Vicenová: Od veteriny přes křeslo ministryně do Bruselu

Petr Havel
24. 9. 2007 9:00
Profil první ministryně zemědělství
Úřednice ministerstva zemědělství Milena Vicenová.
Úřednice ministerstva zemědělství Milena Vicenová. | Foto: www.eu.int

Praha - Poprvé v historii československého i českého zemědělství vedla resort žena.

V první povolební vládě Mirka Topolánka totiž toto křeslo obsadila do té doby ředitelka odboru bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství Milena Vicenová.

"Brala jsem tu nabídku velmi vážně," komentovala svou nominaci Vicenová pro Aktuálně.cz s tím, že za hlavní prioritu považovala maximálně možné využití finančních podpor ze sjednoceného evropského fondu pro rozvoj venkova EAFRD tak, aby "se resort mohl rozvíjet ve všech rovinách, kromě produkčního zemědělství také v oblasti obecného rozvoje venkova, lesnictví, vodohospodářství a produkci kvalitních a konkurenceschopných potravin."

S čerpáním evropských fondů má přitom Vicenová z minulosti nemalé zkušenosti.

V letech 1998 až 2003 měla na ministerstvu na starosti čerpání peněz z předvstupního programu EU pro kandidátské země SAPARD, kterých dokázala ČR využít nejlépe ze všech přistupujících zemí, a to ze 115 procent.

Dvaapadesátiletá Vicenová se narodila v Přerově a má vystudovanou Veterinární fakultu v Brně. Po studiích vykonávala všeobecnou veterinární praxi v České Lípě, od roku 1985 pracovala v odborném zemědělském měsíčníku Náš chov, v roce 1990 se stala jeho šéfredaktorkou.

Po dvě volební období stála v čele Klubu zemědělských novinářů a publicistů ČR. A především z její iniciativy se v roce 1995 v Česku uskutečnila konference Mezinárodního klubu zemědělských novinářů IFAJ - šlo o první akci svého druhu v postkomunistických zemích.

Na ministerstvo zemědělství nastoupila 1. dubna 1996 do odboru zahraničních styků. Od roku 1998 měla na starosti využití již zmíněného fondu SAPARD, od června 2003 byla členkou odboru pro vztahy s EU.

Od podzimu 2004 byla ředitelkou odboru bezpečnosti potravin, na starosti však měla také podporu enviromentálního rozvoje a prevenci znečištění vyplývající ze zemědělské a potravinářské činnosti.

Po krátkém působení ve vládě Mirka Topolánka, která nedostala důvěru a záhy skončila, dostala Vicenová v září 2007 nabídku stát se velvyslankyní v Bruselu. Na jeden z nejprestižnějších diplomatických postů kývla.

MVDr. Milena Vicenová je vdaná. S manželem Milanem, který je lékařem, má dvě dcery - Blanku (26) a Šárku (24). Mluví anglicky, německy, francouzsky a částečně španělsky. Nikdy nebyla členem žádné politické strany.

 

Právě se děje

Další zprávy