Rath řeší nový problém: spor v ČLK

Redakce DOM
1. 11. 2005 16:53
Praha - V úterý ráno Davidu Rathovi svitla naděje, že se atmosféra kolem něj uklidní. Odpoledne přišel nový spor, přímo před novináři.
Kontroverzní prezident Lékařské komory překonal další schod na cestě do vysoké politiky.
Kontroverzní prezident Lékařské komory překonal další schod na cestě do vysoké politiky. | Foto: Aktuálně.cz

Ranním oznámením, že se vzdá postu prezidenta Lékařské komory, chtěl Rath ukončit patovou situaci, do níž ho vystavil prezident Václav Klaus. Ten odmítl Ratha jmenovat ministrem zdravotnictví, pokud zůstane v čele komory.

Nynější první náměstek ministerstva tudíž ohlásil, že ve středu odstoupí a pravomoci svěří představenstvu ČLK. Tím však pobouřil viceprezidentku komory Helenu Fouskovou, která je přesvědčena, že po Rathově odchodu má řídící pravomoc ona. V úterý odpoledne se nechala slyšet, že se o tuto možnost bude i soudit.

A vzápětí se s Rathem pohádali před zraky novinářů (Přehrajte si Audio).

Klaus váhá

Prezident Václav Klaus však odpoledne naznačil, že o odpovědí na otázku, zda jmenuje Ratha ministrem, ještě vyčká. "Momentálně je situace poněkud nejasná a na jejím vyjasnění pracujeme. Prezident má v této chvíli k dispozici od premiéra dvě žádosti ke jmenování ministrem zdravotnictví: První pro doktora Ratha. Druhou, v níž premiér požaduje pověření sebe sama pro stejnou funkci. Tyto žádosti jdou proti sobě, je zjevné, že oba nemohou usednout na jednu židli. Jakmile se tyto nejasnosti ozřejmí a bude jasné, co vlastně premiér skutečně navrhuje, bude prezident reagovat," sdělil jeho mluvčí Petr Hájek.

Rath (profil ZDE) , v této chvíli první náměstek ministra, řekl v úterý dopoledne Frekvenci 1, že post prezidenta ČLK bude volný od středy. Dodal, že na 14. ledna příštího roku svolal volební sjezd komory.

David Rath je i nyní faktickým šéfem zdravotnictví. Jako první náměstek sice formálně podléhá ministru Zdeňku Škromachovi, který ve vládě převzal odpovědnost po odvolání ministryně Milady Emmerové, avšak ve skutečnosti vyjednává o vývoji v resortu samostatně. (Přečtěte si Rathovu vizi

Rathova rezignace na post v ČLK byla očekávána, už na začátku týdne novinářům řekl: "Je to velmi pravděpodobné." Prezident Václav Klaus, který Rathovo současné angažmá považuje za střet zájmů, na to reagoval slovy: "To je výrok, který mě vůbec nezajímá, mě zajímá výrok 'vzdal jsem se', ne 'vzdám se'."

 

Právě se děje

Další zprávy