ČSSD má plán, jak získat post premiéra

Petr Holub, Martina Macková
4. 10. 2006 13:40
Praha - Sociální demokraté vyzvali Klause, aby po návratu z Asie zahájil rozhovory o druhé nominaci premiéra. Začali tak uskutečňovat strategii, jak znovu získat vládu.
Má plán, jak se vrátit.
Má plán, jak se vrátit. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

ČSSD jedná o podpoře případné druhé vlády Jiřího Paroubka s řadou politiků z KDU-ČSL i Strany zelených.

"Věříme, že tato jednání budou mít výsledek," řekl deníku Aktuálně.cz jeden ze spolupracovníků bývalého předsedy vlády.

Sociální demokraté nechtějí zveřejňovat jména možných partnerů ještě předtím, než jejich pomoci využijí při hlasování ve sněmovně. Dříve však musí učinit ještě několik kroků.

Prezident konstatoval, že ne vždycky se s Paroubkovým kabinetem shodl, vztahy mezi Hradem a Strakovou akademií označil však za korektní.
Prezident konstatoval, že ne vždycky se s Paroubkovým kabinetem shodl, vztahy mezi Hradem a Strakovou akademií označil však za korektní. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Prvním z nich je žádost, aby Klaus pozval šéfy stran k dalším rozhovorům o vládě. "Je reálné, že se většinová podpora bude rýsovat do čtrnácti dnů. Pak může prezident někoho pověřit sestavením vlády," vysvětlil místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Nejdřív nanečisto

Na výzvu sociálních demokratů, aby jmenoval dalšího politika sestavením vlády v druhém pokusu do dvou týdnů, prezident Václav Klaus zatím nereagoval. "Prezident republiky žádnou takovou výzvu nedostal, je na cestě zpět do naší země, musíte počkat na jeho návrat," řekl Aktuálně.cz ředitel tiskového odboru Hradu Petr Hájek.

Podle Škromacha se tato žádost nerozchází se stanoviskem Klause, který chce nového premiéra jmenovat až po 28. říjnu, kdy skončí senátní volby. "Záleží na něm, jestli ho oficiálně pověří před volbami nebo po volbách," míní Škromach.

Sociálním demokratům připadá logické, že pověřen bude šéf druhé nejsilnější strany, tedy Paroubek. Připomínají, že Paroubkův pokus doporučila i předsedkyně poslanců KDU-ČSL Vlasta Parkanová.

Ta včera ve sněmovně řekla, že by už sněmovna mohla mít za sebou všechny tři pokusy o sestavení vlády. Na dotaz, zda by měl druhý pokus získat Jiří Paroubek, odpověděla: "Kdyby byl, byl by to dobrý test, který by mu možná srazil hřebínek. Zjistil by, že není tak silný, a byl by vstřícnější k jednání."

Nad tím, jak si její slova vyložili sociální demokraté, Parkanová kroutí hlavou. "O tom, kdo bude pověřen sestavením vlády, rozhoduje výlučně prezident. Žádné vyjádření toho či onoho politika, co by měl či neměl a kdy prezident udělat, nemá žádný smysl, jen otravuje politické ovzduší, které se už dnes i tak nedá dýchat," řekla dnes Aktuálně.cz

ČSSD se jmenováním nového premiéra nespěchá i z toho důvodu, že chce ještě před hlasováním o důvěře otestovat svou většinu ve sněmovně. Zkouškou má být tajné hlasování o novém předsedovi dolní parlamentní komory a mělo by se odehrát na nejbližší schůzi, která začíná 30. října.

"Pat skončil"

Sociální demokraté uvažují tak, že by úspěch při volbě předsedy sněmovny Klause názorně přesvědčil, že na straně sociálních demokratů nejsou jen komunisté. Nový předseda sněmovny by také zaručoval, že Paroubek dostane přinejmenším třetí nominaci na premiéra.

Současný šéf poslanců Miloslav Vlček (ČSSD) tak učinit nemůže, protože při nástupu slíbil, že svého ústavního práva nevyužije.

"Při hlasování o důvěře Topolánkově vládě bylo přece jasně vidět, že poměr ve sněmovně není sto na sto, ale že si jeden blok připsal minusové body. Pat už skončil," potvrzuje tyto úvahy Škromach.

Sociální demokraté odmítají potvrdit, jestli počítají s podporou od tří lidovců, kteří se včera při hlasování o důvěře zdrželi.

Paroubek se ale oznámil, že se rozhodně hodlá sejít například s lidoveckým poslancem Liborem Ambrozkem. "Určitě se s ním sejdu v nějakém přiměřeném krátkém čase," řekl dnes šéf ČSSD novinářům.

Lidovečtí poslanci dohodu se sociálními demokraty jednoznačně vyloučili. Samotný Ambrozek prostřednictvím mluvčího KDU-ČSL vzkázal, že s Paroubkem se individuálně scházet nehodlá. Jednání je podle něj věcí vedení strany.

Podle úřadujícího šéfa KDU-ČSL Jana Kasala žádný lidovecký poslanec stroprocentně nepodpoří či nebude tolerovat jakoukoli vládu, která by se opírala o hlasy komunistů.

ODS: Nenecháme se zastrašit

Na výzvu ČSSD, aby se o nové vládě začalo jednat co nejrychleji, reagoval po zasedání vlády předseda ODS Mirek Topolánek.

"Česká politická scéna ani veřejnost by se neměla nechat zastrašit těmito výkřiky," řekl. "Nejsme zatím ani vláda v demisi, takže takové výkřiky jsou předčasné. Jiřímu Paroubkovi ani nejde o východisko z krize, ale chce si nátlakem vynutit pokus. Nedomnívám se, že by jeho menšinová vláda s podporou komunistů bylo to, co by si česká veřejnost přála." řekl Topolánek.

Po neúspěšném pokusu získat důvěru včera ve sněmovně řekl, že demisi podá příští středu.

 

Právě se děje

Další zprávy