Sněmovna má konečně předsedu: Vlčka

Martina Macková, Jakub Antoš
14. 8. 2006 18:10
Praha - Politická krize byla částečně uvolněna. Nový předseda sněmovny Miloslav Vlček ví, že jeho mandát je dočasný. Uvnitř ON-LINE
Starý a nový předseda sněmovny: Miloslav Vlček a Lubomír Zaorálek (ČSSD).
Starý a nový předseda sněmovny: Miloslav Vlček a Lubomír Zaorálek (ČSSD). | Foto: Ondřej Besperát

V čele dolní komory parlamentu minimálně na několik týdnů bude šéf olomoucké krajské ČSSD a zkušený poslanec. Miloslav Vlček získal dnes 174 hlasů od 197 přítomných poslanců.

"Je to dobrý výsledek, včera jsem odhadoval, že dostanu 140 hlasů," řekl Vlček. Dodal, že ho nemrzí, že se už nemůže ucházet o post předsedy rozpočtového výboru, kterému od letoška šéfoval.

Kromě předsedy bylo zvoleno i pět místopředsedů sněmovny. Nyní zbývá ústavit sněmovní výbory. To se stane až zítra, schůze byla přerušena.

Ustavení sněmovny by mohlo uvolnit dvouměsíční politickou krizi, která nastala po volbách. Pravděpodobně ve středu by premiér Paroubek měl podat demisi a Mirek Topolánek z ODS by poté měl dostat od prezidenta ústavní mandát k sestavení nové vlády.

Hladce byl zvolen jak předseda, tak čtyři z pěti místopředsedů sněmovny. Potíže měla pouze Miroslava Němcová z ODS, která v prvním kole neprošla. Ve druhém však dostala přes 140 hlasů.

Kromě Němcové jsou místopředsedy sněmovny Jan Kasal z KDU-ČSL, Lucie Tallmanová z ODS, Lubomír Zaorálek z ČSSD a komunista Filip, přestože v době totality spopupracoval s komunistickou kontrarozvědkou.

PŘEČTĚTE SI PROFILY NOVÉHO VEDENÍ SNĚMOVNY:

Nově zvolený šéf poslanců Miloslav Vlček přijímá po telefonu gratulace.
Nově zvolený šéf poslanců Miloslav Vlček přijímá po telefonu gratulace. | Foto: Ondřej Besperát
Před jednáním parlamentních stran 4.7.2006
Před jednáním parlamentních stran 4.7.2006 | Foto: Ludvík Hradilek
Foto: ODS
Jak bych to jen řekl...
Jak bych to jen řekl... | Foto: Jiří Kropáček
KSČM čeká na výsledky
KSČM čeká na výsledky | Foto: Ludvík Hradilek
Poslankyně Miroslava Němcová z ODS.
Poslankyně Miroslava Němcová z ODS. | Foto: Ondřej Besperát

 

VOLBY VE SNĚMOVNĚ SLEDUJEME ON-LINE:

17:58 - Schůze sněmovny byla přerušena. Začne v úterý v 10 dopoledne. 

17:29 - Miroslava Němcová byla zvolana místopředsedkyní sněmovny. Vedení dolní komory je kompletní.

16:40 - Poslance zmáhá únava. Jeden z nich v kuloárech vytahuje jídlo a svačí - z papíru pojídá sýr a k němu si z igelitové tašky ulamuje chleba.

Lucie Talmanová byla zvolena místopředsedkyní sněmovny.
Lucie Talmanová byla zvolena místopředsedkyní sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

16:35 - Volby místopředsedů dopadly takto: bylo odevzdáno 198 hlasovacích lístků, 101 hlasů získal Vojtěch Filip, 103 Jan Kasal, 93 Miroslava Němcová, 165 Lucie Talmannová a 148 Lubomír Zaorálek. Druhé kolo, v němž bude znovu zkoušet štěstí Miroslava Němcová, začne za půl hodiny. V 17.40 hodin bude jasné, zda uspěla.

16:30 - Poslanci se scházejí. Bude třeba dovolit posledního místopředsedu.

16:25 - Z pěti kandidátů na místopředsed nebyla zvoelna jedině Miroslava Němcová z ODS. Prošel i komunista Filip, který spolupracoval s totalitní kontrarozvědkou. Němcová získala pouze 93 hlasů, potvrdil Aktuálně.cz poslanec ODS Walter Bartoš. Němcová zpočátku povolební krize kandidovala na post předsedkyně sněmovny.

15:41 - Poslanci si nyní vyzvednou hlasovací lístky. Do 16.30 se bude hlasovat.

Tři králové ve sněmovně v podání Petry Buzková, Bohuslava Sobotky a Lubomíra Zaorálka (všichni ČSSD).
Tři králové ve sněmovně v podání Petry Buzková, Bohuslava Sobotky a Lubomíra Zaorálka (všichni ČSSD). | Foto: Ondřej Besperát

15:40 - Kandidáty na místopředsedy jsou Vojtěch Filip (KSČM), Jan Kasal (KDU-ČSL), Miroslava Němcová, Lucie Talmannová (ODS), Lubomír Zaorálek (ČSSD). Volba bude probíhat stejně jako volba předsedy - většinově a tajně a maximálně ve dvou kolech. V prvním kole bude zvolen jen ten, kdo získal nadpoloviční většinu hlasů. Na neobsazená místa se bude konat druhé kolo. Pokud se ani ve druhé volbě neobsadí všech pět míst místopředsedů, koná se další volba. Kandidáty ale strany musí oznámit 24 hodin před volbou.

Ministři ČSSD Vítězslav Jandák a Zdeněk Škromach: Dáme si páku?
Ministři ČSSD Vítězslav Jandák a Zdeněk Škromach: Dáme si páku? | Foto: Ondřej Besperát

15:35 - Schůzi už řídí Miloslav Vlček. Bude se volit pět místopředsedů.

15:33 Poslanci se opět scházejí do sálu. Čekají je další volby. Sněmovna ještě musí zvolit své místopředsedy a zdá se, že ani to nepůjde zcela hladce.

14:57 - Lubomír Zaorálek přerušuje schůzi do půl čtvrté. Nový předseda sněmovny musí podepsat poslanecké průkazy. Po krátké přestávce bude už další jednání sněmovny řídit Miloslav Vlček. Poslanci se nyní sejdou ve svých klubech.

14:55 - Nový předseda ještě jednou ujišťuje poslance, že včas odstoupí, jak slíbil. Vyzývá poslace k práci. "Vždy jsem se snažil svoje slovo držet a bude to tak i v tomto případě. Mnozí mě označili za zimního krále. Budiž, nechme stranou historické paralely. V čase, kdy mě bude dáno sněmovnu vést, se neuložíme k zimnímu spánku. Chci,aby sněmovna začala pracovat. V zájmu lidu naší země, věřím, že se nám na této cestě bude dařit."

Poslední chvíle Lubomíra Zaorálka ve funkci předsedy Poslanecké sněmovny.
Poslední chvíle Lubomíra Zaorálka ve funkci předsedy Poslanecké sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát

14:50 - Poslanec Petr Tlučhoř, předseda volební komise oznamuje, že Miloslav Vlček byl zvolen, dotal 174 ze 197 hlasů. Sněmovna tleská, ostupující předseda sněmovny Zaorálek mu blahopřeje. Vlček děkuje poslancům.

14:35 - Během volby předsedy se ve sněmovně přetřásají volby místopředsedů. Komunista Miroslav Grebeníček míní, že Vojtěch Filip, protoi němuž mají zelení, lidovci a ODS výhrady, je respektovaný politik, který má opakovanou důvěru voličů i respekt kolegů napříč stranami.

Smějící se předseda ODS.
Smějící se předseda ODS. | Foto: Ondřej Besperát

"Ještě jsem neslyšel, že by tak erudovaný chlapík jako on neuspěl v souboji s jinými kandidáty. Ale politika je složitá věc. Pokud se posuzuje jeho kauza, chci respektovat výrok nezávislého soudu," řekl Aktuálně.cz Grebeníček.

14:25 - Poslanci si vyzvedávají hlasovací lístky a hlasují. Dvousethlavá fronta se pomalu ukrajuje a ti, co už hlasovali, odchází na skok do kanceláří a na občerstvení.

14:17 - Poslankyně ODS Lucie Talmannová, která je zároveň kandidátkou ODS na místopředsedkyni sněmovny, Aktuálně.cz řekla, že slib Miloslava Vlčka byl pro ODS dostatečnou zárukou a poslanci její strany pro něj budou hlasovat. Zopakovala však, že hlasy ODS určitě nezíská Vojtěch Filip, kterého bude KSČM nominovat na post místopředsedy. "Komunisté naše hlasy nedostanou, nikdy jsme pro ně nehlasovali, ani dnes."

Dosluhující premiér Paroubek a ministr zdravotnictví Rath ve sněmovně.
Dosluhující premiér Paroubek a ministr zdravotnictví Rath ve sněmovně. | Foto: Ondřej Besperát

14:10 - Rozprava skončila a sněmovna se chystá hlasovat. Ve 14:15 se začnou rozdávat hlasovací lístky, ve 14:30 začíná volba a ve 14:50 předseda volební komise oznámí výsledek.

14:07 - Poslanec ODS Zdeněk Prosek vyzval Miloslava Vlčka, aby se poslancům představil. Miloslav Vlček se bude představovat.

14:05 - Jediný kandidát na předsedu Miloslav Vlček čte své prohlášení. Slibuje, že splní podmínky, za nichž ho ostatní strany podpoří. Sněmovna slabě tleská.

Zatím ještě kandidát na šéfa sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD).
Zatím ještě kandidát na šéfa sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD). | Foto: Ondřej Besperát

14:00 - Poslanci se scházejí do jednacího sálu. Michal Hašek, šéf poslanců ČSSD Aktuálně.cz řekl, že je životní optimista. "Proto věřím, že dnes bude zvoleno vedení sněmovny." Na dotaz, jak se dívá na případné potíže se zvolením místopředsedy za KSČM - Vojtěcha Filipa, řekl: "Zas tak velký životní optimista nejsem, abych si myslel, že dostane dvě stě hlasů."

 

Právě se děje

Další zprávy