Politická krize může stát 170 miliard

Sabina Slonková, Petr Holub
19. 7. 2006 0:00
Praha - Neschopnost politiků dojednat novou vládu žene státní rozpočet k obřímu deficitu. Váznou i důležitá rozhodnutí úřadů a citlivá vyšetřování.

Pokud nebude v dohledné době sestaven nový kabinet, státní rozpočet pro příští rok velmi pravděpodobně skončí se stosedmdesátimiliardovým schodkem. Aby se tak nestalo, doporučil odcházející ministr financí Bohuslav Sobotka dramatické škrty v připravovaném návrhu rozpočtu. On už je ale provádět nehodlá.

Foto: Aktuálně.cz
Pokud se v rozpočtu na rok 2007 nezačne dramaticky škrtat, překročí schodek 170 miliard a bude o 115 miliard vyšší než loni. Rozpočet míří k obřímu deficitu - ANALÝZU ČTĚTE ZDE

Ekonomický lídr ODS Vlastimil Tlustý zase škrty odmítá, připravuje jako alternativu vlastní "balíček reforem". Jestli však Tlustý vůbec usedne do křesla ministra financí a dostane se svým "balíčkem" šanci, není kvůli povolebnímu patu vůbec jasné.

Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz

Snížit deficit na přijatelnou úroveň přitom není z čistě odborného pohledu nemožné. Upozornil na to analytik Raiffeisenbank a bývalý ministr financí Pavel Mertlík. Podle jeho prognózy se letošní schodek vejde pod 2,8 procenta HDP a napřesrok pod 2,6 procenta.

O rozpočtu Havel a Nečas

Parlament sice před volbami odhlasoval masivní zvýšení sociálních výdajů, ty by ale autoři rozpočtu mohli rozložit do více let. "Nárůst může být kompenzován snížením jiných výdajů. Je také možné ušetřit a do příštího roku převést prostředky na investiční akce, které se nepodařilo připravit," doporučuje Mertlík.

Při své prognóze počítá s tím, že ekonomika poroste o 6 procent HDP, napřesrok počítá s pětiprocentním růstem.

Pokud by se politici dohodli, mohli by tedy schodek udržet pod šedesáti miliardami. Dohoda o vládě se ale ani zdaleka nerýsuje.

Za záchrannou brzdu se tak snaží zatáhnout dva programoví vyjednavači ČSSD a ODS, Jiří Havel a Petr Nečas. Na společné schůzce se shodli, že jakákoli vláda bude muset upravit několik zákonů, aby se snížil jejich dopad na veřejné finance. Detaily, jak to provést, ale zatím neprozradili.

Na verdikt čeká Setuza i Aero

Na jasné stanovisko politické reprezentace čekají i dva významné podniky: ústecký potravinářský gigant Setuza a zbrojovka Aero Vodochody. V obou případech jde o miliardy a v důsledku o další existenci společností.

Foto: Aktuálně.cz
V červnu podalo nabídku na odkup čtyřmiliardové pohledávky státu u Setuzy celkem pět zájemců. Patří mezi ně například společnost PPF Investments či rakouská investiční společnost HMH. VÍCE ČTĚTE ZDE

Stát se rozhodl už zjara prodat čtyřmiliardovou pohledávku za Setuzou, dokonce na to vyhlásil tendr, ale výsledek je stále v nedohlednu. Ministr zemědělství Jan Mládek totiž počítal s tím, že nová vláda bude po volbách sestavena jako obvykle do měsíce, a chtěl nechat rozhodnutí o Setuze na novém kabinetu. Nyní jeho resort zvažuje, jestli přece jen nepředloží návrh verdiktu ještě Paroubkově vládě.

O přežití pak bojuje Aero Vodochody, kterému bez příchodu strategického partnera hrozí, že na podzim bude bez peněz. Stát - prostřednictvím konsolidační agentury - už odmítá továrnu financovat a firma nemá kvůli zadlužení šanci získat úvěr v bance.

Utlumení vývojových programů a propouštění může v dohledné době čekat Aero Vodochody v případě odložení jeho privatizace. PODROBNOSTI NAJDETE ZDE

O prodeji Aera by měla vláda jednat právě dnes. Mluvčí ministerstva financí Petra Krainová uvedla, že ministři dostanou na stůl seznam účastníků výběrového řízení, aby je schválili pro druhé kolo tendru. "Materiál k privatizaci Aera předkládáme," potvrdila deníku Aktuálně.cz Krainová.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

PŘÍPAD KUBICE

  • Průběžné závěry vyšetřování podle zjištění deníku Aktuálně.cz neprokázaly, že by policejní důstojník Jan Kubice porušil zákon, když informoval poslance o politických tlacích na vyšetřování citlivých kauz. VŠE O KAUZE KUBICE ČTĚTE ZDE

Politicky citlivé kauzy stojí

Ač to nikdo z politiků či policejních špiček veřejně nepřizná, volby a následné pokusy o sestavení nové vlády zbrzdily i vyšetřování některých případů. Už přes měsíc například čeká na rozuzlení kauza šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana Kubiceho, který před volbami obvinil politiky, že zasahují do vyšetřování politicky citlivých kauz.

Zpráva, která má analyzovat, zda Kubice svým vystoupením ve sněmovně neporušil předpisy či zákon, dodnes není hotova. Ministr vnitra František Bublan uvedl, že státní zastupitelství si vyžádalo další čas pro vypracování analýzy.

"Ne že by se vyšetřování Kubiceho případu a dalších kauz zcela zastavilo. Ale je pravda, že s ožehavými věcmi se čeká na to, jaká vláda bude sestavena. Není moc lidí, kteří by si teď chtěli pálit prsty," uvedl důstojník policejního prezidia obeznámený se stavem citlivých případů.

Na rozuzlení čeká také například kauza bývalého šéfa poslanců ČSSD Michala Krause, který je vyšetřován kvůli podezření z praní špinavých peněz ve známém "kakaovém" případu. Dořešen není ani případ lídra ODS Mirka Topolánka, o něhož se úřady zajímají kvůli prodeji akcií jeho firmy. Vázne i případ stamilionové odměny, kterou od ČSOB získal právník Miroslav Jansta, blízký současnému i bývalému premiérovi.

Pokuty z Bruselu

Nefunkční sněmovna představuje z dlouhodobého pohledu rozpočtové riziko také z dalšího důvodu. Nemůže totiž do českého právního řádu začleňovat směrnice Evropské komise.

"V Evropské unii nečekají na to, až se poslanci v českém parlamentu domluví. Když nebude sněmovna dlouhodobě fungovat, může být Česko vystaveno sankcím," upozorňuje ředitel společnosti eStát Edvard Kožušník. Připomíná příklad Řecka, které muselo za pomalou práci zákonodárců platit před šesti lety částku odpovídající 600 tisícům korun denně.

"Teď nám pokuty nehrozí. Starosti máme jen se směrnicemi, které se nepodařilo přijmout do konce minulého volebního období, nové úkoly se zatím neobjevily," shrnuje současnou situaci Jana Rybínová, která osvojování evropského práva sleduje na Úřadu vlády. Nejde ale prý vyloučit, že se další požadavky objeví do konce prázdnin.

 

Právě se děje

Další zprávy