Bursík zeleně poučil Klause

ČTK
19. 10. 2006 14:55
Praha - Předseda Strany zelených Martin Bursík využil dnešní jednání s prezidentem Václavem Klausem k ekologické osvětě.
Ekologická osvěta se nevyhnula ani prezidentovi.
Ekologická osvěta se nevyhnula ani prezidentovi. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Prezidentovi a jeho spolupracovníkům poradil, aby do masivních hradních lustrů dali místo žárovek s velkou spotřebou elektřiny raději úsporné zářivky.

Když už tisková konference končila, vzal si ještě Bursík nečekaně slovo s tím, že jako "zelený" si takovou poznámku neodpustí. "Stojíme tady pod lustrem, který více hřeje, nežli svítí. Já jsem to v rychlosti spočítal a odhadl jsem to na 10,5 kilowattu za hodinu. Úspornými zářivkami by bylo možné nejméně dvě třetiny elektřiny uspořit," prohlásil Bursík. "Příště budeme svítit asi loučemi," sarkasticky komentoval Bursíkovy rady jeden z pracovníků prezidentské kanceláře.

Klaus jen kroutil hlavou

Klaus, známý svou skepsí k názorům ekologů, jen nechápavě kroutil hlavou nad myšlenkou, že by historické sály Pražského hradu osvětlovaly zářivky. "To jsou úsporné kompaktní zářivky, které vypadají úplně stejně jako žárovky, pane prezidente. Přineseme je příště jako dárek," reagoval Bursík.

Nemyslí si, že by tím prezidenta poučoval, i když později uznal, že to Klaus mohl tak chápat. "Já ale takto neuvažuji," řekl novinářům.

Zelení přinesli prezidentovi místo úsporných žárovek jiný dárek - knihu o ledovcích. Zřejmě to byla narážka na nedávnou polemiku, kterou měli Klaus s Bursíkem v Brně. Šéf zelených tehdy při diskusi popisoval, jak v Alpách pozoruje postupný ústup ledovců.

Klaus, který debatu moderoval, mu hned oponoval: "To je klasický podvod, pan Bursík mluví o ledovcích, kterých je na celé planetě jen 0,6 procenta, a vyvozuje z toho závěry o globálním oteplování". Bursík dnes na Hradě zdůraznil, že Klausovi dal knihu o ledovcích s poznámkou, že na diskuse o globálních změnách klimatu není prostor.

Prezident je s ekology léta na kordy

"Ta kniha je nevinná, skutečně tam jsou jen fotografie," řekl předseda nejmenší parlamentní strany novinářům.

Klaus vede s ekology letité spory a diskuse, aktivisté zase prezidenta pravidelně "oceňují" anticenami. Například letos získal ocenění Zelená perla 2005 za nejhorší ekologický výrok. Organizátory zaujal Klaus vyjádřením: "Občanská společnost je polemika se svobodnou společností! A je povinností každého demokrata ze všech svých sil do konce svých věků proti ní bojovat!!!"

V roce 1993 zase získal Klaus jako tehdejší premiér cenu Ropák za největší antiekologický počin, konkrétně "za prosazení dostavby jaderné elektrárny Temelín a za ekonomickou politiku, která přeměňuje přírodu na ekonomický ukazatel - výši hrubého domácího produktu". Dva roky poté dostal i Zelenou perlu za výrok: "Ekologie není věda, s vědou nemá nic společného, je to ideologie."

 

Právě se děje

Další zprávy