Zklamání z politiků už nemůže být větší

Petr Holub
13. 10. 2006 0:00
Praha - Strany se dočkaly. Nespokojenost občanů už nemůže být větší, otevírá se tak prostor k libovolnému řešení politické krize.
Sněmovna pár minut před klíčovým rozhodnutím.
Sněmovna pár minut před klíčovým rozhodnutím. | Foto: Ondřej Besperát

V září ocenilo práci politiků pouze devět procent občanů, zjistilo Centrum pro výzkum veřejného mínění.

Horší výsledky výzkumníci zaznamenali jen v dubnu 2005, když padla Grossova vláda. Tehdy bylo spokojených sedm procent občanů. Proti současným číslům to je rozdíl v rámci statistické chyby.

"S politikou je vždy spokojených vždy alespoň deset procent lidí. Patří mezi ně hlavně mladí, kteří se staví k životu v zásadě pozitivně. O moc horší to už být nemůže," komentoval Daniel Kunštát zářijové údaje CVVM.

Ani demonstrace, ani nová strana

Kunštát pochybuje o tom, že se nespokojenost projeví pouličními protesty jako v Maďarsku, anebo úspěchem nějaké dosud neznámé strany. "Lidem vadí, co se děje, stále však zůstávají  příznivci ODS nebo ČSSD," vysvětluje expert.

Podle Kunštátova odhadu se nespokojenost projeví nižší účastí při senátních a komunálních volbách.

Ředitel společnosti Factum Invenio Jan Herzmann si nezájem voličů netroufá předpovědět: "Existují dvě motivace a zatím nejde říct, která bude silnější," míní Herzmann.

Nad znechucením z politiky může podle něho převážit zájem "rozhodnout" nekonečný povolební spor mezi levicí a pravicí.

V posledních komunálních volbách před čtyřmi lety přišlo volit 43 procent občanů, poslední volby do Senátu v roce 2004 měly v prvním kole účast 29 procent.

Dobrý čas pro novou vládu

Nespokojenost občanů nabízí paradoxně stranám možnost vyřešit ihned po senátních volbách vládní krizi. Jakýkoli úřednický nebo menšinový kabinet bude z pohledu veřejnosti lepší alternativou než bezvládí.

Spokojenost občanů s politikou klesá počátkem každého roku, v roce 2007 se tento efekt nezopakuje, právě z toho důvodu, že není kam klesat.

"Nespokojenost ale nakonec odezní," předpovídá dlouhodobý vývoj Kunštát.

Odvolává se přitom na zkušenosti s kabinetem Miloše Zemana v dobách opoziční smlouvy. Koncem roku 1999 se nespokojenost s vládou ventilovala protesty hnutí "Děkujeme, odejděte" a na přelomu let 2000/2001 při televizní krizi. Tehdy klesla spokojenost na 17, resp. na 24 procent, pak se však situace zlepšila prostě tím, že vláda začala fungovat.

(Údaje CVVM o spokojenosti před rokem 2003 byly vyšší než dnes, protože občané v tehdejších průzkumech neměli možnost vybrat neutrální odpověď.) 

 

Právě se děje

Další zprávy