Pat by se opakoval, ukázal průzkum

Veronika Suchá
18. 9. 2006 12:50
Praha - Pokud by se nyní konaly volby, ODS by volilo stejně lidí jako v červnovém hlasování. Uvnitř: PROGNÓZA

Znamená to však, že si strana po letním skoku v oblibě znovu pohoršila.

Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu agentury Factum Invenio, která v druhém zářijovém týdnu oslovila 962 občanů starších 18 let.

Hlasovalo by méně lidí

Jedná se o vůbec první seriózní šetření po parlamentních volbách; v létě totiž agentury odmítají preference stran zjišťovat, protože dovolené zkreslují výsledky.

Respondenti Factum  odpovídali nejen na to, koho by volili, ale zda by k volbám vůbec šli.

Analytici Factum zjistili, že dva měsíce dohadování o novém kabinetu už si vybraly svou daň. K volbám by se nyní dostavilo téměř o deset procent lidí méně, než kolik jich šlo hlasovat v červnu.

Infobox
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Infobox

STRANICKÉ PREFERENCE

Strana Podpora
k 2. 8.
(v %)
Podpora
k 13. 9.
(v %)
ODS

25,1

23,8

ČSSD

18,7

21,9

KSČM

7

8,8

Zelení

5,7

6,9

Lidovci

4,2

4,7

Poznámka: Jedná se o aktuální procentní podporu stranám ze všech oprávněných voličů.

VOLEBNÍ ZISKY

Strana Volební model
k 2. 8.
(v %)
Volební model
k 13. 9.
(v %)
ODS

41

36,3

ČSSD

30,8

32

KSČM

12,3

13,7

Zelení

6,9

7,3

Lidovci

6,3

6,5

Poznámka: Jedná se o propočet procentuální podpory, který zohledňuje chování lidí u voleb a nerozhodnuté voliče.

Zatímco červnová účast se vyšplhala na 64,5 procenta oprávněných voličů, z aktuálního výzkumu vyplývá, že na přelomu července a srpna 2006 by se voleb do Poslanecké sněmovny zúčastnilo méně než 58 voličů.

Jak by svým hlasováním rozhodli?

I když obliba občanských demokratů po létě klesla, prognóza přesto hraje do karet ODS.

"Přechodný příklon k vítězi voleb souvisel s patovou povolební situací, která byla zatím vyřešena jmenováním menšinové vlády ODS dne 4. září. Aktuální výzkum tuto událost tedy již reflektuje," soudí autoři výzkumu.

Výzkumníci zisk stran spočítali nejen podle aktuálního stavu stranických preferencí. V potaz vzali také to, že více než třetina veřejnosti se k žádné straně nepřiklání (8 procent voličů neví, komu by dalo svůj hlas, zbytek by hlasovat nešel). K tomu je potřeba zohlednit také dlouhodobé trendy v chování lidí ve volebních místnostech.

Propočet podle Factum...

Přepočteno - pětiprocentní hranici, která je pro vstup do Poslanecké sněmovny nutná, by se opět podařilo překonat pěti politickým stranám, které zasedly i v současné sněmovně.

ODS by pravděpodobně získala 76 mandátů, ČSSD 67 mandátů, KSČM 29 mandátů, Strana zelených 15 mandátů a KDU-ČSL 13 mandátů.

I když odhad mandátů je zatížen určitou výběrovou chybou (plus mínus 2 křesla), spolehlivou většinu by podle Factum ve Sněmovně by získala buď trojkoaliční vláda ODS, KDU-ČSL a Strany zelených, nebo velká koalice ODS a ČSSD.

... a podle Aktuálně.cz

Podle propočtů redakce Aktuálně.cz by ovšem trojkoalice většinu nezískala - dokonce by se opakoval úplně stejný pat jako v červnu. Factum totiž nezohlednilo, že současný model přepočítávání hlasů na křesla poškozuje strany, které mají menší než desetiprocentní podporu.

ODS by tak měla 82 mandátů, ČSSD 72 křesel, komunisté 28 křesel. Lidovci se zelenými po devíti mandátech.

V prostorách Poslanecké sněmovny se k prvnímu oficiálnímu povolebnímu jednání sešli zástupci ODS a ČSSD
V prostorách Poslanecké sněmovny se k prvnímu oficiálnímu povolebnímu jednání sešli zástupci ODS a ČSSD | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Předsedové Topolánek, Kalousek a Bursík vyhlížejí Jiřího Paroubka, který nakonec na společnou tiskovou konferenci nepřišel.
Předsedové Topolánek, Kalousek a Bursík vyhlížejí Jiřího Paroubka, který nakonec na společnou tiskovou konferenci nepřišel. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy