ODS prohrála hlasování o odposleších

Martina Macková, Sabina Slonková
29. 9. 2006 11:20
Praha - ODS sice předložila zprávu, že v případu Kubice bylo nasazeno 46 odposlechů, ale většina ve sněmovně vyzvala premiéra a dva ministry k rezignaci.

Sněmovna přijala unesení, že premiér a ministři Petr Nečas a Ivan Langer hovořili minulý týden bez důkazů o odposleších v kauze Kubice a měli by proto odstoupit. Hlasovali tak sociální demokraté, komunisté. Někteří zelení a lidovci nehlasovali vůbec.  

Pro Topolánka, Nečase a Langera není hlasování závazné. 

Sněmovna také odhlasovala ustavení komise, která bude policejní odposlechy permanentně kontrolovat. 

Před hlasováním ODS předložila o odposleších nové informace. Zveřejnila zprávu  policejního útvaru, který má mimo jiné na starosti odposlechy a sledování osob. Podle ní bylo při vyšetřování, jak takzvaná Kubiceho zpráva unikla před volbami na veřejnost, nasazeno více než 46 odposlechů.

Týkaly se dvou politiků, dvou novinářů, třech policistů a jednoho lékaře. Odposloucháváni byli zřejmě i jejich rodinní příslušníci a spolupracovníci.

Zprávu od policistů obdržel Marek Benda, předseda ústavně-právního výboru sněmovny, a ministr spravedlnosti, který ji dnes ráno předložil na mimořádném jednání vládě. 

Přes 40 čísel na seznamu

Odposlechy byly podle ministra vnitra sice v souladu se zákonem, ale týkaly se i lidí, kteří s případem neměli nic společného.

"Jednalo se o více než čtyřicet účastnických čísel," prohlásil po uzavřeném jednání sněmovny, kde se poslanci zabývali utajenými materiály. Další část parlamentní schůze už byla veřejná, sněmovna se rozhodla zbavit poslance závazku mlčenlivosti.

Ministr spravedlnosti pak některé části policejní zprávy citoval.

Kdo za to může

Politici se desítky minut přeli o interpretaci materiálů, které o odposleších vypracovala policie, zejména o to, jakou vinu nese bývalá vláda. Langer a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil tvrdí, že potvrzují informace politiků ODS o odposleších. Sociální demokraté naopak tvrdí, že se nepotvrzuje nic, ani slova o tom, že vyšetřování ovlivňovala bývalá vláda.

Langer minulý týden vyslovil podezření, že v souvislosti s únikem takzvané Kubiceho zprávy může být odposloucháváno 20 novinářů a ústavních činitelů a že mohou být odposlouchávány i prostory sněmovny, ministerstva vnitra a Českého rozhlasu.

Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká však později tyto informace označila za nepravdivé.

Její vystoupení dnes kritizoval Marek Benda. "Budeme požadovat její vysvětlení, výbor i vláda," řekl Benda. "Osobně by mě ale zajímalo jméno soudce, který ty odposlechy povolil," podotkl.

Co je ve zprávě

Policisté vládě a Marku Bendovi napsali, že odposlechů bylo nařízeno šestačtyřicet a že byly nařízeny při vyšetřování, které začalo na základně trestního oznámení Jiřího Paroubka.

Uvedli také, že odposlech měl být nasazen i ve sněmovně v místnostech, kde pracují redaktoři Českého rozhlasu. Nakonec však odposlouchávací zařízení nebylo nainstalováno, a to kvůli kolizi s ochrannou službou sněmovny.

Policisté také velmi detailně popisují, jaká čísla a jaké telefony odposlouchávali.  "Jeden z policistů má být uživatelem sedmi telefonů, druhý čtyř a třetí jednoho. První z politiků má užívat 19 telefonů a druhý deset. Novináři jsou údajně jeden uživatelem dvou a jeden jednoho telefonu. Lékař pak má užívat dva telefonní přístroje," citoval ministr spravedlnosti ze zprávy policie.

Ministr spravedlnosti uvedl, že že soud nařídil odposlechy 4. září, v den, kdy byl jmenován Topolánkův kabinet. "Sledování bylo ukončeno 20. září," řekl ministr.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ministr financí Vlastimil Tlustý řekl Aktuálně.cz, že jména odposlouchávaných nejsou ve zprávě uvedena. Ze dřívějších informací Aktuálně.cz jsou mezi těmito lidmi ministr vnitra Langer a poslanec Jan Vidím.

Jde o systém 

Ministr spravedlnosti v rozpravě ve sněmovně prohlásil, že podle informací o odposleších spatřuje v daném trestním stíhání  nestandardní kroky. "Bohužel jsme došli do stádia, kdy se u nás nepovolují odposlechy na nejzávažnější trestnou činnost, ale bohužel se povolují na běžnou trestnou činnost," uvedl.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas poté uvedl statistiku odposlechů. "Je dvanáct tisíc odposlechů ročně, celkem je ale odposloucháváno půl milionu lidí, když se počítají i lidé, kteří na tyto telefony volají. Je to katastrofální číslo, ukazuje se, že selhala trestní soustava," řekl ministr.

Premiér Topolánek řekl: "Budeme navrhovat změnu zákona, je tady systémová chyba. Já dodnes nemám zprávu o svých odposleších."

 

Právě se děje

Další zprávy