Já ODS porazím, slíbil Paroubek

Redakce DOM, ph, jaa
13. 5. 2006 17:30
Praha - V pražském Top Hotelu se dnes sešli sociální demokraté. Předem daný scénář sjezdu narušili pouze ráno "pionýři". Uvnitř: FOTOGALERIE a PŘÍMÝ PŘENOS.
My to vyhrajeme, mobilizovali na sjezdu Jiří Paroubek s Milošem Zemanem.
My to vyhrajeme, mobilizovali na sjezdu Jiří Paroubek s Milošem Zemanem. | Foto: Ondřej Besperát

Šlo o skupinu recesistů, kteří rudými šátky chtěli upozornit na sbližování ČSSD a KSČM.

"Většina sociálních demokratů recesi přijala s úsměvem, řada z nich nám nadšeně mávala, část salutovala a jen minimum nám vtip oplatilo hrubými slovy a neslušnými gesty," uvedl Aleš Opatrný, jeden z pořadatelů.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Infobox

ČTĚTE SOUVISLOSTI:

ODPOVĚDI NA VAŠE OTÁZKY

Jiri1: Zajímalo by mě, proč se sjezd odehrává 3 týdny před volbami. A proč ČSSD volí předsedu, když pan Paroubek oznámil, že rezignuje, pokud strana nedostane 30 procent hlasů, což se zřejmě nestane?

Odpovídá Karel Březina, předseda volební komise ČSSD: "Pro ČSSD je před nadcházejícími volbami lepší, když má ve svém čele řádně zvoleného předsedu, který je zároveň volebním lídrem... Je to výhodné i pro případné vyjednávání o koalici po červnových volbách."

Paroubek jasně vyhrál

Naprostá většina delegátů zvolila novým předsedou strany Jiřího Paroubka, získal 91,9 procent hlasů. Podtrhli tak slavnostní atmosféru, při níž byl Paroubek hlavní hvězdou a během osmi hodin stihl celkem pět projevů.

Paroubek hned při prvním pochválil osm let vládnutí sociálních demokratů, kteří převzali od pravicových vlád "spálenou zemi" a ekonomiku v recesi.

Nezvratným důkazem úspěchu je podle něho šestiprocentní ekonomický růst v minulém roce. "Bylo by trapné tvrdit, že na to vláda nemá vliv," prohlásil Paroubek.

Na uvolněné křeslo místopředsedy po Paroubkovi byl zvolen čtyřmi pětinami delegátů zástupce levicového křídla strany Zdeněk Škromach. Jeho zvolení se očekávalo, protože neměl protikandidáta.

Hlas mu v tajných volbách dalo přes 89 procent delegátů.

 

Podívejte se, co se dál dělo na sjezdu ČSSD:

17:15 Sjezd skončil. Paroubek mimo jiné na tiskové konferenci zopakoval své hlavní úkoly coby šéfa ČSSD: "Vyhrát volby, porazit Modrou šanci ODS, rozbít možnou vládu panské koalice ODS, KDU-ČSL a zelených".
16:55 Začíná tisková konference k průběhu sjezdu a aktuálním tématům.
16:40 Premiér Paroubek ve svém závětečném projevu vyzval předsedu Strany zelených Martina Bursíka, aby osvětlil původ stranických financí použitých na volební kampaň.
16:05 Již hodinu se představují kandidáti na ministry. Zatím vystoupili například: Jiří Havel (školství), Lubomír Zaorálek (zahraničí) nebo Marie Benešová (spravedlnost).
15:00 Nyní budou jednotliví adepti na ministerské pozice představovat své plány pro budoucnost.
Šéf KSČM Vojtěch Filip.
Šéf KSČM Vojtěch Filip. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
14:55 Sjezd sociálních demokratů komentuje v ČTK předseda KSČM Vojtěch Filip. Komunisté podle něj zatím dál počítají s podporou případné menšinové vlády ČSSD. "Záležet bude na programovém prohlášení vlády, zatím se ale nestala žádná věc, která by naše rozhodnutí (podporovat menšinový kabinet) změnila," řekl.
Šéf lidovců Miroslav Kalousek.
Šéf lidovců Miroslav Kalousek. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
14:55 Usnesení sjezdu, které zakazuje sociálním demokratům vzít komunisty přímo do vlády, komentuje v ČT šéf lidovců Miroslav Kalousek. Podle něj nezastaví postupné sbližování ČSSD a komunistů. "Jestli to má být vláda s komunisty nebo vláda talentů schválených komunisty, to na věci nic nemění," uvedl. "Vedle ministerských křesel existuje široká škála jiných mocenských funkcí, které mohou komunisté v případě menšinové vlády ČSSD obsadit," doplnil.
Nesourodá trojice: Stanislav Gross, jeho někdejší blízký spolupracovník, dnes ministr vnitra František Bublan - a hlavní Grossův kritik Miloš Zeman.
Nesourodá trojice: Stanislav Gross, jeho někdejší blízký spolupracovník, dnes ministr vnitra František Bublan - a hlavní Grossův kritik Miloš Zeman. | Foto: Ondřej Besperát
14:40 Byla zveřejněna rezoluce, kterou delegáti odhlasovali dvoutřetinovou většinou. Píše se v ní: "ČSSD po letošních volbách nevytvoří vládní koalici s KSČM, bude-li pověřena sestavením vlády." Blíže zatím sjezd neupřesnil, jak by si případnou spolupráci s komunisty představoval.
14:30 Předseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek navrhl jménem vedení ČSSD, aby sjezd odhlasoval rezoluci vylučující vládní koalici ČSSD s komunisty po letošních volbách.
14:20 Zdeněk Škromach děkuje za zvolení. Hovoří o možné povolební spolupráci. Stejně jako Paroubek i Škromach soudí, že po volbách jsou možné všechny alternativy. "Nejdříve musíme získat ve volbách potenciál, který pak můžeme nějak využít." Sám však dává spolupráci s ODS nulovou šanci," uvedl Škromach.
14:14 Místopředsedou ČSSD byl zvolen ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Získal 82,9 procenta. Odevzdáno bylo podle předsedy volební komise Karla Březiny 517 volebních lístků, z toho 13 neplatných. Škromachovi odevzdalo hlas 461 delegátů, 43 delegátů ho nepodpořilo.
13:59 Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány posílá zdravice, ve které slibuje osobní podporu ČSSD týden před volbami.
Na sjezdu nechybí ani expremiér Stanislav Gross.
Na sjezdu nechybí ani expremiér Stanislav Gross. | Foto: Ondřej Besperát
13:56 Svůj pozdrav ČSSD přednesl zprostředkovaně i vůdce italské levice Romano Prodi.
13:52 Skončila volby místopředsedy. Každou chvíli budou oznámeny výsledky.
13:30 Nyní bude následovat volby místopředsedy ČSSD. Kandidátem je ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.
Lídr ČSSD a jeho volební manažer Jaroslav Tvrdík.
Lídr ČSSD a jeho volební manažer Jaroslav Tvrdík. | Foto: Ondřej Besperát
13:23 Jiří Paroubek děkuje a pouští se do dalšího projevu. Podle Paroubkových slov česká ekonomika vyprudukuje HDP za tři biliony korun, tato částka se každým rokem zvětšuje o 200 miliard, dalších 250 miliard přinesou zahraniční investice a 100 miliard dotace z Evropy. "Je to dost prostředků k tomu, aby ekonomika rostla dlouhodobě, aby se zvyšovaly mzdy a důchody. Podle Paroubka to ale může zaručit jen vláda, kterou povede ČSSD.
Na dotaz Aktuálně.cz však velkou koalici zcela nevyloučil. "Pro spolupráci nevidím prostor, pokud ODS neudělá programové změny ve vztahu k Evropské unii a sociálnímu státu. To však podle mého soudu nepůjde se současným vedením," řekl Paroubek
13:15 Premiér Jiří Paroubek byl zvolen předsedou ČSSD. Hlasovalo pro něj téměř 92 % delegátů.  Z 521 hlasujících ho podpořilo 479 sociálních demokratů. Sedm lístků bylo neplatných, výslovnou podporu mu nedalo jen 35 delegátů.
12:22 Je dohlasováno. Sociální demokraté se přesouvají do jídelny, až do jedné hodiny je pauza na oběd.
12:00 Delegáti sjezdu začínají hlasovat. Mají ovšem na výběr jediného kandidáta.
11:45 Za řečnickým pultem je znovu Jiří Paroubek. Upřesňuje se způsob volby, která bude tajná. A ještě hovoří o svých plánech, které jako možný předseda strany má. "Chci omladit sociální demokracii a počet jejích členů zvýšit na 40 tisíc," uvedl

Společně zvednuté ruce Jiřího Paroubka a Miloše Zemana mají symbolizovat obnovenou jednotu sociálních demokratů před volbami.
Společně zvednuté ruce Jiřího Paroubka a Miloše Zemana mají symbolizovat obnovenou jednotu sociálních demokratů před volbami. | Foto: Ondřej Besperát

11:25 Miloš Zeman varuje před velkou koalicí ČSSD a ODS a vyslovil se v případě volebního vítězství sociální demokracie pro menšinovou vládu s komunisty. "Já považuji za nejlepší koalici koalici jednočlennou. Bez partnerů, kteří okopávají kotníky, protože jako "trpaslíci" nic jiného nedokážou," řekl Zeman. Poukázal i na to, že jsou takové vlády běžné ve skandinávských zemích. Velká koalice ČSSD s ODS by podle Zemanovy předpovědi vedla k "ponížení a porážce" sociální demokracie.
Trpaslíky, kteří kopou do kotníků, do vlády neberte, radí Miloš Zeman.
Trpaslíky, kteří kopou do kotníků, do vlády neberte, radí Miloš Zeman. | Foto: Ondřej Besperát
11:07 "V čele strany má stát člověk s životními zkušenostmi a také mentálně dospělý, což v ČSSD v minulosti vždycky nebylo," říká Zeman ve zjevné narážce na minulého předsedu Stanislava Grosse. Pro Paroubkovo zvolení podle Zemana svědčí i to, že zvedl preference ČSSD z deseti na zhruba 25 procent. "Strana by měla vyjadřovat úctu úspěšným lidem, dodal bývalý šéf strany," řekl.
11:00 Se svým vystoupením přichází bývalý šéf ČSSD, dnes důchodce "na Vysočině" Miloš Zeman. Vyslovuje podporu jak Paroubkovi, tak Škromachovi. Ten je podle něj člověkem, který prokázal odvahu.
Český premiér Paroubek s šéfem slovenského Smeru Robertem Fico.
Český premiér Paroubek s šéfem slovenského Smeru Robertem Fico. | Foto: Ondřej Besperát
10:40 Delegáty zdraví hosté ze zahraničí - mezi nimi lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn či slovenský politik a předseda spřízněné strany Smer Robert Fico. Ten varuje, aby v Česku nesáhla vláda po tak drastických reformách jako slovenský pravicový kabinet.
Jiří Paroubek do opozice odejít nehodlá: Na dalších osm let by do ní raději poslal ODS.
Jiří Paroubek do opozice odejít nehodlá: Na dalších osm let by do ní raději poslal ODS. | Foto: Ondřej Besperát
10:38 Také Paroubek na sjezdu mobilizuje - k aktivování všech sil svých kolegů. "Jsme v rozhodující fázi kampaně. Záleží jen na naší aktivitě, protože pravda, argumenty a skutečné výsledky jsou na naší straně," uvedl Paroubek.
10:35 Svůj projev právě ukončil i premiér a lídr ČSSD Jiří Paroubek. Mimo jiné prohlásil, že osm let vlády sociálních demokratů bylo důkazem, že tato strana umí vládnout. "ODS by měla zůstat v opozici i dalších osm let," tvrdí. Občanská demokracie podle něho patří mezi stranami evropské pravice k nejvíce radikálním a je neschopná kompromisu.
Ministr financí Sobotka volá po silném lídrovi: Jiřím Paroubkovi.
Ministr financí Sobotka volá po silném lídrovi: Jiřím Paroubkovi. | Foto: Ondřej Besperát
9:45 Sobotka ve svém projevu obvinil lidovce, že chtěli za loňské vládní krize rozbít vládní koalici a zmařit volební vítězství sociální demokracie. "KDU-ČSL se nezachovala jako férový koaliční partner a vážně poškodila vyhlídky na pokračování budoucí spolupráce sociálních demokratů a lidovců," zdůraznil Sobotka. Lidovce rovněž obvinil z pádu vlády Stanislava Grosse.
9:20 Delegáty vítá úřadující předseda strany Bohuslav Sobotka. Označuje sjezd za mobilizační a vyzývá členy strany k volbě vůdce, za kterým se strana semkne. "Takovým vůdcem je Jiří Paroubek," řekl Sobotka.
Delegáty sjezdu ČSSD ráno zaskočili demonstranti-pionýři, kteří jim přišli připomenout, že jakékoli sbližování s KSČM vnímají velmi nelibě.
Delegáty sjezdu ČSSD ráno zaskočili demonstranti-pionýři, kteří jim přišli připomenout, že jakékoli sbližování s KSČM vnímají velmi nelibě. | Foto: Ondřej Besperát
8:45 Před hotelem postává skupina pionýrů a čeká na účastníky sjezdu sociální demokracie. Na transparentech evokujících dobu komunismu mají hesla "101 procent pro soudruha Paroubka", "Závěry bohumínského sjezdu splníme", "Pracující ženy volí kakao z Ghany". Akci uspořádali Mladí konzervativci společně se studenty pražských vysokých škol.

 

 

Právě se děje

Další zprávy