Macek z ODS uhodil Ratha, jak mu slíbil

Eliška Bártová Eliška Bártová
20. 5. 2006 14:20
Praha - Bývalý místopředseda ODS, jeden z ideologických vůdců strany a poradce současného prezidenta Miroslav Macek dnes udeřil ministra Davida Ratha. Uvnitř: VIDEO a GALERIE
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Učinil tak před stovkami svědků na valné hromadě České stomatologické komory.

Ministr David Rath přijal pozvání stomatologů, přišel na jednání a je to jeho první veřejné setkání s nespokojenými zdravotníky po mnoha týdnech.

Po ministrově příchodu prezident komory Jiří Pekárek oznámil, že moderovat diskusi bude Miroslav Macek, který je rovněž zubařem. "Připravte si své mobily, abyste mohli ministra vyfotit, kdyby chtěl odejít," vyzval Pekárek publikum.

Po krátké úvodní řeči se Miroslav Macek otočil k ministrovi a dal mu políček. Rath se vztyčil a chtěl odejít. "Napadl jste mne, jste zbabělec, napadl jste mě zezadu," řekl překvapený Rath. Macek na to ale zareagoval další fackou a Rath se začal bránit. Po krátké chvíli je od sebe odtrhli.

Pekárek oznámil, že tedy Macek diskusi moderovat nebude.

Ten při svém odchodu vysvětlil svůj atak: "Těžce mě urazil v rozhovoru pro Lidové noviny, kde řekl, že jsem si vzal svoji ženu kvůli penězům," řekl Aktuálně.cz zpocený a zrudlý Macek. "Tehdy jsem Rathovi slíbil, že mu dám facku při první příležitosti, a tohle byla první příležitost."

Rath událost komentoval takto: "Nebojím se, ale když mě někdo napadne zezadu, tak na toto fórum nepatřím," na tuto větu reagovala část publika potleskem. "Byla to velká zbabělost, ale už se to stalo. Ještě víc mě ale mrzí, že tento člověk má funkci poradce prezidenta republiky."

Jedna z delegátek sněmu se po incidentu za všechny Rathovi omluvila. Slova omluvy jménem komory zazněla i z úst prezidenta Pekárka. "To, co udělal doktor Macek, bylo zbytečné," řekl Pekárek.

Občanští demokraté se s Mackovým chováním neztotožňují: "Distancujeme se od způsobu, jakým řešil svůj spor Miroslav Macek s Davidem Rathem, jakkoli pro něj a jeho ženu máme lidské pochopení a jakkoli jsme přesvědčeni, že doktor Rath ve svých osobních urážkách zachází příliš daleko," sdělil ČTK mluvčí strany Jiří Sezemský.

Prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek
Prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Nálada na dnešním sněmu, kde se sešla tisícovka zubařů, je od samého počátku bouřlivá. Podle Pekárka zubařům vadí, že jim ministr bere jistoty a prosperitu. Zubaře prý uráží, když je Rath nazývá maňásky a ocásky ODS.

Podle Ratha totiž za současným Týdnem zdravotnického neklidu stojí právě nejsilnější opoziční strana.

 

Právě se děje

Další zprávy