Macek udeřil Ratha. Komu to pomůže?

Eliška Bártová Eliška Bártová
20. 5. 2006 20:12
Praha - Týden zdravotnického neklidu začal útokem prezidentova poradce a člena ODS Miroslava Macka na ministra Ratha. Uvnitř: VIDEO a VŠE O INCIDENTU.
David Rath před novináři. Dostal políček, ale usmívá se.
David Rath před novináři. Dostal políček, ale usmívá se. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Z dnešního zasedání valné hromady České stomatologické komory odcházeli všichni hlavní účastníci zrudlí s kapkami potu na čele. Ministr Rath si z tří a půl hodinového zasedání odnesl zarudlý zátylek. Hned na úvod dostal facku od poradce prezidenta a člena ODS Miroslava Macka.

Podle politologa Zdeňka Zbořila tento atak může mít vliv na rozhodování voličů při nadcházejících volbách. Ukázal totiž pozapomenutou tvář ODS. "Málo platné, Macek upozornil, že existuje dědictví ODS 90. let a že takoví lidé v občanské demokracii jsou," uvedl Zbořil pro ČTK. "Je to důkaz toho, že nemá vychování."

Ani politologové však v tuto chvíli nejsou schopni přesně odhadnout dopad této události. "Je vnímám jako člen ODS, sociální demokracie to může použít k předvolební ofenzivě," řekl ČTK politolog Michal Klíma. Na rozdíl od Zbořila si ale nemyslí, že by se Mackův útok nějak významně promítl do hlasování.

ODS se od této události distancovala, předseda ČSSD Jiří Paroubek svolal jen pár hodin po této události mimořádnou tiskovou konferenci do Kramářovy vily. Zde ODS obvinil z tichého souhlasu s fyzickými útoky proti levici.

Chlapský Macek

Samotný incident se odehrál během několika málo minut, chvíli po zahájení valné hromady České stomatologické komory. Ministr Rath přijal pozvání, aby s nespokojenými zdravotníky diskutoval. Pekárek však přizval jako moderátora diskuse Miroslava Macka.

Ten se už v pondělí na zubařský sjezd těšil. "Doufám, že alespoň neodvolá přislíbenou účast na sobotní akci stomatologické komory a potkáme se tam," napsal na adresu Ratha v pondělí na svých internetových stránkách.

Macek doufal, že se právě tam bude moci konečně "chlapsky" vypořádat s ministrem, který v květnovém rozhovoru pro LN, uvedl, že se Macek oženil se svou ženou "za ty milióny. Já mu to docela přeju. Někdo miluje duši, někdo miluje tělo, někdo miluje peníze."

Krátce po svém vstupu na pódium udeřil sedícího nicnetušícího ministra. Na seznam předvolebních útoků na členy politických stran tak přibylo po Jiřímu Dolejšovi, Kateřině Jacques i jméno Davida Ratha.

"Věděl jsem, že se Macek chtěl s Rathem vypořádat, ale nemyslel jsem, že k tomu dojde tady," ospravedlňoval se Pekárek. "Za jeho chování nenesu zodpovědnost. Tu nesu pouze za to, že jsem ho vybral."

Zmatení zdravotníci

Jaký vliv bude mít tato událost na volební výsledky ještě jasné není, bezpochyby ale tato událost vyvolala zmatek a znechucení mezi samotnými zdravotníky.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Přestože se většina účastníků valné hromady shodla na kritice ministra Ratha, ve foyer sálu se nesla spíše kritika Pekárka. "Bylo to hodně nešťastné a stydím se za to," komentoval incident Karel Protiva, kladenský zubař. "Pekárek měl předvídat, že k tomu dojde. Navíc bylo stupidní zvát někoho z ODS, když nám je vyčítáno, že jsme s nimi spojeni."

"Je to zubař, který problematice rozumí a hlavně ho znám jako vtipného glosátora," vysvětlil Pekárek, proč pozval právě Macka. "Samozřejmě ale lituji, co se stalo."
 
Ministr po skončení valné hromady uvedl, že po poradě s právníky zváží podání trestního oznámení. Řekl ale také, že je připraven dál s nespokojenými zdravotníky jednat.

Pokoutný Rath

Podle některých lékařů dnešní incident ublížil nejvíc právě nespokojeným zdravotníkům. "Považuji to za nešťastné. Odláká to pozornost od věcné roviny, což je chyba," říká Jakub Uher ze Sdružení praktických lékařů ČR. "Jsou špatně nastaveny limity. Někteří lékaři už dnes musí platit desetitisícové pokuty za to, že je překročili."

Rath se také smál do telefonu, když mu hned po odchodu z Národního domu volal premiér Paroubek.
Rath se také smál do telefonu, když mu hned po odchodu z Národního domu volal premiér Paroubek. | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Protestující lékaře včera poprvé podpořila i Česká lékařská komora, která se až dosud odmítala protestů účastnit. "Jako ambulantní specialista cítím určitý stupeň ohrožení," řekl dnes Aktuálně.cz Zorjan Jojko, člen představenstva ČLK. "Je dobře, že se o tom veřejně mluví, ale zda se budu účastnit jednotlivých akcí ještě nevím."

ČLK včera vydala prohlášení, ve kterém kritizuje především limity. "Tato opatření mohou jednak značným nežádoucím způsobem deformovat vztah lékař-pacient, ale také ohrozit dostupnost a kvalitu zdravotní péče pro občany Česka," uvádí se v prohlášení Komory. "Pocity ohrožení deklarované soukromými lékaři vnímá jako naprosto oprávněné."

Doktor Uher ale spatřuje hlavní problém ve způsobu, jakým ministerstvo komunikuje. "Vadí mi styl práce, o všem se dozvídáme pokoutně, není s námi vedena žádná diskuse," říká doktor Uher. To Rathovi vyčítali i na dnešní valné hromadě.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Za celou dobu, co jsem ministrem jste za mnou ani jednou nepřišel, ani jednou jste mě nepožádal o schůzku," reagoval na tyto výtky Rath. "Pokud chcete o něčem diskutovat, přijďte." 

Hurá do ulic

Krizový štáb ale už další jednání s ministrem odmítá. "To říká vždycky, nevěřím mu," prohlásil po skončení zasedání Jan Jelínek z Koalice soukromých lékařů. "Na diskusi už nebude ani vhodné prostředí, ani čas."

V pondělí chtějí zdravotníci představit veřejnosti svoji výzvu: "Nejsme pokusní králíci doktora Ratha." V úterý chtějí ještě apelovat na poslance, aby nepřijímali zákon o neziskových nemocnicích a novelu dalších zdravotnických zákonů. Další dny pak budou patřit demonstracím v Brně, Ostravě a v pátek Týden neklidu zakončí demonstrace a pochod Prahou.

 

 

Právě se děje

Další zprávy