Topolánek má tři varianty. Všechny slabé

Sabina Slonková
5. 6. 2006 14:50
Praha - Obě velké strany poprvé vyložily své představy, kam by mělo směřovat vyjednávání o vládě. Uvnitř: GRAFIKA - NOVÁ SNĚMOVNA, ANKETA
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Zatímco ODS, jejíhož předsedu včera prezident vyjednáváním pověřil, uvažuje o třech možnostech - od středopravicové vlády přes menšinový kabinet až po duhovou koalici čtyř stran, ČSSD veřejně navrhla sestavit nový kabinet z odborníků - nestraníků, který by se opíral o podporu politických stran.

"Pro jinou variantu kabinetu ČSSD hlasovat nebude," prohlásil po jednání stranického grémia Jiří Paroubek a dodal, že si umí pro takovouto vládu představit i plný čtyřletý mandát.

Hlavní cíl ODS po zasedání výkonné rady zní: co nejrychleji dostat Paroubka ze Strakovy akademie.

Výkonná rada ODS schválila trojici vyjednavačů, kteří mají vést rozhovory o nové vládě. Povedou je Mirek Topolánek a místopředsedové strany Petr Nečas a Pavel Bém.

"Potřebujeme co nejrychleji sestavit vládu, kterou prezident jmenuje, a tím odstavíme kabinet Jiřího Paroubka. V tu chvíli můžeme i bez toho, že sněmovna vysloví novému kabinetu důvěru, uskutečnit první změny v jednotlivých resortech. A to hlavně v policii," uvedl jeden z účastníků zasedání špiček vítězné strany.

Velká koalice? Jednoznačně ne. Zatím

Předseda senátu Přemysl Sobotka Aktuálně.cz potvrdil, že výkonná rada se jednoznačně shodla na tom, že strana nebude tlačit na předčasné volby.

"Rovněž varianta velké koalice s ČSSD byla jednoznačně zamítnuta," doplnil Sobotka.

Od odstranění Jiřího Paroubka ze Strakovy akademie si ODS slibuje i oslabení jeho pozice v ČSSD a možnost, že by nakonec některý ze sociálnědemokratických poslanců mohl pomoci Topolánkově vládě při hlasování o důvěře přežít.

"Chceme sociální demokracii nabídnout to, že si vyslechneme jejich přání a potřeby a budeme s nimi komunikovat. Jediná strana, s níž se nebudeme bavit, jsou komunisté," dodal Sobotka.

Tým vyjednavačů dostal absolutní mandát. A to nikoli jen pro první variantu vyjednávání, která směřuje ke koalici ODS, lidovců a zelených.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Klaus: Jednejte rychle

ODS má v tuto chvíli tři varianty, jak by mohla vládnout. Topolánek je dnes dopoledne přednesl na Pražském hradě Václavu Klausovi.

Klaus zatím Topolánka vyzval, aby zahájil politická jednání, z nichž by poté mohl vzejít nový kabinet.

Prezident přitom řekl, že si nepřeje dlouhé prodlevy. "Jsem přesvědčený - a myslí si to určitě většina občanů - že je potřeba postupovat rychle. Zákon hovoří jasně. Prezident musí do 30 dnů od voleb svolat první zasedání sněmovny. Tedy noví poslanci se musí sejít do 30. června. Během dvou tří hodin tak formálně učiním a novou sněmovnu svolám."

Řekl, že se s Topolánkem sejde v půlce příštího týdne, kdy by mu měl šéf ODS říci, kam ve svých jednáních dospěl.

Pokud se Topolánkovi podaří vládu postavit, měla by - nejdříve ve druhém červnovém týdnu - předstoupit na ustavující schůzi před novou Poslaneckou sněmovnu a požádat ji o důvěru.

Podle informací reportérů Aktuálně.cz uvažuje ODS - kromě středopravicového kabinetu - o menšinové vládě, pro niž by se ODS snažila získat podporu u dalších parlamentních stran.

Třetí možnost počítá s duhovou koalicí všech demokratických stran s výjimkou komunistů. Jako poslední je na seznamu velká koalice s ČSSD.

Škromach tomu nevěří

Sociální demokraté pokus ODS bagatelizují. "Myslím, že horké hlavy za týden nebo za dva vychladnou a začneme rozumně jednat," říká místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Předpokládá, že prezident Václav Klaus nepověří vládu, která neprokáže, že má většinu ve sněmovně. "Říkal to před volbami a jistě to nemyslel jen na ČSSD, ale také na svou bývalou stranu," prohlásil Škromach.

Nevěří ani možnosti, že budou ministerstva obsazena Topolánkovými lidmi dřív, než bude ustavena sněmovna. "Takové násilné převzetí u nás nemá historicky obdobu," uvedl.

Sociální demokraté nevylučují, že mohou jednat o variantě z roku 1996, kdy tolerovali menšinovou vládu Václava Klause. Nesouhlasí však s tím, aby ODS měla předsedu sněmovny a obsadila tak všechna čtyři místa ústavních činitelů.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy