Případ Doležel: ČSSD v podivném světle

Petr Holub
12. 10. 2006 0:00
Analýza - Zpráva, že policie při monitorování aktivit šéfa kabinetu bývalých premiérů Grosse a Paroubka narazila na informace o plánu vraždy policisty Kubiceho, přichází pro ČSSD v nevhodnou dobu.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Infobox

VÍCE O JANU KUBICEM

KDO JSOU OBVINĚNÍ?

Zdeněk Doležel

  • Bývalý šéf kabinetu Stanislava Grosse, kterého později "zdědil" coby premiér i Jiří Paroubek. Ten nakonec Doležela na hodinu propustil poté, co Nova získala videonahrávku, na níž si Doležel říká o "pět na stole v českých".
  • Paroubek se přesto Doležela zastal. Prohlásil: "Doležel je nyní v mých očích jenom člověkem, který je stíhán. Já mu přeji, aby mu to dopadlo, tento špatný vtip, o který se pokusil, tak, aby to tak bral i případný soud, pokud se k němu ta věc dostane."
  • Do vyšších pater politiky jej vytáhl právě expremiér Gross, který s ním spolupracoval už na ministerstvu vnitra.

Ladislav Péťa

  • Starosta Budišova
  • Místopředseda krajské organizace ČSSD; jeho webovou prezentaci NALEZNETE ZDE

    Miloslav Řehulka

    • Zaměstnanec ministerstva zemědělství, vedoucí oddělení implementací
    • Doleželův známý

      Přišla ve chvíli, kdy vrcholí volební kampaň a také vyjednávání, kdo má vést další vládu. A lidé si mohou uvědomit, že ČSSD už vládne příliš dlouho.

      Policejní vyšetřování plánu na nájemnou vraždu totiž znovu potvrdilo, kam až se v sociálnědemokratické exekutivě dostali mafiáni či lidé s mafiánským způsobem chování.

      Připomnělo se tím například, co se ztrácí v nekonečných sporech politiků skutečný obsah tzv. Kubiceho zprávy, zveřejněné čtyři dny červnovými volbami do sněmovny.

      Nápadné stopy mafií

      Kubiceho spis popsal, jak dobré kontakty na státní správu měl olomoucký lobbista František Vybíral. O něm jsou policisté přesvědčeni, že spolupracuje s ruskou solncevskou mafií.

      Dokázal manipulovat s výběrovým řízením na výrobu biolihu, zařídit pád náměstka ministra financí, mít svého člověka v čele Státních lesů, zařídit mafiánům přímý kontakt na šéfa poradců vicepremiéra Škromacha.

      Kubice předal poslancům i další závažné informace, mezi nimi stížnost, že jeho práci komplikuje bývalý šéf Úřadu vlády za Grosse Pavel Přibyl.

      Doleželova korupční aféra s evropskými penězi ukázala, že lidé podezřelí z korupce a vyloučení z ČSSD si mohou i nadále udržet dobré kontakty na státní úředníky a významné straníky. A společně debatovat o tom, jak se zbavit nepohodlného policisty.

      Případ údajné nájemné vraždy v kauze Doležel je v posledních čtyřech letech už druhým, kdy se do blízkosti špiček ČSSD dostal někdo spojovaný s tak vážným podezřením. V případě Kavanova sekretáře Karla Srby, který si najal vraha na novinářku, skončilo toto podezření dokonce rozsudkem a vězením.

      Jak vážné bude mít nynější aféra pro ČSSD dopady, záleží na obratnosti předsedy Paroubka. Půjde o to, jak se dokáže od Doležela a jeho lidí distancovat. Záleží i na Doleželovi, jestli vyšetřovatelům řekne, jak to s plánem na vraždu Kubiceho bylo.

      Přesyceni aférami

      Znalci politické scény zatím nečekají, že skandál může mít rozhodující vliv. "Nečekal bych zvláštní zvraty. Sociální demokraté stabilizovali jádro svých voličů, navíc lidé jsou aférami přesycení. I když zpráva o plánování vraždy může zasáhnout hodně lidí," říká opatrně Milan Znoj z Karlovy univerzity.

      Ještě víc skeptický je Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity: "Na komunální volby to vliv mít nebude, ČSSD v nich má tradičně špatný výsledek. Těžko to ovlivní i vyjednávání o vládě. Paroubek už lidovce a zelené dostatečně odradil od spolupráce svým dosavadním postojem."

      Ani údajná příprava vraždy od lidí blízkých ČSSD není podle Kopečka pro značnou část Čechů dostatečným argumentem, že je nutné sociální demokraty ve Strakově akademii vyměnit. "Španělské socialisty v osmdesátých a devadesátých letech také stále stíhaly aféry, přesto sestavovali vládu čtyřikrát," připomíná brněnský politolog.

       

      Právě se děje

      Další zprávy