Vládě se Rathův plán s VZP zamlouvá

Simona Holecová
15. 11. 2005 11:42
Praha - První kolo boje o VZP vyznívá pro ministra zdravotnictví. Vláda je připravena zítra plány Davida Ratha požehnat.
Ministr zdravotnictví David Rath.
Ministr zdravotnictví David Rath. | Foto: Aktuálně.cz

O krocích, které ministr s největší tuzemskou zdravotní pojišťovnou má, dopoledne jednala koaliční devítka.

Lídři sociální demokracie, lidovců a unionistů se shodli, že během středečního jednání kabinetu nebudou Rathovy nápady zpochybňovat. Chtějí, aby o změnách rozhodla sněmovna.

Rath minulý čtvrtek uvalil na VZP nucenou správu a chce odvolat její ředitelku Jiřinu Musílkovou. K tomu potřebuje podporu alespoň poloviny třicetičlenné správní rady.

Snahu odvolat Musílkovou vysvětluje zvyšujícími se dluhy pojišťovny, které překročily 12 miliard korun. Podporuje ho přitom zejména ČSSD a premiér Jiří Paroubek, který si někdejšího šéfa České lékařské komory přivedl do vlády.

"Je legitimním právem, aby si ministři nominovali lidi, kterým důvěřují," řekl ČTK předseda lidovců Miroslav Kalousek. Souhlasí, aby ve správní radě zasedli noví lidé z resortů financí, zdravotnictví a práce a sociálních věcí.

Rath dnes řekl, že seznam změn ve středu vládě předloží i přes drobné výhrady menších koaličních partnerů. Ti po ministrovi na schůzce chtěli, aby mezi novými zástupci státu byli i jejich lidé. Rath se nebrání změnám v příštích týdnech nebo měsících..

Šéf lidovců Miroslav Kalousek.
Šéf lidovců Miroslav Kalousek. | Foto: Aktuálně.cz

Mimořádná schůze? Není nutno

Lídři se také shodli, že kvůli VZP není třeba svolávat zvláštní sněmovní schůzi, jak navrhovala ODS.

O VZP se budou poslanci bavit příští týden v rámci řádné schůze. "Je možné zařadit do programu bod o pojistném plánu VZP a rozšířit ho," soudí předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Kraus.

Ve správní radě zasedají zástupci ministerstev, která řídí ministři ČSSD. Lidovecká senátorka Ludmila Müllerová ve správní radě už nezasedne, ale podle Ratha ne kvůli svému členství v lidové straně, ale protože už není náměstkyní ministra práce a sociálních věcí.

Rath: Koalice je čistá

Na odvolání ředitelky VZP Jiřiny Musílkové nezazněl na dnešní schůzce ze strany lidovců a unionistů podle Ratha vyhraněný názor. "Ukáže se až na schůzi Poslanecké sněmovny," řekl.

Rath rovněž lidovcům a unionistům sdělil, že kontrola ve VZP nenašla nikoho ze členů těchto dvou stran, který by měl s VZP výhodnou smlouvu, tak jako na to přišla u členů ODS. "Takže se těším na schůzi sněmovny, protože tam bude prostor, kde předložím všechna zjištění kontroly," dodal Rath.

 

Právě se děje

Další zprávy