Topolánek: Budu vládnout i bez důvěry

Petr Holub, Sabina Slonková
18. 9. 2006 0:00
Praha - Premiér Mirek Topolánek je připravený vládnout i v případě, že jeho vláda nezíská důvěru. A to nejméně do konce října.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

 Je to poprvé, kdy někdo z politických špiček připustil, že ještě pět měsíců po volbách může existovat vláda bez důvěry zvolených poslanců.

"Nepochybuji o tom, že budeme normálně fungovat přes senátní a komunální volby. Je celá řada věcí, které musí běžet, 70 až 80 procent agendy je dáno. Je třeba připravit rozpočet a je dobře, že to provádí vláda s mandátem z voleb - byť případně bez důvěry - než aby je prováděla vláda bez jakéhokoli mandátu," řekl premiér v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Možná stačí jen sto hlasů

Mirek Topolánek má požádat poslance o vyslovení důvěry do 4. října. Jak bude postupovat dál, v tuto chvíli detailně promyšleno nemá.

Foto: Aktuálně.cz

"Otázka je, jestli dostaneme sto hlasů, nebo ne. Pokud ano, je zde ústavní výklad, že nemusíme podat demisi. Pokud nedostaneme ani sto hlasů, je otázka, kdy podáme demisi, kdy ji prezident přijme, jestli před nadcházejícími volbami nebo po volbách. To jsou ale všechno otázky na prezidenta, ne na mě," přiblížil své úvahy Topolánek.

Jako šéf menšinové vlády by měl Topolánek nesrovnatelně lepší pozici pro volební kongres ODS, který proběhne 18. a 19. listopadu v Praze. Pokud jeho vláda neprojde sněmovnou, dá funkci stranického předsedy k dispozici. Znovu se ale o ni hodlá ucházet.

Zelení i lidovci už posty mají...

Sám ale nyní přiznává, že stále nemá podporu pro svůj kabinet dojednanou. A tvrdí, že nehodlá strany "uplácet" posty ve státní správě.

Hned odpoledne vyrazil Mirek Topolánek uvést čtyři ministry do svých úřadů.
Hned odpoledne vyrazil Mirek Topolánek uvést čtyři ministry do svých úřadů. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Zelení ani KDU-ČSL nechtěli umístit své ministry do této vlády, a tak tam jsou nestraničtí ministři. Ale při personálních obměnách na ministerstvech jsme celou řadu odborníků z KDU-ČSL ve funkcích ponechali. A zelení mají zase zastoupení v legislativní radě vlády a fungují rovněž na ministerstvech. Navíc předkládáme vládní programové prohlášení, které vychází z programové části trojkoaličního projektu. To vše naznačuje, že usilujeme minimálně o sto hlasů, které jsme měli v rámci tohoto projektu," tvrdí Topolánek.

...a ČSSD není jen Paroubek

A podpora od sociálních demokratů, jejíž lídr Jiří Paroubek opakuje, že s hlasy poslanců jeho strany nemůže Topolánek počítat? Premiér hodlá vystoupit na poslaneckém klubu ČSSD a pokusí se je přesvědčit, aby zvedli hlas pro jeho vládu, která dovede zemi k předčasným volbám. Záruku jim k tomu ale nehodlá dát.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Infobox

ČTĚTE SOUVISLOSTI

 

"Záruku dát nemůžu. I nevyřčená záruka by vedla spíš k opačnému výsledku, tedy nevyslovení důvěry vládě Mirka Topolánka a uplynutí marného pokusu. Samozřejmě budu žádat o spolupráci nad jedním z těch potencionálních projektů, které jsou možné. Ty jsou v zásadě tři: zkrácení funkčního období sněmovny. Někteří ústavní právníci sice tento postup zpochybňují, ale precedens byl v roce 1998 učiněn. Druhý pokus je spojení nějakého zákona s důvěrou a využití té lhůty, kdy se k němu nepřijme usnesení. A prezident pak může rozpustit sněmovnu. A nebo je tu senátní návrh, který jsme na vládě podpořili, o rozpouštění sněmovny. To, že ke všem těm možnostem potřebujete víc jak sto hlasů, v některých případech i víc jak 120, je sice pravda, ale s tím jsme do toho šli. Žádné neústavní možnosti využívat nebudeme a nechceme," prohlásil Topolánek.

Obavu, že mu sociální demokraté nebudou věřit, si nepřipouští. "Vycházíte z chybné premisy, že sociální demokracie je Jiří Paroubek. Je ho sice nejvíce vidět a slyšet a vypadá to, že všichni v té straně mají stejný názor, ale já jsem přesvědčen, že to tak není. Jeho politika je sice založena na poměrně autokratickém stylu řízení, ale budu se snažit oslovit sociální demokraty tak, aby se odvážili vyslovit svůj názor a ne názor Jiřího Paroubka," dodal premiér.

Velký předvolební rozhovor s premiérem Topolánkem čtěte ještě dnes na Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy