Policie vyšetřuje Topolánkův žert

Sabina Slonková
17. 6. 2006 0:00
Praha - Předseda ODS před osmi měsíci při televizní debatě v nadsázce vysypal na stůl kopie bankovek v hodnotě "pěti v českých".

Odehrálo se toto: před kamerami televize Nova v pořadu Sedmička sedí Mirek Topolánek a Jiří Paroubek a debatují o korupci a klientelismu.

Topolánek při tom vytáhne z tašky papírové balíčky připomínající bankovky a pokládá je na stůl. "Toto, co tady teď dělám, a jsou to kopie, upozorňuju, je pět na stole v českých. Toto je pět na stole v českých, toto je symbol vaší vlády, ne vlád těch předešlých, toto je symbol vaší vlády," říká.

Popíchnutí politického soupeře, které mělo připomenout jednu z největších korupčních afér sociální demokracie, vyvolalo vážné vyšetřování.

Infobox

KAUZA "PĚT NA STOLE"

Slovní spojení "pět na stole v českých" se v loňském roce stalo synonymem pro uplácení, nejen pro úplatky ve vysokých kruzích, ale pro korupci vůbec. Kauza začala loni v létě a souvisí s prodejem státního podílu ve společnosti Unipetrol. Odstartovala ji televize Nova, která zveřejnila záznam ze schůzky tehdejšího ředitele premiérova kabinetu a člena předsednictva ČSSD Zdeňka Doležela (na snímku) s polským lobbyistou Jackem Spyrou, který pracoval pro jednoho ze zájemců o Unipetrol. Na záznamu pronesl Doležel při dojednávání příští schůzky onu památnou větu, kterou si Spyra vyložil jako žádost o pětimiliónový úplatek. Doležal to popírá. "Pět na stole v českých je šifrovaná řeč. Jde o stupně. Stupeň jedna znamená, že na schůzce budu jen já a Spyra, dvojka někdo z top managementu firmy, trojka z parlamentu, čtyřka z vlády a pětka je nejdůležitější, za účasti Grosse," uvedl před vyšetřovací komisí, která privatizaci Unipetrolu prověřovala.
To, že šlo o žádost o úplatek, nedokázala Doleželovi ani policie, která ho kvůli záznamu vyšetřovala. Nakonec byl Doležel obviněn z pokusu podvodu že sliboval Spyrovi něco, o čemž mu bylo známo, že nemůže ovlivnit (tedy prodej Unipetrolu). Tím, že byl jeho čin překvalifikován, byly podle komentářů tisku z aféry vyloučeni vysocí politici.
Kauza měla politické dopady, byl to jeden z prvních velkých případů, který mířil do blízkosti Jiřího Paroubka poté, co vystřídal loni Stanislava Grosse. Paroubek se hájil tím, že Doležela šéfa kabinetu po Grossovi zdědil. Doležel přišel o místo na vládě, ale také v předsednictvu   sociální demokracie, členství ve straně má na vlastní žádost pozastaveno.

Žalobce vyšetřování přitvrdil

Na Topolánka záhy přišlo trestní oznámení. A státní zastupitelství uložilo policii, aby prověřila, zda se předseda ODS nedopustil trestného činu falšování a pozměňování peněz.

Letos zjara dokonce státní zástupce případ překvalifikoval a zařadil jej pod přísnější trestní sazbu, kam spadají kauzy se škodou nad tři milióny korun.

"Mohu potvrdit, že 27. dubna případ dorazil na městské státní zastupitelství, a to poté, co byl překvalifikován. Prověřování stále probíhá," sdělil deníku Aktuálně.cz mluvčí pražských žalobců Martin Omelka.

Na otázku, jestli si státní zástupci skutečně myslí, že Topolánek v přímém přenosu porušil zákon, Omelka dodal: "Je nutno standardně vyhodnotit skutkový stav a vyhodnotit úroveň těch papírů a k čemu měly sloužit."

Topolánkův tým: Je to nesmysl

Úřady už "úroveň papírů" vyhodnocují několik měsíců. Nyní kvůli případu vyslýchali i moderátora Sedmičky Martina Veselovského.

"Zajímalo je, jak na mě krok pana Topolánka působil. Jestli jsem měl dojem, že to byly kopie nebo padělky. Odpověděl jsem, že si to už skutečně napamatuju, protože během přímého přenosu nemám na nějaké zkoumání čas," uvedl Veselovský.

Lidé z Topolánkova týmu nejsou vyšetřováním nijak znepokojeni. Jsou přesvědčeni, že bankovky nelze hodnotit jako padělek.

"Jsou to jasné kopie a připravovaly se podle vyhlášky ČNB, která popisuje, co lze označit za padělek a co ne," uvedl Topolánkův tajemník Marek Dalík.

 

Právě se děje

Další zprávy