KSČM připravena podpořit vládu ČSSD

Petr Holub
14. 5. 2006 19:30
Praha - Jen den po sjezdu ČSSD potvrdili komunisté, že případnou menšinovou vládu sociální demokracie po volbách podpoří. Uvnitř: PŘÍMÝ PŘENOS ZE SJEZDU

Sociální demokracie je sebevědomá, jednotná a po volbách sestaví menšinovou vládu s podporou komunistů

Na tom se delegáti sobotního 33. sjezdu v pražském Top hotelu nejen shodli, ale snažili se to i veřejně demonstrovat.

Zeman, Špidla a Gross v jedné lavici

"Vlastně jde o to napravit nepovedený loňský sjezd v Brně," vysvětloval průběh nestor sociálnědemokratických poslanců Zdeněk Jičínský.

Proto byl nejdříve zvolen novým předsedou strany její nepochybný vůdce Jiří Paroubek. Hlasovalo pro něj devět desetin delegátů; čtyři pětiny zvolily na volný post místopředsedy Zdeňka Škromacha, představitele levicového křídla.

Tím manifestace jednoty neskončila. Jiří Paroubek si slavnostně podal ruku s Milošem Zemanem, a tím symbolicky uzavřel roztržku, kdy Zeman otevřeně kritizoval stranu, které byl dříve předsedou.

Zasedací pořádek za předsednickým stolem ho dokonce umístil vedle někdejších soupeřů Špidly a Grosse. "Samozřejmě to neznamená, že také po volbách budou úplně všichni jednotní," upozornil Jičínský.

Nesourodá trojice: Stanislav Gross, jeho někdejší blízký spolupracovník, dnes ministr vnitra František Bublan - a hlavní Grossův kritik Miloš Zeman.
Nesourodá trojice: Stanislav Gross, jeho někdejší blízký spolupracovník, dnes ministr vnitra František Bublan - a hlavní Grossův kritik Miloš Zeman. | Foto: Ondřej Besperát

Pražský lídr David Rath dodal, že naprostá jednota ani není nutná: "Chtěli jsme předvést, že si dokážeme sednout za jeden stůl," poznamenal.

Ekonomika poroste už vždycky

"Máme dobrou šanci vyhrát volby," prohlásil pak Paroubek a sebevědomí dal najevo i tím, že představil ministry své budoucí vlády. "Z toho je vidět, že hrajeme s otevřenými kartami," vysvětlil důvod Rath, který má pokračovat ve funkci ministra zdravotnictví.

ČSSD přizvala do vlády přizvala další nestraníky - Marii Benešovou na post ministryně spravedlnosti, Petra Moose na dopravu a Pavla Teličku na evropské záležitosti.

Podle Ratha tím dokazuje, že je nejotevřenější z českých stran: "Dokážete si představit, že ODS jmenuje nějakého nestraníka ministrem?" dodal pražský lídr, podle kterého Paroubek napodobil praxi někdejšího šéfa lidovců Josefa Luxe.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Infobox

ČTĚTE SOUVISLOSTI:

ODPOVĚDI NA VAŠE OTÁZKY

Delegáti se odvolávali především na ekonomickou prosperitu, aby přesvědčili voliče, že jsou víc kompetentní než opoziční ODS. "Sociální demokracie dokázala, že je dobrý hospodář," tvrdil první místopředseda Bohuslav Sobotka.

Hlavním motivem přesvědčování byl vzkaz, že se sociální demokraté nechtějí řídit jen ekonomickými pravidly, ale mají širší pohled na život. Proto Paroubek prohlásil, že nechtějí pomocí vyšších příjmů z daní odstranit rozpočtový schodek, ale udržet sociální stát, kde se dobře žije nejen bohatým.

Předem vyloučil, že schodek může poškodit ekonomiku ve chvíli, kdy se propadne do recese. "Máme dost prostředků k trvalému růstu ekonomiky," řekl premiér.

Komunisté jako hlavní partner

Účastníci sjezdu se shodli, že po vítězství ve volbách bude hlavní alternativou menšinová vláda s podporou komunistů.

ČSSD sice nejdříve osloví ostatní strany; pokud však nebudou chtít podporovat sociálnědemokratický program, opře se o KSČM.

Své rozhodnutí jen potvrdili přijetím rezoluce, že s komunisty nesestaví koaliční vládu, protože KSČM se dosud nezřekla svých kořenů ve stalinismu a zpochybňuje členství v Evropské unii. Tím stanovili hranice, jak daleko jsou ochotni zajít.

"Menšinové varianty se není třeba obávat. Je to stejné jako v roce 1998, kdy se mobilizovalo proti sociálnědemokratické vládě. Nakonec jsme byli při transformaci ekonomiky víc úspěšní než pravice," vysvětlil šéf odborů Milan Štěch.

Že taková varianta přichází v úvahu i pro komunisty, potvrdil jejich předseda Vojtěch Filip. "Menšinovou vládu ČSSD jsme připraveni tolerovat," prohlásil v diskusním pořadu televize Nova Sedmička.

Se zelenými: Až odstoupí Bursík

Malé šance dávají sociální demokraté spolupráci s lidovci a zelenými, na které Paroubek při svém posledním z pěti projevů zaútočil. Vyzval je, ať zveřejní zdroje, ze kterých platí volební kampaň, a jako podmínku pro případné koaliční jednání stanovil výměnu předsedy Martina Bursíka.

Šéf Zelených Martin Bursík - v zelené.
Šéf Zelených Martin Bursík - v zelené. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V případě patu Paroubek úplně nevyloučil velkou koalici s ODS: "Nevidím prostor ke spolupráci, pokud neučiní programové změny ve vztahu k Evropské unii a sociálnímu státu. To však nepůjde se současným vedením," řekl na dotaz deníku Aktuálně.cz.

Podle stranických expertů příklon ke komunistům nevyděsí levicové voliče, kterých je v Česku polovina. Klauzule vylučující vládní koalici pak může překonat obavy středových příznivců.

 

Právě se děje

Další zprávy