Paroubek: Vidím modrou diktaturu

Petr Holub
27. 9. 2006 11:00
Praha - Šéf ČSSD Jiří Paroubek v pokračování exkluzivního rozhovoru pro Aktuálně.cz o tom, proč považuje ODS za hrozbu. I o svém příteli Zemanovi.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

A: ODS varuje před podporou ČSSD, protože chce ve spojení s komunisty vést zemi jiným směrem, než dosud, především v zahraniční politice. Chcete změnit směr?

Laskavý čtenář si udělá sám názor. Je dost komické tvrzení, že chceme obrátit zahraniční politiku zpět. Vláda sociální demokracie přece přivedla zemi do NATO a do Evropské unie, tam i přes počáteční odpor ODS. Prováděli jsme euroatlantickou politiku postavenou na spolupráci a užší integraci Evropské unie. Říkal jsem, že nám jde o politiku všech azimutů, musíme sledovat obchodní a hospodářské zájmy České republiky.

Předpojatost pana Vondry a dalších - stačí si přečíst článek pana Topolánka před návštěvou předsedy vlády Čínské republiky, proč není vhodné spolupracovat s Čínou - ohrožuje vedle Číny i spolupráci s Ruskem, Indií, Brazílií. Nemyslím si jako oni, že česká zahraniční politika by měla být jednostranná.

Prvky modré diktatury

A: Prý chcete změnit směr politiky, abyste vyšli vstříc komunistům. Ani to není pravda?

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

ODS i sdělovací prostředky přehlédly jednu věc, že komunisté se v zahraniční politice posunuli možná dál, než ODS. Poprvé řekli, že jsou proevropští. Vítám to a je to jedna z těch programových proměn komunistické strany, které jsou pro mě velmi důležité.

A: Z vašeho pohledu je naopak nebezpečné volit ODS?

Každá moc, která je prorostlá všemi stupni uspořádání státu, může být nebezpečná. ODS má většinu starostů velkých měst, naprostou většina hejtmanů, teď ještě budou mít vládu. Mají silné pozice v Ústavním soudu, protože většinu soudců jmenoval prezident republiky, v bankovní radě, a hrozí, že budou mít většinu v Senátu. Republika skutečně může zmodrat a může se vydat kuriózním směrem, který nebude mít v Evropě obdoby.

Stačilo, co jsem viděl v podání experimentujícího ministra vnitra Langera pokud jde o takzvané odposlechy. Bohužel mu při tom přizvukovaly Mladá fronta a Lidové noviny, které jeho politické zadání tvůrčím způsobem rozvinuly a snažily se mi hodit na krk jakési "Velké ucho".

Samozřejmě z toho trapně vycouvaly, když i paní nejvyšší státní zástupkyně řekla, že pokud jde o odposlechy, žádná politická objednávka neexistovala ani z mé strany ani ze strany bývalé vlády.

Takové pseudoaféry a rádoby Watergate, pokud má někdo moc na všech stupních a ještě je podporován 80 procenty médií včetně veřejnoprávních, to je velice vážná věc, kdy se dá hovořit o modré diktatuře.

A: Není to příliš silné označení?

Jestli někdo používá takové metody, kdy zneužívá policejních důstojníků k ovlivnění výsledků voleb, tak je možné mluvit o prvcích totality. Z toho pohledu je politika centrálních představitelů ODS nebezpečná.

Mám mezi funkcionáři ODS řadu přátel, kterých si vážím, se kterými si lidsky rozumím a ke kterým nemám ani politicky daleko, ale to nejsou lidé, kteří mají vliv na centrální politiku ODS.

A: Slovem totalita se myslí důsledná kontrola společenského života, která přechází až do kontroly soukromí. To podle vás skutečně hrozí?

Když někdo útočí na předsedu konkurenční politické strany, mluví o jeho možné deportaci za Ural jako pan Langer, nebo o jeho odchodu ze země jako paní Němcová, nebo ho prohlašuje za nového Klementa Gottwalda jako Přemysl Sobotka, nebo přirovnává k Alexandru Lukašenkovi jako pan Vondra, nebo mluví o jeho diktatuře na úrovni státu nebo sociální demokracie jako pan Tlustý, to přece jsou vážná obvinění.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Mohl bych uvést desítky dalších útoků, kterých si nevšímám. Uvedu ještě možná výroky pana Topolánka o mých údajných zločinech, které se ještě nikdy neprokázaly. Bylo by dobře, kdyby dal důkazy na stůl.

Pokud to je podporováno značnou částí sdělovacích prostředků a infiltrováno do myslí lidí, to přece není běžný politický boj a není to možné jen tak přehlédnout.

Nevím, že bych se lišil od Gerharda Schrödera nebo Tonyho Blaira. Pravda je, že jsem převzal stranu na deseti procentech, dámy a pánové z ODS už byli natěšeni na politickou moc, nemají ji do dneška a možná ji ani nebudou mít, tak chápu jejich zklamání. Ale chtělo by to hrát fair.

A: Nejsou ta silná slova, která jste uváděl, prostě jen důsledkem mimořádně silné polarizace české politiky?

Kdo politiku polarizuje? Jsem to já? Občanští demokraté se pořád odvolávají na můj povolební projev, ale jednak jsem se za něj omluvil a jednak když budu probírat jednu myšlenku za druhou, tak se to začíná shodovat s tím, co se ve společnosti děje, co ODS pomalu ale jistě uplatňuje. Včetně zmíněných útoků, které nemají v polistopadové historii obdoby. Tak se neútočilo ani na předáky komunistické strany.

A: Do velké politiky jste vstoupil před sedmnácti měsíci, nelitujete toho, když za sebou máte zhruba rok nepřetržité volební kampaně?

Patřím k lidem, kteří zakládali tuto stranu. Vzal jsem to jako svou povinnost, protože jsem viděl, že jsou jen dva lidé, kteří mohou sociální demokracii vyvést z té hluboké krize. Vedle Miloše Zemana jsem to byl já. Myslím, že se to povedlo, také díky Miloši Zemanovi, protože se na jaře zapojil do volební kampaně.

Osobní útoky, které nebyly na žádného jiného politika po listopadu 89, také do značné míry chápu. Co nechápu, jsou útoky na mojí rodinu. Po listopadu to tady nebylo. Hovořil jsem o nich s Gerhardem Schröderem a s přáteli, které mám v Rakousku, a shodli jsme se, že v západoevropském měřítku je neobvyklé, aby se do politiky zatahovaly ženy, které notabene nejsou političky. Protože moje žena není jako paní Topolánková, ale zabývá se dobročinností.

Někdy si říkám, je to hnus, ale je to pro mě určitá motivace, abych naopak vytrval a snažil se věci změnit ve prospěch sociální demokracie. Myslím například, že se už podařilo zlepšit obraz sociální demokracie v některých médiích.

Kubice 3

A: Upozornil jste před dvěma týdny, že se na vás chystá diskreditační kampaň "Kubice 2. Odkud jste dostal varování?

Zprávy obíhaly na trhu médií a PR agentur několik týdnů předtím.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

A: Skutečně si myslíte, že vaše podezření bylo reálné?

Nevím, jestli ten materiál měl jen blufovat, anebo se zakládá na něčí propracované úvaze. Myslel jsem, že spíše platí to druhé a proto jsem ho zveřejnil. Pokud ten plán skutečně byl, tak jsem ho de facto zničil.

A: Objeví se ještě nějaká aféra do komunálních voleb?

Nevylučuji to. Ty mlýny, které vyprodukovaly aféru "Kubice 1" přece nemelou nadarmo. Shánějí informace, kompilují informace a dezinformace.

A: Případnou zprávu "Kubice 3" opět zveřejníte?

Bez jakéhokoli váhání. Nejsem si vědom, že bych provedl něco nečestného.

Zemana to asi mrzí

A: Vláda v pondělí schválila rozpočet. Podpoříte ho?

Jsme ochotni o tom jednat. Pokud jde o diskrepance, jde především o to, jakým způsobem se získá 31 miliard korun na pokrytí Státního fondu dopravní infrastruktury. ODS chce prodávat akcie ČEZ, my říkáme, že by bylo dobře prodat minoritní podíl státního letiště Praha. Urychleně dokončit jeho transformaci, projednat a připravit podmínky výběrového řízení pro strategického partnera a prodat nejvyšší nabídce.

To je hlavní rozdíl, ale jinak jsme rádi, že pan Tlustý přestal hovořit o 180 miliardách deficitu, že v podstatě akceptoval rozpočet. Našich 88 miliard, nebo 91 miliard, které byly schváleny ve vládě Mirka Topolánka, to je miniaturní rozdíl.

Také jsme říkali ODS, aby mírnila rétoriku kolem rozpočtu, protože, málo platné, když šli v podstatě na náš rozpočet, tak by bylo nadbytečné říkat cokoli dalšího. Pokud chtějí, abychom konstruktivně jednali, tak by to chtělo základní slušnost. Chápu, že elektrizují své stoupence neustálými útoky na nás, ale v těch neustálých útocích se nedá seriózně jednat.

Takže v zásadě jsme ochotni, protože se de facto jedná o náš rozpočet a nejsou kráceny sociální výdaje - to je to, co mě odlišovalo od pohledu Miloše Zemana, který veřejně vyjádřil ochotu krátit sociální výdaje.

Když někdo útočí na předsedu konkurenční politické strany, mluví o jeho možné deportaci za Ural jako pan Langer, to přece jsou vážná obvinění, říká šéf ČSSD.
Když někdo útočí na předsedu konkurenční politické strany, mluví o jeho možné deportaci za Ural jako pan Langer, to přece jsou vážná obvinění, říká šéf ČSSD. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

A: Máte věcný důvod, proč neprodávat akcie ČEZ, jak doporučuje vláda?

Cena akcií není optimální a je otázka, ke komu by se přes burzu dostaly. Když už prodávat, potom nějakému strategickému partnerovi, která bude dlouhodobě přínosem.

Také není nepodstatné, že z letiště Praha jde do rozpočtu ministerstva dopravy pár set, nebo pár desítek milionů korun, ale při prodeji patnácti procent akcií ČEZ vypadnou z rozpočtu velmi významné dividendy v řádu miliard korun.

A: ČEZ je strategický podnik a není možné připustit, aby významnou část akcií získala firma, o které vláda nemá informace?

Nebo že vlastnictví bude roztříštěné. U takového strategického aktiva jako je ČEZ by se mělo privatizovat maximálně obezřetně. To platí koneckonců i pro Českou správu letišť.

A: Proč jste odmítl při jednání o rozpočtu zprostředkování Miloše Zemana, když si ho podle vlastních slov vážíte?

Samozřejmě si ho velmi vážím, ale jinak si nemyslím, že je třeba mediátora. My jsme vyjádřili ochotu s ODS o rozpočtu jednat. Stačilo zvednout telefon a zavolat mě. Kromě toho jsem v sobotu před deseti dny s Milošem Zemanem hovořil a neříkal mi nic takového, že by něco chtěl zprostředkovávat. To jsou prostě Staré pověsti české vymyšlené některými médii. Nemyslím, že by se vážně snažil.

A: Není tedy rozkol v sociální demokracii, mezi vámi a panem Zemanem?

Takové přání samozřejmě mají některá pravicová média. S nikým nebojuji a jestli to Miloš Zeman vzal trochu úkorně, je to jeho věc. Budu s ním o tom mluvit a ty věci si vyjasníme. Bylo by trapné, kdyby byl Miloš Zeman v kolizi už se čtvrtým předsedou sociální demokracie, kdybych to po Jiřím Horákovi, Vladimíru Špidlovi a Stanislavu Grossovi byl i já. Beru ho jako svého osobního přítele a i mezi přáteli dochází k nějakým nedorozuměním.

A: Jste v běžném kontaktu?

Ano. Určitě bych ho v tomto týdnu navštívil, kdyby byl v republice. Je potřeba si tyto věci vyjasnit. Cítím velkou oporu jak v politickém grémiu sociální demokracie, tak mezi krajskými a okresními lídry a také v poslaneckém klubu. Takové je i mínění členské základy. Kamkoli jsem přijel, tam nikdo nechápal ten krok Miloše Zemana. Dnes ho asi samotného mrzí být spojován s ministrem financí Tlustým.

A: Nedorozumění je vyřízeno?

Nakonec ODS šla na náš rozpočet, neškrtla ani korunu sociálních výdajů. Je třeba vyčkat pravé chvíle a pak jednat.

Schodek není náš problém

A: Západní tisk pro nás trochu překvapivě chválí maďarského premiéra Gyurcsánye, že odhalil prolhanost postkomunistické politiky a snaží se poměry zlepšit. Slibují také v Česku politici víc, než mohou splnit?

Nemyslím, že bych osobně sliboval víc, než mohu splnit. Když jsem přišel do úřadu, tak jsem řekl, že udělám všechno, aby výsledek sociální demokracie byl co nejlepší. Toho jsem dosáhl a je zřejmé, že jsem toho nedosáhl nečestnými prostředky. Nečestné prostředky byly použity proti mně.

Situace v Maďarsku? Nevím, jestli by tomu český tisk přičítal nějakou velkou důležitost, říká Paroubek na účet premiéra Gyurcsányho.
Situace v Maďarsku? Nevím, jestli by tomu český tisk přičítal nějakou velkou důležitost, říká Paroubek na účet premiéra Gyurcsányho. | Foto: Reuters

A: Není nesplnitelným slibem porodné ve výši 120 tisíc korun?

To je velmi reálné. Znamenalo by to zatížení státního rozpočtu v řádech několika, zhruba šesti miliard korun. Při očekávaném ročním přírůstku příjmů o padesát miliard korun je to titěrná záležitost.

A: Od nového roku zatíží rozpočet nové sociální výdaje za šedesát miliard korun. To nemůže vést k podobným potížím jako v Maďarsku, až se také u nás zastaví hospodářský růst?

K tomu určitě nedojde, to vylučuji. Považoval bych za politicky perfidní, kdyby sociální demokracie nebo ODS sáhly do sociálních výdajů. Je pravda, že zhruba dvacet miliard výdajů si vymysleli v lidové předvolební tvořivosti poslanci všech stran. Nebylo to příliš odpovědné, ale s tím se musí před volbami počítat. Na druhé straně to jsou dobré zákony pro lidi téhle země.

A: Kdyby u nás byla situace v Maďarsku, jednal byste jako Gyurcsány?

Četl jsem jeho výrok seshora dolů a zdola nahoru. Nevím, jestli by tomu český tisk přičítal nějakou velkou důležitost. Tam se to stalo součástí politické kampaně, která měla oslabit pozici socialistů. Maďarská ekonomika je opravdu v jiné kondici, než česká, fiskální politika je úplně jiná. My máme věci pod kontrolou a v dalších letech se postupně můžeme dostávat do maastrichtských kritérií. Schodek nebude náš hlavní problém.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy