US-DEU spoléhá na pochybný průzkum

Adéla Vlachová
18. 4. 2006 18:31
Praha - Unie svobody má šanci získat 7 procent hlasů, říká její předseda Pavel Němec. Vychází přitom z průzkumu firmy, která pracuje v utajení.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Předvolební průzkumy nedávají Unii svobody v červnových volbách nejmenší šanci se znovu dostat do sněmovny. Dlouhodobě ukazují, že nejmenší vládní strana zajímá zhruba pouhé procento voličů.

Předseda Pavel Němec však neúspěch nepřipouští. Optimisticky tvrdí: "Disponujeme 15,5 procenty blízkých voličů, které US-DEU může prostřednictvím volební kampaně oslovit. Jsme přesvědčeni, že preference nadále rychle porostou a že v červnových volbách bude Unie svobody úspěšná."

Opírá se při tom o "alternativní" průzkumy, které straně dávají šanci získat sedm procent hlasů. "Unie svobody nekončí, ale začíná. Nevěřím, že by liberální voliči v České republice vymřeli," uvedl dnes Němec v on-line rozhovoru se čtenáři deníku Aktuálně.cz.

Republikové shromáždění US-DEU.
Republikové shromáždění US-DEU. | Foto: Aktuálně.cz

Žádná jména, žádný telefon

Jeden takový "alternativní" průzkum má redakce deníku Aktuálně.cz k dispozici. Vypracovala ho společnost e-census. Z její tiskové zprávy je možné zjistit, že firmu na jaře 2006 vytvořila "skupina českých a slovenských sociologů a politologů, kteří chtějí nabídnout skutečně opoziční alternativu k existujícím popisům sociální reality."

Žádná jména, žádný telefon, pouze internetové stránky, které se však teprve připravují.

"Naše alternativa může být kontroverzní a nepohodlná současné politické reprezentaci a ekonomickým elitám. Z toho důvodu jsme se rozhodli zveřejňovat výsledky našeho úsilí a naše názory veskrze anonymně - nechceme ohrozit ani svoje profesní kariéry, ani svoje osobní životy," vysvětlují autoři průzkumu, na který předseda Němec spoléhá.

Podle společnosti e-census se ho zúčastnilo 450 Čechů starších osmnácti let.

Z průzkumu skutečně vyplývá, že by US-DEU volilo 7,1 procent lidí. Nárůst autoři dubnového výzkumu přikládají "nezaniknutí informace především mezi mladší populací o prosazování legalizace marihuany a další liberalizaci registrovaného partnerství."

Volby by podle šetření vyhráli sociální demokraté s 24,2 procenty hlasu těsně před ODS, která by získala 23,8 procent. Stejně jako Unii svobody rostou podle společnosti e-census preference i komunistům - volilo by je 19,7 procent voličů. Ztrácí naopak Strana zelených, která je na stejné úrovni jako US-DEU. A KDU-ČSL se dostává s 5,1 procenty na hranici volitelnosti.

Společnost e-census byla do obchodního rejstříku zapsaná 30. března 2006.

Ministr spravedlnosti a předseda US-DEU Pavel Němec.
Ministr spravedlnosti a předseda US-DEU Pavel Němec. | Foto: Archiv US-DEU

Němec spíš jako ministr než předseda strany

"Je jasné, že se každý politik bude raději ohánět čísly, která jsou pro něj nejpříznivější," říká Jiří Černý, analytik společnosti Factum Invenio. Ta dnes zveřejnila čerstvý předvolební průzkum, ve kterém US-DEU přisuzuje 1,3 procenta voličů.

Další dvě nejznámější společnosti, které průzkumy pravidelně zveřejňují - STEM a CVVM - se na takovém výsledku s nepatrnou odchylkou shodují. "Ale my používáme osvědčenou metodiku. Proto si dovoluji věrohodnost výzkumu od společnosti e-census zpochybit," dodal Černý.

Unie svobody vznikla za dramatických okolností v lednu 1998 odštěpením z ODS. Důvodem k tzv. Sarajevskému atentátu, jak se rozdělení strany začalo říkat, byl nesouhlas některých členů s neprůhledným financováním ODS a neochota předsedy Klause tehdejší krizi řešit.

Současný pokles preferencí Unie svobody podle Černého dokládá, že se straně vymezit vůči ODS nepodařilo.

"Měla to být alternativa k pravici, místo toho se drží v levicové vládě. Tím ztrácí důvěru. Vedle toho její předseda Němec vystupuje spíš jako ministr spravedlnosti než předseda strany, strana neumí oslovit voliče," vypočítává Černý důvody, proč US-DEU v červnu nemůže obhájit své mandáty.

"Unii svobody schází přesvědčivé osobnosti a důvěryhodnost. A to je důvod, proč je pro lidi obtížné jí dát hlas. Ostatní strany jsou na tom lépe, nemají na sobě to stigma neúspěšnosti, a proto mají vyšší preference," řekl nedávno v Lidových novinách zakladatel strany a její první předseda Jan Ruml.

S kampaní začne US-DEU tuto sobotu. "A bude to velké překvapení," slibuje Němec.

 

Právě se děje

Další zprávy