Noční jednání: posun v centimetrech

Sabina Slonková, Petr Holub, Martina Macková
20. 7. 2006 18:45
Praha - Trojkoalice slíbila podporu kandidátovi ČSSD na post šéfa sněmovny Lubomíru Zaorálkovi. Podmínka zní: jednejte s námi o naší vládě.

Bude se zítra ve sněmovně volit předseda? Po mnoha zvratech a schůzce trojkoalice - ČSSD to nakonec vypadá, že ano. Záleží na tom, zda se ještě nezmění křehký kompromis, podle kterého ODS, KDU a zelení podpoří kandidáta ČSSD Lubomíra Zaorálka výměnou za to, že ČSSD bude apriori neodmítne rodící se vládu.

Jiří Paroubek se ve čtvrtek večer sešel se špičkami ODS, KDU a zelených. Poté řekl, že je ochoten nadále jednat, rozhodnutí však nechá na pátečním jednání vedení ČSSD. Podle České televize šéf lidovců Miroslav Kalousek upřesnil, že ve hře je jak tolerance trojkoaliční vládě, tak nějaká forma účasti ČSSD v kabinetu.

Předsedové ODS a sociální demokracie Mirek Topolánek a Jiří Paroubek ještě pár hodin předtím nevyloučili možnost odsunutí termínu volby předsedy Poslanecké sněmovny z pátku na příští týden.

Naděje na odblokování situace totiž klesaly už během dne. Po separátních zasedáních špiček ODS a zelených totiž jejich zástupci oznámili: Zaorálek nemá naši podporu jistou.

ODS za uplynulých čtyřiadvacet hodin radikálně změnila názor. "Měli jsme největší vůli situaci odblokovat, s velkým překvapením jsme sledovali neuvěřitelnou změnu názorů koalice," řekl šéf ČSSD Jiří Paroubek. "Je to určité salto mortale," dodal.

Mirek Topolánek nejprve ve středu překvapivě oznámil, že koalice nebude nominovat svého kandidáta do čela sněmovny a přenechává tento post ČSSD bez jakýchkoli podmínek. Tento krok však už včera kritizovala část vedení ODS a dnes se to jen potvrdilo.

Zvrat přinesli Bém a Bendl

Na dnešním grémiu nakonec převládl názor místopředsedů strany Pavla Béma a Petra Bendla, kteří odmítají podpořit Lubomíra Zaorálka do křesla šéfa sněmovny bez toho, že se ČSSD dohodne s koalicí na podobě budoucí vlády.

"Není možné podpořit sociálního demokrata v čele sněmovny, když ČSSD předem vylučuje podporu koaliční vládě," sdělil Aktuálně.cz místopředseda ODS Bendl.

ODS proto znovu vyzvala ČSSD, aby jednala o programu koaliční vlády občanských demokratů, lidovců a zelených a o tom, za jakých podmínek by ji byla ochotna tolerovat.

ČSSD přitom právě dnes oznámila, že koaliční projekt definitivně nepodpoří.

"ČSSD nemůže něco chtít a zároveň nás k něčemu nutit," uvedl Topolánek k prohlášení Jiřího Paroubka, který ODS vyzval, aby opustila koaliční projekt.

"Jednání grémia ODS doporučilo neustupovat od koaličního projektu. Je podepsána smlouva, sestavena vláda, čeká na své jmenování. Není žádný jiný projekt," dodal Topolánek.

Paroubek: Můžeme jednat i v noci

ČSSD navečer oznámila, že nestáhne Lubomíra Zaorálka z nominace na post předsedy, chce ještě jednat s ODS.

"Můžeme jednat i v noci, dokud je ta nominace. Lépe dnes nežli vůbec," řekl Jiří Paroubek.

"Vyžaduje to ústupek a velkorysost, nebudu mít snadnou pozici to ve straně obhájit. Chceme odblokovat primárně sněmovnu," řekl Paroubek.

ČSSD ale stáhne kandidaturu svého člověka na nejvyšší post sněmovny, pokud ODS přijme výzvu k nočnímu jednání. "Musím vidět, že to někam směřuje. Žádný závazek dopředu dělat nebudu," řekl Paroubek, který nešetřil kritikou na adresu koalice.

"Trojkoalice přes nabídky a výzvy nebyla schopná s námi jednat o svém programu. Nabídli jsme vyjednávací tým už minulý týden. Neformální jednání, která proběhla, zatím neměla žádný výstup," řekl po schůzce Jiří Paroubek.

"Do začátku schůze sněmovny zbývá 18 hodin. To je v politice zatraceně dlouhá doba, dá se ledacos vyjednat," řekl už odpoledne místopředseda ODS Petr Nečas.

Stejně jako ODS, i špičky zelených automatickou podporu pro Zaorálka vylučují. Zelení oznámili, že kandidáta ČSSD podpoří, jen když Paroubek odvolá prohlášení, že odmítá koaliční projekt.

Lidovci navečer oznámili podobně: Zaorálka podpoříme, pokud se všechny strany dohodnou na obsazení postů ve sněmovně a bude jasno v jednáních o programovém prohlášení mezi trojkoalicí a ČSSD. Právě Nečas již o budoucích prioritách začal jednat s vicepremiérem za ČSSD Jiřím Havlem.

Malé strany daly najevo, že u těchto jednání mají zájem být.

 

Právě se děje

Další zprávy