Tajné odposlechy vyšetří Vesecká

ČTK, Red dom
20. 9. 2006 18:08
Praha - Ministr vnitra Ivan Langer dnes oznámil, že kvůli vyšetřování "aféry Kubice" může být odposloucháváno až dvacet politiků a novinářů.
Ministr, jehož odposlouchávali vlastní podřízení
Ministr, jehož odposlouchávali vlastní podřízení | Foto: Ludvík Hradilek

Podle jeho informací policie zřejmě odposlouchává například prostory ve sněmovně, na ministerstvu vnitra či v Českém rozhlase i některé soukromé prostory.

Aktuálně cz. Ivan Langer řekl, že informaci o odposleších má od redaktora Radiožurnálu a kruhů blízkých novinářům. Další detaily prý zatím neví. Redaktor, který tvrdí, že je odposloucháván, dnes na tiskové konferenci vlády otázku týkající se odposlechů položil.

"Začínáme případ vyšetřovat. Já se sejdu s ministrem spravedlnosti, bude pátrat po původu odposlechů a po tom, kdo je nařídil," uvedl ministr vnitra na otázky Aktuálně.cz. "Je nezbytné udělat v tom jasno."

V podvečer totéž potvrdila i nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká. "Informace budou důsledně prověřeny. Příslušní státní zástupci provedou prověrky dokumentů, kterých by se tyto informace mohly týkat," řekla na mimořádné tiskové konferenci.

Výsledky by měly být do konce příštího týdne.

Napíchnut byl i ministr

Deník Aktuálně cz. pak ze zdrojů blízkých vládě zjistil, že ministři disponují informací, podle níž příkaz k těmto odposlechům vydala Inspekce ministra vnitra. Právě ta vede vyšetřování úniku Kubiceho zprávy. Její ředitel Miroslav Borník však zatím nezvedá telefon, aby se k případu vyjádřil. Podle své asistentky je nyní čtrnáct dní mimo úřad.

Zdroj z vlády dále Aktuálně cz. sdělil, že mezi monitorovanými hovory byly i ty z telefonů nynějšího ministra vnitra Ivana Langera, poslance ODS Jana Vidíma a samotného policisty Jan Kubiceho.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
  • Vše o případu Kubice ČTĚTE ZDE
    Takzvanou aféru Kubice spustilo vystoupení velitele útvaru pro boj proti organizovanému zločinu Jana Kubiceho, který týden před volbami veřejně prohlásil, že vládnoucí politici ovlivňují vyšetřování významných případů

Sociální demokraté, za jejichž vlády mělo podle Langera špiclování politiků a novinářů probíhat, vše striktně popírají a ministra vnitra označují za lháře. Tak jej tituloval ve svém stanovisku například expremiér Jiří Paroubek.

Langerův předchůdce František Bublan považuje podezření za nesmyslné. "Chtěl bych vidět soudce, který by v takovém rozsahu a u takových lidí odposlechy povolil. Navíc mi to nedává smysl: proč odposlouchávat ex post, když zpráva plukovníka Kubiceho už byla venku a těžko zpětně zjistíte, jak to bylo," sdělil Aktuálně.cz Bublan.

Naopak vládní ODS podezření považuje za maximálně vážné a pokud se prokáže, bude to podle občanských demokratů, největší skandál posledních let.

"Pokud se ukáže, že seznam (odposlouchávaných) je jednobarevný, jde evidentně o způsob, jak získat záminku pro odposlechy lidí nepohodlných bývalé vládě," prohlásil vicepremiér Petr Nečas.

Langer: Teď se odposlechy zastaví

Langer kvůli odposlechům dnes neodjede na plánované setkání ministrů vnitra do Finska a bude se věnovat vyšetření případu.  Předpokládá, že odposlechy budou nyní zastaveny, protože po zveřejnění informace na tiskové konferenci vlády nemá už monitorování smysl.

Policisté slyšeli i hovory bývalého předsedy bezpečnostního výboru sněmovny Jana Vidíma.
Policisté slyšeli i hovory bývalého předsedy bezpečnostního výboru sněmovny Jana Vidíma. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Signály o odposleších ústavních činitelů a novinářů podle Radiožurnálu obsahuje zpráva nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké.

Německý skandál

Aféru kvůli sledování a odposlouchávání novinářů má čerstvě za sebou Německo. Tamní zpravodajská služba BND byla médii obviněna, že agenti BND chtěli získat informace o zdrojích žurnalistů.

List Berliner Zeitung napsal, že odposlechy byly "cílené a časově ohraničené". Pokud se agenti dozvěděli, že některý novinář zkoumá činnost či některý krok úřadu, začali mu odposlouchávat telefon. BND podle listů neodposlouchávala telefony v redakcích.

BND tyto informace popřela.  Vláda však na skandál reagovala a odposlechy okamžitě zakázala.

 

Právě se děje

Další zprávy