Poslanec se stal náměstkem Vesecké

Martina Macková, čtk
18. 4. 2006 17:15
Praha/Brno - Poslanec Zdeněk Koudelka (ČSSD) se dnes stal náměstkem nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké. Politik se kvůli tomu ve stejný den vzdal poslaneckého mandátu.

"Nejvyšší státní zástupkyně mi nabídla, abych se stal jejím náměstkem pro oblast legislativní činnosti. Tuto profesní možnost považuji za velmi zajímavou pro mne jako dlouhodobě činného právníka," řekl bývalý poslanec Koudelka.

Sociální demokrat Koudelka znovu kandiduje na jihu Moravy, ovšem je až na osmém pravděpodobně již nevolitelném místě. Bez preferenčních hlasů by se znovu poslancem nestal. Koncem března ho přitom podpořil i bývalý premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman.

Koudelka byl místopředsedou ústavně-právního výboru sněmovny, několikrát se o něm také uvažovalo jako o případném ministrovi spravedlnosti.

Infobox

KDO JE ZDENĚK KOUDELKA (36)

- poslanec, advokát i učitel

  • Od  1993 dosud advokát
  • Od 1996 až dosud odborný asistent na Právnické fakultě MU Brno, katedra ústavního práva a politologie
  • Od 1998 poslanec, člen Ústavně právního výboru
  • Od 1999 člen Jihomoravského krajského výkonného výboru ČSSD
  • Od 2002 místopředseda Ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny
  • Od 2005 člen Ústřední kontrolní komise ČSSD

Premiér Jiří Paroubek odmítl, že by se jmenováním sociálnědemokratického poslance na významný post v české justici měla ČSSD cokoliv společného. "Osobně si myslím, pan Koudelka má plnou kvalifikaci dělat tuto práci, je to ale věc paní Vesecké a ministra Němce, nás s tím nespojujte. Nebyla to naše iniciativa," řekl Paroubek.

Vesecká: je to plnohodnotná náhrada

Nejvyšší státní zástupkyně navrhla ministru spravedlnosti jmenování dvou nových náměstků - pro oblast legislativní působnosti a pro oblast netrestní. Exposlanec bude působit jako státní zástupce a zároveň její náměstek v oblasti legislativy. Vesecká míní, že je zárukou odbornosti.

"S vědomím si jeho dosavadního politického působení ve funkci místopředsedy ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, je nejvyšší státní zástupkyně přesvědčena, že jeho dlouholetá pedagogická a legislativní praxe je zárukou plnohodnotné náhrady," uvedl Pavel Macur z tiskového oddělení. 

Pro oblast netrestní působnosti navrhla Vesecká advokátku Olgu Šebkovou, která doposud působila zejména v obchodní a konkursní problematice. "Volbou těchto kandidátů na pozice náměstků je deklarována větší otevřenost státního zastupitelství jiným právnickým profesím tak, jak bylo prezentováno vládě v koncepci rozvoje státního zastupitelství," dodal Macur. 

Ministr: splňuje požadavky

Ministr spravedlnost Pavel Němec dnes jmenoval kromě Koudelky dalších 36 nových státních zástupců. "Pan Koudelka splňuje zákonem stanovené podmínky pro tuto práci, má zkoušky, potřebnou praxi a absolvoval i psychotesty. Nebyl důvod, aby jeho jmenování pan ministr vetoval," řekl Aktuálně.cz mluvčí ministra Petr Dimun.

"Výběr spolupracovníků je věcí paní nejvyšší státní zástupkyně a její odpovědnost. Ministr nechce práci zastupitelství komplikovat. Pan Koudelka má důvěru i ostatních státních zástupců," dodal pro Aktuálně.cz Dimun.

Stěhování Justiční akademie

Koudelka měl také zájem stanout v čele Justiční akademie. Kandidatury se ale počátkem února letošního roku vzdal. Učinil tak poté, co se v médiích objevily informace, že předtím prosadil přestěhování akademie ze Stráže pod Ralskem do Kroměříže, tedy do svého regionu. Podle některých politiků šlo o střet zájmů.

Koudelku měla ve sněmovně na zbytek volebního období nahradit místostarostka Hodonína Zuzana Domesová (ČSSD), ta však mandát odmítla. Do sněmovny proto na jeho místo usedne Silva Černohorská, která složí slib zřejmě už dnes odpoledne na začátku jednání pléna.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vyměnila se už sedmina sněmovny

V poslaneckém klubu ČSSD je to jen za letošní rok už čtvrtá změna. Koncem ledna vystřídal šéfa rozpočtového výboru a poslaneckého klubu ČSSD Michala Krause Andrej Grega.

Kraus se rozhodl rezignovat kvůli aféře kolem své cesty do Ghany. Ve stejný den nahradila poslance Františka Koníčka Lenka Mazuchová. Počátkem března rezignoval rovněž předseda sněmovního hospodářského výboru Josef Hojdar. Ve sněmovně ho nahradil bývalý odborový předák Cyril Zapletal. Hojdar svůj odchod ze sněmovny odůvodňoval zdravotními problémy.

Od začátku tohoto volebního období se obměnila více než sedmina sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy