Vondra: Referendum o základně nechci

redakce DOM
4. 9. 2006 13:15
ON-LINE - Budeme pod bezpečnostním deštníkem a ještě za to dostaneme zaplaceno, obhajoval základnu USA v on-line rozhovoru ministr Alexandr Vondra.
Dvě hodiny před jmenováním do funkce na Pražském hradě přišel Alexandr Vondra odpovídat na vaše otázky.
Dvě hodiny před jmenováním do funkce na Pražském hradě přišel Alexandr Vondra odpovídat na vaše otázky. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Těsně před jmenováním do funkce ministra zahraničí v Topolánkově vládě byl Vondra hostem on-line rozhovoru deníku Aktuálně.cz.

Za hodinu stihl odpovědět na zlomek čtenářských dotazů, které se točily většinou kolem možné stavby americké protiraketové základny v Česku.

Pokud nás USA osloví, měl by o případné stavbě rozhodnout parlament po důkladné veřejné diskusi, řekl Vondra.

Infobox
Autor fotografie: US Army

Infobox

V SOUVISLOSTECH

Nový ministr zahraničí ale nepatří k příznivcům referenda. Se spojenci NATO máme smlouvu o společné obraně a té bychom se měli držet, řekl.

"Je to jako kdybychom měli dohodu se sousedem o společné ochraně, náš soused by byl přepaden, a my místo abychom mu šli na pomoc, bychom vzkázali, že se nejdřív musíme poradit."

A co je podle něj hlavním kladem možné základny v Čechách? "Naši spojenci nám mohou nabídnout roztažení bepečnostního deštníku, který by nás chránil před možnou raketovou hrozbou a ještě za to zaplatí," argumentuje Vondra.

Navíc podle Vondry můžeme čekat, že Spojené státy "za odměnu" přehodnotí vízovou povinnost pro české občany. "Neumím si představit, že by americký kongres tento režim nezměnil, pokud by se vyjadřoval k protiraketové obraně u nás," spekuloval Vondra.

Paroubek hned reagoval

Na Vondrův rozhovor pro Aktuálně.cz reagoval bývalý premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek. Řekl, že sdělil velvyslanci USA Williamu Cabanissovi, že sociální demokracie si raketovou základnu v Česku nepřeje. Odvolal se anketu, kterou podle něho sociální demokracie udělala mezi svými základními organizacemi.

Zároveň Vondru za jeho výroky pronesené v rozhovoru se čtenáři Akutálně cz. kritizoval. O Vondrově kvalifikaci podle Paroubka svědčí to, že podporoval spojenecký útok na Irák kvůli obavám ze zbraní hromadného ničení. "Nejdřív by měl zbraně v Iráku najít," řekl Paroubek na Vondrovu adresu.

Paroubek americké plány vybudovat v Česku protiraketovou základnu kritizoval už několikrát. Podle dřívějších informací slíbil české zapojení do protiraketového systému v roce 2002 v USA bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík (ČSSD), který je nyní v Paroubkově týmu. S účastí na protiraketové ochraně počítala už v roce 2003 nová bezpečnostní strategie státu.

Všechny odpovědi on-line rozhovoru se čtenáři deníku Aktuálně.cz najdete níže.

Geograf, disident a diplomat

Vystudovaný geograf s doktorátem z přírodních věd pracoval nejdříve jako programátor.

V 80. letech se podílel se na vydávání samizdatu Revolver revue a spolupráci s opozičními skupinami ve střední a východní Evropě. Za své postoje byl perzekuován, vystřídal několik zaměstnání.

V roce 1987 podepsal Chartu 77 a působil také jako její mluvčí.

Po listopadu 89 působil téměř šest let jako náměstek ministra zahraničí, byl velvyslancem ve Spojených státech a zahraničně politickým poradcem prezidenta Václava Havla.

Mimo jiné byl oceňován za přípravu Česko-německé deklarace, kde byl hlavním českým vyjednávačem.

V roce 2003 údajně odmítl nabídku ODS stát se jejím kandidátem na eurokomisaře, loni byl jedním z kandidátů na funkci nového šéfa mezinárodní samosprávy Bosny a Hercegoviny.

 

Právě se děje

Další zprávy