Lidovci řeší osud Kalouska. A vlády

Redakce DOM
25. 8. 2006 16:30
Brno - Celostátní výbor KDU-ČSL v nejbližších hodinách rozhodne, zda mají lidovci jednat o vstupu do vlády tolerované komunisty, jak navrhuje jejich šéf. Uvnitř: PROGRAM, GALERIE, ANKETA

A pokud ne, bude stanovisko výboru jasným signálem pro předsedu Miroslava Kalouska, že jeho pozice se otřásla v základech.

Tomuto scénáři napovídalo dění během celého pátku. Stranické organizace se jedna po druhé od Kalouskova návrhu - uzavřít koalici s ČSSD podporovanou komunisty - distancovaly.

Kalouskovi přitom vyjednávání o vládě posvětilo včera večer předsednictvo strany a podle dobře informovaných zdrojů už šéf strany v neděli zvažoval, jaké posty ve vládě s ČSSD budou chtít lidovci pro sebe.

Dnes jej však od rána pranýřuje už velké množství stranických buněk. Nejprve se ostře proti postavila městská organizace v Brně a krajská organizace ve Zlíně, jejímž předsedou je lidovecký senátor Jiří Stodůlka. Proti je i městská organizace v Havířově.

K veřejným kritikům Kalouska se přidali také někteří poslanci. Například Jiří Carbol, který na lidovecké kandidátce uspěl na Ostravsku, či místopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Tomáš Kvapil. Ten doslova řekl, že by při hlasování vládu vzniklou díky toleranci komunistů nepodpořil.

Další kritika přišla z Prahy. Podle předsedy tamní organizace lidovců Mariána Hoška chtějí někteří členové stranu dokonce opustit. "Připojím se k návrhu, aby vedení strany odstoupilo," řekl Hošek České televizi.

Proti postupu vedení strany je také středočeský krajský výbor, který vyzval Miroslava Kalouska a celé předsednictvo k
okamžitému odstoupení.

Vyměňte vedení, zní z krajů

Brněnští a zlínští lidovci navíc požadují okamžitou výměnu týmu, který za lidovce vyjednává.

"Některým lidem bychom se nemohli podívat do očí," řekl předseda brněnské organizace Jan Holík, který na odpoledne svolává mimořádné zasedání městského výboru. Jeho místopředsedkyně Barbora Javorová ale už nyní oznámila, že vyzývá k okamžitému odstoupení celé předsednictvo. Žádá také urychlené svolání mimořádného sjezdu KDU-ČSL.

Je to popření všech slušných zásad, o které se jako křesťanský demokrat opírám. Komunisté vždy brali lidem svobodu a nemůžeme dopustit, aby se to opakovalo," řekl ČTK jeden z místopředsedů zlínské krajské organizace Daniel Rychnovský.

Proti Kalouskovi se přitom postavili lidé dvou ze tří voličsky nejúspěšnějších regionů. Ve Zlínském kraji lidovci dosáhli v letošních volbách nejlepší výsledek - volilo je tu přes 13 procent lidí. V Jihomoravském kraji získali přes jedenáct procent voličů, což byl třetí nejlepší regionální výsledek.

Velký odpor ve straně by mohl ještě zhatit plánovanou koalici lidovců se sociálními demokraty. O vstupu do vlády by definitivně měla rozhodnout celostátní konference, která se má sejít v pondělí.

Komunisté by se díky nynějšímu lidoveckému postoji poprvé v polistopadové historii podíleli na vzniku vlády.

  • PŘEČTĚTE SI ANALÝZU:
    Antikomunismus - u lidovců minulost?

    "Čím silnější budeme po volbách, tím menší bude nebezpečí, že se do správy věcí veřejných promítne komunistická ideologie," říkal před volbami Miroslav Kalousek...

Komunistům se to líbí

Komunisté v první reakci na návrhy sociálních demokratů a Kalouskových přívrženců řekli, že jsou ochotni jejich vládu umožnit. "Bylo by to na úrovni tolerance," řekl v České televizi místopředseda Jiří Dolejš.

Předseda komunistického poslaneckého klubu Pavel Kováčik později doplnil, že se komunistům zatím nezdá nabídka ODS, jež komunisty vyzvala k podpoře její menšinové vlády, která by dovedla zemi k předčasným volbám v příštím roce.

"U nás zatím platí, že pro nás jsou předčasné volby až to nejposlednější z posledních řešení. Až se nenajde žádná jiná možnost, až budou vyčerpány všechny pokusy a až nebude možné ustavit vládu, která by byla funkční," řekl Kováčik.

O programu už se jedná

Navzdory nespokojenosti regionů se lidovci už v noci domluvili s ČSSD a KDU-ČSL na prioritách možného koaličního programu.

Foto: Aktuálně.cz

CO SLÍBILA ČSSD LIDOVCŮM

KDU-ČSL
KDU-ČSL | Foto: KDU-ČSL
  • zrušení posledního církevního zákona
  • ratifikaci smlouvy s Vatikánem a odluku církve od státu
  • změnu Ústavy a přijetí novely volebního zákona, která by vedla k poměrnému zastoupení ve sněmovně a lichému počtu poslanců

Foto: Aktuálně.cz

NA ČEM SE KDU-ČSL A ČSSD SHODUJÍ

KDU-ČSL
KDU-ČSL | Foto: KDU-ČSL
  • na novelizaci zákona o neziskových organizacích ve zdravotnictví
  • na změně zákoníku tak, aby se zjednodušilo pracovní právo. Novela má pomoci malým a středním podnikatelům
  • na malém zmírnění míry daňové progrese, tedy na tom, že se lidem s vyššími platy mírně sníží daně.

Jednání o programu budou pokračovat ještě o víkendu - tedy pokud Kalousek prosadí svou na odpoledním jednání celostátního lidoveckého výboru .

Paroubek sedá opět na koně

Nově vznikající spojenectví sociálních demokratů a lidovců dává Jiřímu Paroubkovi reálnou možnost zůstat premiérem. Za cenu, již je ochoten platit - toleranci od komunistů.

Infobox
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Infobox

CO SE DĚLO VČERA:

CO SE DĚLO VE STŘEDU:

CO SE DĚLO V PONDĚLÍ:

Tři měsíce po volbách, které nevyhrál, může šéf ČSSD Jiří Paroubek pomýšlet na to, že zůstane pánem ve Strakově akademii, sídle vlády. Dosud největší zvrat v dlouhých týdnech povolebního vyjednávání přinesl čtvrtek: nečekaný souhlas Miroslava Kalouska s vládou, kterou by tolerovali komunisté, přináší možnost sestavit na příští čtyři roky menšinový kabinet ČSSD a KDU-ČSL.

Sestavit kabinet chce i do defenzivy zahnaná ODS, avšak jen takový, který by Česko dovedl k předčasným volbám. Pro toto přechodné období by se nebránila ani tomu, aby její kabinet podpořili komunisté. Po nočním jednání Výkonné rady ODS to novinářům řekl šéf strany a premiér Mirek Topolánek.

Za případnou podporu svého dočasného kabinetu ODS nenabízí podle něj KSČM nic. "Pokud budou chtít komunisté podpořit předčasné volby, tak pouze podpoří koncept přechodu k předčasným volbám," řekl Topolánek.

Komunisté mezitím řekli, že budou uvažovat o podpoře středové vlády ČSSD a lidovců. "Bylo by to na úrovni tolerance," řekl v České televizi komunistický místopředseda Jiří Dolejš.

Jak se rozhodne Klaus?

Premiérem, který má pověření sestavovat vládu, je zatím stále šéf ODS Mirek Topolánek. Všechny jeho pokusy - od trojkoalice po menšinovou vládu ODS tolerovanou ČSSD - ztroskotaly. Ani pro jednu možnost se mu nepodařilo získat předem dostatečnou podporu ve sněmovně.

Aby prezident mohl pověřit sestavením vlády Jiřího Paroubka, musel by však nejprve Mirek Topolánek své pověření složit. Pravděpodobnější se ale nyní zdá varianta, že Topolánek i přes neúspěšné vyjednávání předstoupí před sněmovnu - s dočasným kabinetem a bez dojednané podpory.

A až podle toho, komu se poslanci rozhodnou dát důvěru, se budou odvíjet další pokusy o vládu. A jmenování případně jiného premiéra.

O tom, zda Václav Klaus jím napodruhé jmenuje šéfa ČSSD, včera zapochyboval předseda zelených Martin Bursík.

"Je otázkou, zda prezident jmenuje předsedu Paroubka premiérem, když přijde s vládou podporovanou hlasy KSČM," řekl Bursík. Zároveň ale nepřímo obvinil prezidenta z toho, že současnou situaci zapříčinil.

Klaus totiž Paroubkovi naznačil, že by mohl získat pokus na sestavení vlády.

"Akcelerace politického vývoje byla způsobena příslibem prezidenta Klause panu Paroubkovi. Nečekali jsme ale, že netrpělivost předsedy Paroubka bude taková," uvedl Bursík.

 

Právě se děje

Další zprávy