovacích lístků. "Je to poměrně hodně, zhruba třikrát tolik," řekla Aktuálně.cz.

Fischerová je nyní starostkou Havlíčkova Brodu. "Beru situaci, jaká je. Zvolení si vážím, rozhodnutí o tom, že se podá stížnost, bylo na hlavní kanceláři ODS," řekla.

Souboj ODS a ČSSD

U soudu je také souboj dvou velikánů na Mladoboleslavsku. Úspěšnější byl  - tentokrát o 323 hlasů, Jaroslav Jermář (ČSSD), ovšem jeho protikandidát a dřívější senátor Jaromír Mitlener podal stížnost. Vadí mu styl kampaně, který sociální demokraté vedli i v době voleb.

Exsenátor Jaromír Mitlener (ODS) se zlobí a stěžuje. Kampaň ČSSD mu prý vzala hlasy
Exsenátor Jaromír Mitlener (ODS) se zlobí a stěžuje. Kampaň ČSSD mu prý vzala hlasy | Foto: čtk

Tvrdí, že auta s propagací soupeře stála v těsné blízkosti volebních místností i v době, kdy se rozhodovalo. A ČSSD mu prý ubrala hlasy i letáky, které poukazovaly na jeho další pracovní aktivity. Mitlener totiž provozuje soukromou lékařskou praxi a zasedá v dozorčí radě nemocnice Mladá Boleslav.

"Letáky tvrdily, že porušuji zákon, a přitom zákony jako senátor vytvářím. Ale já nejsem ve střetu zájmů, praxi mám řádně povolenou. A voličům určitě nevadí, že někdo pracuje víc," řekl Aktuálně.cz Mitlener. Exsenátor podal ještě před zveřejněním výsledků voleb už trestní oznámení na neznámého pachatele právě kvůli pomlouvačné kampani.

"Ze zákona musí být kampaň čestná a poctivá. I v poměrně špinavé politice by vás nikdo neměl pomlouvat tímto způsobem," míní Mitlener.

Nový senátor Jaroslav Jermář (ČSSD): Nechci se tím zabývat
Nový senátor Jaroslav Jermář (ČSSD): Nechci se tím zabývat | Foto: čtk

"O letácích nic nevím, nezajímal jsem se o to," řekl Aktuálně.cz nově zvolený senátor Jermář. "A naše automobily jsme v den voleb používali, to můžeme. Určitě jezdily, ale nestály u volebních místností," dodal.

Jermář je přesvědčený, že na jeho kampani nebylo nic nekorektního. "Nechci se tím už zabývat, chci pracovat pro své voliče," říká politik.

Soud má dvacet dní

Ale možná bude muset. Soud má totiž dvacet kalendářních dní na to, aby o stížnostech rozhodl. Obě dostal včera.

Kromě toho bude muset ještě řešit souboj v Praze. K soudu totiž došly také dvě stížnosti na vítězství kandidátky ODS v Praze 2 Daniely Filipiové.

I na vítězství senátorky Filipiové jsou stížnosti
I na vítězství senátorky Filipiové jsou stížnosti | Foto: Ondřej Besperát

"Jsou to stížnosti občanů proti průběhu hlasování ve druhém kole," řekl Aktuálně.cz mluvčí soudu Michal Lovritš.

Po minulých senátních volbách přišlo k soudu celkem šest stížností, jednu z nich uznal soud jako důvodnou. Jeho rozhodnutí ale nakonec Ústavní soud zamítl.

Letos již na začátku listopadu soud odmítl tři stížnosti na komunální volby a jednu odložil pro chybějící náležitosti. "O platnosti komunálních voleb podle zákona rozhoduje krajský soud, proto byly stížnosti odmítnuty," zdůvodnil Lovritš.

Zkoumat bude ještě zbývající tři. Jednou z nich je stížnost ODS na volby v obci Moravany na Pardubicku. ODS tam získala o jednoho zastupitele méně kvůli chybě volební komise.

Kandidát ODS dostal podle informací z volebních komisí celkem 199 hlasů, ale do zápisu o výsledku voleb bylo omylem zapsáno, že dostal 119 hlasů. "Žádáme soud, aby zjistil, kolik hlasů bylo odevzdáno. Pokud by objevil chybu, pak musí prohlásit volby za neplatné," řekl Sezemský.

Počítat se bude nejdřív v Brně

Kdyby se mělo znovu zjišťovat, jestli je voličů Petra Pitharta skutečně jen o 24 více než starostky Fischerové, musel by si to spočítat znovu sám soud.

"Soud si vyžádá od obecního úřadu dokumentaci, která se archivuje a je zapečetěná. Přepočítávání je na pracovnících soudu," řekl Aktuálně.cz Petr Vorlíček z ministerstva vnitra. Podle něj je také v některých případech možné spočítat hlasy jen v těch obvodech, kde se vyskytl problém. Nutně se tedy nemusí přepočítávát celý obvod.

Počítat znovu hlasy voličů budou určitě v Brně. Tamní krajský soud totiž rozhodl, že voliči v části města Královo pole jsou neplatné. Voliči totiž vkládali asi dvě hodiny své hlasy do neoznačených obálek. Volební komisaři je zapomněli zkontrolovat. Znehodnoceno tak bylo 79 hlasů.

 

Právě se děje

Další zprávy