Část zelených nemá chuť vládnout

Pavel Baroch
5. 6. 2006 18:55
Praha - Sotva se Strana zelených poprvé v historii dostala do sněmovny, už se v ní objevily názorové rozepře, jestli má vstoupit i do vlády.
Vítězné gesto mluvilo za vše.
Vítězné gesto mluvilo za vše. | Foto: Ludvík Hradilek

Předseda zelených Martin Bursík je připraven jednat o vládě s ODS a KDU-ČSL. Sotva však jednání začala, ve straně se objevil opačný názor: nevstoupit do koaliční vlády a podpořit menšinový kabinet.

Jako první se v tomto smyslu oficiálně vyslovila krajská organizace Strany zelených v jižních Čechách.

Stráský: Jako nevládní strana prosadíme více

"Hlavní poselství je skutečně nejít do vlády," potvrdil výsledek nedělního jednání krajské konference předseda rady jihočeské organizace zelených Dalibor Stráský. Podle něho by zelení jako nevládní strana mohli prosadit více ze svého programu. V koalici bychom museli dělat kompromisy, což by mohlo zklamat a odradit voliče, míní Stráský.

V tiskové zprávě z krajské konference se píše, že by vedení strany mělo vést povolební jednání tak, aby poslanci Strany zelených umožnili vznik menšinové vlády a zabránili vzniku velké koalice.

"Delegáti krajské konference odmítli automatické zařazování Strany zelených do pravé části politického spektra a konstatovali, že poslanecká sněmovna je složena ze 100 poslanců levicových stran, 94 poslanců pravicových stran a 6 poslanců Strany zelených," píše se dále ve zprávě.

Stráský uvedl, že stanovisko jihočeských zelených už vyvolalo pozitivní ohlas i v jiných regionech - například šéfové hradecké a pražské organizace mu podle jeho slov sdělili, že se pokusí prosadit podobné usnesení.

"Zjišťujeme názor v krajské organizaci a zatím to vypadá, že většina souhlasí se stanoviskem jihočeské organizace," potvrdil předseda krajské kanceláře strany v Hradci Králové Jaroslav Čihák.

Hlasy, že by zelení i v případě volebního úspěchu měli zůstat v opozici, zněly už před volbami. Veřejně s nimi vystoupil například pražský kandidát Petr Uhl. Martin Bursík však tyto názory rezolutně odmítal.

"Chceme-li opravdu něco udělat, něco prosadit, musíme ovlivňovat vládu. Je to v logice věci, cílem každé politické strany je podíl na vládnutí," uvedl tehdy v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Bursík: Máme mandát jednat o koalici

I nyní v reakci na postoj jihočeské organizace Martin Bursík uvedl, že vedení strany - předseda a tři místopředsedové - má v tuto chvíli od předsednictva jasný mandát: jednat o možné koalici s ODS a KDU-ČSL.

"V tuto chvíli se stoprocentně soustředíme na jednání o vládě," řekl Aktuálně.cz Bursík. Dodal, že vedení zelených požádá o potvrzení tohoto mandátu republikovou radu strany, která se sejde v sobotu.

Martin Bursík
Martin Bursík | Foto: Ludvík Hradilek

Bursík však nevyloučil, že strana nakonec skončí v opozici - jak teď navrhuje jihočeská organizace. "Tato varianta je teoreticky možná, ale v tuto chvíli není aktuální," řekl Bursík.

Zopakoval, že strana v žádném případě nepodpoří vládu, která by měla jakoukoli podporu komunistů.

Jihomoravský poslanec zelených Ondřej Liška v prohlášení jihočeské organizace vidí snahu neuzavírat se různým povolebním scénářům.

"Nejde nám o to být za každou cenu ve vládě, nebo v opozici. Chceme co nejvíce prosadit náš program," řekl Aktuálně.cz Liška.

Uhl: Hlavně se "neumazat" od vlády

Podle Petra Uhla, šestého muže pražské volební kandidátky, se na sobotní republikové radě bude o "opoziční" variantě nepochybně jednat. Uhl považuje vznik menšinové vlády - pravicové či levicové - s podporou zelených za vhodné řešení.

Podle Uhla by mohla Strana zelených umožnit vznik menšinové vlády tak, že by její poslanci odešli při hlasování o důvěře ze sněmovny. Na oplátku by si ovšem ve vládním prohlášení vymohli zelení ústupky, a to nejen v oblasti životního prostředí, ale především v oblasti lidských práv.

Ve sněmovně by pak podle Uhla strana podpořila ty zákony, které by nejvíce odpovídaly jejich programu. Podle Uhla je důležité, aby se zelení od vlády příliš "neumazali".

Totéž v podvečer vyjádřila i levicová frakce strany. V prohlášení pro média varovala straníky před překotným vstupem do vlády. "Nechceme být a nebudeme nevýznamným přívažkem žádné politické strany, nebudeme ve vládě "do počtu"," napsala Eva Holubová z Ostravy, která frakci vede.

Frakce požaduje, aby zelení vstoupili jen do takového kabinetu, který umožní skutečné naplnění programu strany.

 

Právě se děje

Další zprávy