Antikomunismus - u lidovců minulost?

Simona Holecová
24. 8. 2006 17:10
Praha - Po celou polistopadovou éru se lidová strana prezentovala jako ta, která staví hráz návratu komunistů k moci. Tato jistota dnes padla.

Ještě před volbami by představa, že lidovci umožní komunistům, aby se stali hybnou pákou tuzemské politiky, nemyslitelná. Jejich předvolební kampaň se nesla v jasném duchu: Zastavme komunisty.

Dnes šéf KDU-ČSL oznámil, že je ochoten jít do menšinové vlády s ČSSD, která by stála na podpoře KSČM. Právě komunisté by si mohli diktovat podmínky.

Infobox

Co také řekl Miroslav Kalousek na adresu komunistů

"Před komunisty varujeme dlouhodobě. To rozhodně není předvolební karta."

prosinec 2005, Lidové noviny

"Uděláme cokoli, co způsobí, aby nedošlo ke spojení jedné historické demokratické strany a jedné zločinecké organizace."

v září 2005 v ČT na adresu ČSSD a komunistů. Komunisté kvůli tomu podali na Kalouska trestní oznámení; případ byl odložen.

"KDU-ČSL vyzývá ČSSD ke společné odpovědnosti čelit komunistickému nebezpečí. Obě naše strany spojuje společná zkušenost z roku 1948 zkropená krví našich členů v následujících letech."

září 2005, Mf Dnes

"Mně nevadí, když předseda vlády jedná s opozičními kluby. Já s ním nesouhlasím v pohledu, že komunistická strana je normální demokratický opoziční partner, což on občas prezentuje. Samozřejmě má právo mít tenhle pohled. My komunistickou stranu za potenciálního demokratického partnera nepokládáme. Komunistickou ideologii vidíme jako trvalou hrozbu. Tenhle pohled ČSSD zjevně nemá. Koneckonců si myslím, že ani nemůže mít, protože procento bývalých komunistů v této straně je mimořádně vysoké..."

červen 2005, Lidové noviny 

"Pro nás je klíčové, aby vznikla nekomunistická většinová koalice. Nemůže to být jen nekomunistická vláda, vedle níž bude v parlamentu fungovat jiná koalice ČSSD s komunisty."

v dubnu 2005 po pádu Stanislava Grosse, Mf Dnes

Pro lidovce, kteří se do sněmovny dostali se štěstím (volilo je 7,2 procenta voličů, přičemž vstup do sněmovny je podmíněn ziskem pět procent), to může být rána do vazu.

"Typický lidovecký volič na antikomunistickou notu slyší a je od něj příznivě přijímána," potvrzuje sociolog a politolog Jan Hartl. "Na druhé straně, tato nota nedokázala na volební adresu KDU-ČSL přivést nerozhodnuté voliče. Pro mnoho lidí už totiž vypořádání se s komunismem není tou největší bolestí společnosti. Sílí názor, že pokud jste se jich chtěli zbavit, měli jste to udělat dávno. Když už tu jednou jsou, tak se s tím musíme smířit."

Jako hodně riskantní vidí dnešní krok Miroslava Kalouska také analytik společnosti TNS Factum Jiří Černý. "Kalousek mohl dneškem hodně ztratit, lidovci vždy hodně zdůrazňovali svou zásadovost v postoji ke KSČM," míní Černý, podle kterého tento přemet mohl značnou část voličů strany odradit.

"Na druhou stranu - politik je politikem, jen když umí těžko pochopitelné věci lidem vysvětlit tak, aby je přijali. Pokud se Kalouskovi podaří předestřít dnešní krok jako to, co zachová 'státnost', může lidovcům tento krok projít," doplnil Černý.

Právě to Kalousek udělal: Radikální ústupek omluvil zájmem zachovat "pluralitní politický systém".

Ještě nedávno ale mluvil hodně jinak.

Krátce před volbami, když se ukázalo, že souboj ODS a ČSSD může být vyrovnaný, komentoval situaci takto: "Čím silnější budeme po volbách, tím menší bude nebezpečí, že se do správy věcí veřejných promítne komunistická ideologie," připomněl Hospodářský novinám.

Zopakoval, že za povolebního partnera preferují lidovci ODS - protože ti se s komunisty nebratří.

V lednu pak ostře kritizoval sněmovní tandem sociálních demokratů a komunistů, který společně prosazoval zákony. Levice spolu hlasovala o 14 z 18 dosud projednávaných zákonů.

"Je tím ohroženo vítězství demokracie nad komunismem," varoval tehdy Kalousek.

Osobně se pak zasadil třeba o to, aby Česko do Bruselu na post eurokomisaře nevyslalo někdejšího vyjednavače Pavla Teličku. Tomu vyčítal krátké členství v předlistopadové komunistické straně.

"Telička je nepřijatelný pro svůj kariérismus za normalizace v 80. letech. Jeho nominace občanům  signalizuje, že ohebná páteř se vyplatí," uvedl tehdy Kalousek

 

Právě se děje

Další zprávy