Senátoři ruší imunitu, již dosud hájili

6. 9. 2006 16:15
Praha - Senátoři ODS Jaroslav Kubera a Jiří Pospíšil v Senátu předloží návrh na radikální zúžení imunity zákonodárců.

Senátoři chtějí, aby se imunita napříště vztahovala jen na projevy a hlasování v obou komorách parlamentu.

Problematická doživotní imunita, která zaručuje poslancům nevydaným ke stíhání beztrestnost i po skončení mandátu, by měla padnout. To samé by mělo platit pro soudce ústavního soudu.

Zda jejich pokus uspěje, je otázkou. Třináct předchozích návrhů na omezení imunity totiž zákonodárci zatím vždy odmítli.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

EVERGREEN IMUNITY

  • O omezení poslanecké imunity se od schválení ústavy v roce 1993 jednalo už třináckrát, v průměru alespoň jednou za rok. Uspěla zatím pouze jedna drobná úprava, všechny ostatní pokusy byly smeteny pod stůl.
  • Historicky první návrh podala v roce 1995 poslankyně Anna Röschová, která chtěla, aby přestupky poslanců byly projednávány podle stejných pravidel jako u ostatních občanů. Návrh byl v prvním čtení zamítnut.
  • Další pokus přišel v roce 1997. Skupina poslanců s Hanou Marvanovou v čele navrhla novelu ústavy, která rušila tzv. doživotní imunitu. Za omezení imunity silně loboval i poslanec Pavel Dostál. "V českém pojetí  je poslanec a senátor prostě něco jako posvátná kráva," řekl tehdy. Zákon byl přesto vrácen k přepracování, což před koncem volebního období znamenalo jeho konec.
  • Následující volební období 1998-2002 bylo na pokusy o omezení poslanecké imunity nejbohatší. Bylo podáno celkem osm návrhů, uspěl pouze jediný z nich: změna zákona o přestupcích, která umožnila, aby poslance za jejich přestupky mohla kromě jejich disciplinární komory stíhat také policie. Tato změna je dodnes jediným omezením nezvykle široké imunity českých zákonodárců.
  • V posledním období po roce 2002 jednala sněmovna už jenom o dvou návrzích. Jeden z nich dokonce letos v květnu také schválila, ale Senát jej posléze zastavil. Začala se tak pomalu naplňovat slova, která při jednom z prvních pokusů o omezení imunity pronesl Milan Uhde. "Prosím vás, můžete samozřejmě svým hlasováním tuto iniciativu zaškrtit, můžete ji vyhodit dveřmi, ona se oknem vrátí," předznamenal další osudy českého parlamentu Uhde.

Pospíšil: Včera proti omezení, dnes pro zrušení

K tomu, že pokusy omezit imunitu byly dosud neúspěšné, přispěli také současní navrhovatelé Kubera s Pospíšilem.

V lednu 2005 například oba hlasovali proti návrhu senátora Jana Hadravy, který měl skoncovat s tzv. doživotní imunitou.

Pospíšil tehdy v Senátu prohlásil: "Naše imunity nejsou nijak přehnané. Můžeme pokračovat v tom, že si budeme rušit všechny ochrany, a ta představa o tom, jak jednou budeme úplně bez imunity a jak nás budou lidi milovat, ta je prostě lichá."

Vzápětí spolu s kolegy z ODS návrh v hlasování smetl.

Nyní sám navrhuje ještě radikálnější omezení, než které před rokem a půl odmítal. "Imunitu nepotřebujeme. Zatím se za patnáct let ani jednou nestalo, že by nějaký poslanec nebo senátor byl odsouzen. V naprosté většině případů také komory své členy ke stíhání vydávají, takže nás imunitní případy jenom zdržují," řekl Pospíšil Aktuálně.cz dnes.

Kubera: Včera pro rozšíření, dnes pro zrušení

Také Kubera ještě letos v květnu totiž vystupoval za rozšíření imunity.

"Situace v České republice, policie, soudy, spíš nasvědčuje tomu, že by se měla imunita ještě zpřísnit, protože to, co se děje, viz kauza Kořistka, další a další kauzy, nesvědčí o tom, že právní stav v České republice je ideální," řekl tehdy Kubera televizi Nova.

"Proti omezení imunity jsem nikdy nebyl," říká Kubera dnes. "Vadilo mi jenom to, že předchozí návrhy byly polovičaté a nechtěly ji omezit celou," tvrdí.

Na jeho úsilí prý ukazuje i to, že letos v červnu v Senátu zastavil zákon, který by znamenal pouze částečné omezení imunity. "Tahle salámová metoda se mi příčí, když už omezit, tak pořádně," řekl dnes Kubera deníku Aktuálně.cz.

V červnu projednával Senát novelu, kterou už schválila sněmovna. Poprvé v historii se poslanci shodli na tom, že zruší tzv. doživotní imunitu. Kubera s Pospíšilem však v Senátu vystoupili proti, protože podle nich by bylo třeba imunitu zrušit úplně. I díky jejich vystoupení pak Senát zákon odročil na podzimní jednání, čímž jej definitivně pohřbil. Nová sněmovna totiž o návrhu své předchůdkyně nemůže hlasovat.

Volby se blíží

Nyní Kubera s Pospíšilem vytáhli do boje za zrušení imunity sami. Jejich návrh však přichází v čase, kdy jim pomalu končí volební období. Oba se  chystají do voleb znovu.

Že by jejich návrh s předvolební kampaní nějak souvisel, odmítají. "Se senátními volbami to vůbec nesouvisí. Novelu podáváme proto, abychom konkurovali všem populistům, kteří dosud podávali samé polovičaté návrhy," řekl Aktuálně.cz Kubera.

Proč jeho aktivita přichází až nyní, když už je v Senátu osm let, neuměl Kubera vysvětlit. Uvedl pouze, že dříve se o problém nezajímal. Pohled do stenozáznamů však jeho slova snadno vyvrací. Téměř kdykoliv se o imunitě v Senátu jednalo, Kubera byl mezi řečníky.

O upřímnosti obou navrhovatelů pochybuje senátor Hadrava (US-DEU), který v Senátu na podzim končí.

"Oni dva vždy patřili k těm, s nimiž jsem nejvíce bojoval. Hlavně kvůli nim jsem podával spíše kompromisní návrhy, protože úplné omezení imunity by u nich okamžitě narazilo," řekl.

O současných motivech obou senátorů Hadrava nepochybuje. "Blíží se volby, takže toho jistě chtějí využít. V normálním světě se tomu říká pokrytectví, v politice zřejmě jenom flexibilita," říká.

Současný návrh konkurentů z ODS ovšem vítá a bude ochotný jej podpořit.

 

Právě se děje

Další zprávy