Politika se vrací o deset let zpátky

Petr Holub
15. 9. 2006 0:00
ANALÝZA - Poměry na politické scéně se nesmiřitelností vracejí před rok 1996. Je to nutná daň, abychom se v politice nevrátili před listopad 1989, říká ODS.

Pravice a levice jsou nejvíc nesmiřitelné za posledních deset let. Potvrzují to poslední události.

Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek obvinil premiéra a šéfa ODS Mirka Topolánka z úvěrového podvodu ve firmě VAE a tím vyloučil jakákoli, i neformální, jednání.

Topolánek to považuje za útok na svou pozici ve straně před listopadovým kongresem ODS. Sám naopak hodlá porazit Paroubka v říjnových volbách a vyhodit ho ze sedla v ČSSD.

Jiří Paroubek v průběhu zasedání ÚVV ČSSD
Jiří Paroubek v průběhu zasedání ÚVV ČSSD | Foto: čtk

V srpnu zkrachovaly oba pokusy, jak vytvořit most mezi levicovým a pravicovým blokem, které disponují ve sněmovně stejnými sto hlasy.

Předsedu lidovců Miroslava Kalouska stál křeslo návrh složit vládu s ČSSD a podporou komunistů.

Ještě předtím přišel prezident Václav Klaus o popularitu v části ODS, když se snažil zprostředkovat velkou koalici.

Ministři menšinové vlády ODS ještě před hlasováním o důvěře provádějí důkladné čistky na svých úřadech a šanci přežít mají zpravidla jen ti vysocí úředníci, kteří se nahoru dostali s pomocí lidovců nebo Unie svobody.

Šaramantní ministryně školství
Šaramantní ministryně školství | Foto: Ludvík Hradilek

Když se ministr financí Vlastimil Tlustý dnes pokouší s ČSSD domluvit o rozpočtu, žádá podle deníku Právo o pomoc "důchodce z Vysočiny" Miloše Zemana. Nikdo jiný z významných sociálních demokratů se s ním nebaví.

Povolební vývoj v Česku tak potvrzuje slova britského sociologa Ralfa Dahrendorfa, který ohlásil hlubší politickou polarizaci v řadě zemí, především v Latinské Americe, ale také ve střední a jižní Evropě.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Infobox

V SOUVISLOSTECH

Převrat ve stranickém systému

Stále víc politiků připouští, že politické prostředí se mění a systém několika stran bude podobně jako v Itálii nahrazen soutěží dvou bloků pravice a levice. Dokud se poměry znovu neusadí, nebude možné mluvit o stabilní vládě.

"Zůstává už jen otázka, jestli přežijí pouze dvě velké strany, anebo jestli v něm najdou místo ostatní," míní bývalý poradce premiéra Špidly Jaroslav Šabata.

Souhlasí s ním i členové Topolánkova premiérského týmu. Kalousek neuspěl, když se ve změněných podmínkách pokusil o integraci s ODS.

Také komunisté se obávají, že polarizací ztratí vliv. Proto bude na výsledku říjnových voleb záviset osud jejich předsedy Vojtěcha Filipa. Pokud KSČM opět ztratí voliče, zruší komunisté Filipovu politiku spolupráce s ČSSD a levicový blok se rozpadne.

V centru pozornosti KSČM

Právě komunisté jsou příčinou politického rozkolu. Ještě sedmnáct let po listopadu 1989 se strany jednoznačně dělí na ty, které jsou s KSČM ochotny spolupracovat, a na ty, které o tom nechtějí ani slyšet.

"Pro mě v dané chvíli je prioritou číslo jedna zabránění návratu komunistů k výkonné moci," opakuje v posledních dnech Topolánek. Vláda na svém druhém zasedání podpořila návrh na vznik Ústavu paměti národa, který by umožnil reflexi čtyřiceti let totalitního režimu pod vládou KSČM.

Sedmnáct let po roce 1989 se strany dělí na ty, které jsou s KSČM ochotny spolupracovat, a na ty, které o tom nechtějí ani slyšet.
Sedmnáct let po roce 1989 se strany dělí na ty, které jsou s KSČM ochotny spolupracovat, a na ty, které o tom nechtějí ani slyšet. | Foto: Ondřej Besperát

Komunisté se nechtějí reformovat a společnost si dosud dostatečně neuvědomila, jak bývalý režim vlastně fungoval. Takové je z pohledu ODS podhoubí možného návratu starých komunistů k moci. Jejich účast na vládě prý může ohrozit postavení České republiky ve světě.

Schizofrenie předčasných voleb

Sociální demokraté označují takový postoj za schizofrenní. "Na jedné straně se s KSČM domlouvají koalice ve sněmovně, na druhé se pokračuje v antikomunistickém tažení," říká jeden z Paroubkových poradců.

Členové grémia ODS ale straníkům už před třemi týdny jakékoli jednání s komunisty zakázali.

Pokud Topolánkova vláda nezíská do hlasování o důvěře alespoň jednoho přeběhlého poslance zleva, zůstanou pro ni jediným strategickým cílem předčasné volby, které mohou rozdat pro občanské demokraty příznivější karty. Pokud k volbám skutečně dojde, bude se scéna dál polarizovat a boj o moc se ještě vyostří.

Paradoxně mohou ODS pomoci právě komunisté po případné porážce v podzimních komunálních a senátních volbách. Jarní volby do sněmovny s očekávanou nižší účastí voličů mohou být pro ně poslední možností, jak získat slušný výsledek.

 

Právě se děje

Další zprávy