Topolánek byl podezřelý. Už není

Sabina Slonková
29. 11. 2006 15:16
Praha - Protikorupční služba odložila případ Mirka Topolánka. Premiér čelil podezření z podvodného získání úvěru od První městské banky.
Premiér veškerou vinu v případě VAE vždy odmítal. "Nic nezákonného se nestalo," tvrdil. Policie mu dala za pravdu.
Premiér veškerou vinu v případě VAE vždy odmítal. "Nic nezákonného se nestalo," tvrdil. Policie mu dala za pravdu. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ten získal před lety spolu s bývalými kolegy ze společnosti VAE.

O vyšetřování, které policie rozjela po dohodě se státním zástupcem necelé dva měsíce před senátními volbami, informoval jako první deník Aktuálně.cz.

"Podezření se nepotvrdilo. Případ byl proto v půli listopadu odložen. V rámci prověřování se zjistilo, že nešlo o trestný čin," řekla dnes ČTK mluvčí protikorupční policie Alena Vokráčková.

Spis s odkládacím usnesením podle ní ještě přezkoumá státní zástupce.

Politické vyšetřování?

Vyšetřování Topolánka znovu vyvolalo obavy z politických tlaků na policii. Jde totiž o případ, kvůli němuž před parlamentními volbami u protikorupční služby intervenoval důvěrník expremiéra Grosse Pavel Přibyl. Schůzku popsal ve své zprávě o politickém ovlivňování kauz také ředitel útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice.

Úvěr a transakce s majetkem

Policie případ vedla jako podezření z trestného činu podvodu. Kromě okolností, za nichž VAE získala v roce 1999 úvěr 67 milionů od První městské banky, úřady zkoumaly i následné transakce s majetkem společnosti. Tedy i tu, během níž Topolánek prodal svých 70 kusů zaknihovaných akcií firmy za 2,5 milionu korun a použil je na pořízení svého nového bytu v Praze.

"Existuje podezření, že členové představenstva neoprávněně nakládali ve svůj prospěch s majetkem, který byl součástí zástavní smlouvy a byl určen k úhradě pohledávek věřitele... Společnost jednala při uzavření úvěru podvodně, když za úvěr ručila směnkou na neexistující majetek," stojí v usnesení o zahájení trestního řízení.

Předseda vlády nechtěl v září vývoj v letité kauze VAE komentovat. "Nebudu se k tomu vyjadřovat," řekl tehdy Aktuálně.cz.

Již dříve odmítl, že by s prodejem jeho podílu ve firmě či dluhem společnosti VAE u banky byl jakýkoli problém. "Opakovaně jsem zdůraznil, že v této kauze nebyl porušen žádný zákon a vše bylo zcela transparentní, což lze snadno dokázat," uvedl naposledy před červnovými parlamentními volbami.

Avízo od Přibyla

Příběh společnosti VAE a jejího nesplaceného dluhu úřady prověřovaly v minulých letech už mnohokrát. Doposud neprokázaly žádný trestný čin. Vyšetřování se pak znovu dalo pohybu před letošními volbami do sněmovny, kdy je odstartovalo anonymní udání.

Krátce před tím navštívil ředitele protikorupční služby Miloslava Brycha někdejší šéf úřadu vlády a spolupracovník expremiéra Grosse Pavel Přibyl. Na schůzce avizoval, že dorazí trestní oznámení na Topolánka, a intervenoval za jeho urychlené vyřízení. Deník Mf Dnes před časem napsal, že Brych této žádosti nevyhověl a nechal věc vyřídit standardní cestou.

Oficiální zahájení vyšetřování tak přišlo nyní a "posvětil" je i státní zástupce.

Historie jedné výbušné pohledávky

Případ dluhu VAE začal v únoru 1999, kdy si firma, v níž měl nynější premiér čtvrtinový podíl a do roku 2003 byl předsedou představenstva, půjčila u První městské banky 67,5 milionu korun na převzetí tepelného hospodářství v Kroměříži. Podnikatelský záměr ale nevyšel a firma z úvěru splatila jen část, 53 milionů.

I s úroky bance dál dlužila 15,9 milionu. Po krachu První městské banky přešly v prosinci 2000 její pohledávky na hlavní město Prahu. Dluh VAE převzal magistrát v ceně 11,9 milionu.

Firma následně nabídla splátkový kalendář, ale město jej nepřijalo a pohledávku prodalo firmě BB Cash za 5,5 milionu korun. Magistrát později prohlásil, že na celé operaci netratil.

"Prodejem za nižší cenu nám ztráta nevznikla, protože nás zajímala cena za všechny prodané pohledávky z PMB dohromady. Teoreticky jsme mohli vymáhat od VAE celých 16 milionů, ale rada města tehdy usoudila, že prodej za 5,5 milionů je odpovídající," uvedla před dvěma lety tehdejší zástupkyně ředitele magistrátu Zdena Javornická.

Dluh nakonec od BB Cash získala společnost Eltodo, která s VAE spolupracovala na energetických zakázkách a působil v ní bývalý čelný politik ODS Jan Koukal.

Následně se ukázalo, že Eltodo umazalo společnosti VAE část z celkového téměř šestnáctimilionového dluhu. Na konci roku 2004 tak VAE firmě dlužila už jen 7,3 milionu.

 

Právě se děje

Další zprávy