Bursík: Zelení mají blíž k ČSSD než ODS

redakce DOM, čtk
17. 4. 2006 16:00
Praha - Program zelených má blíž k ČSSD než k ODS, řekl v České televizi předseda zelených Martin Bursík. Otázka je, jak ČSSD program dodržuje.
Martin Bursík, předseda Strany zelených
Martin Bursík, předseda Strany zelených | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Strana zelených má v klíčových věcech programově o něco blíž k sociální demokracii než k ODS. Předseda zelených Martin Bursík to řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Dodal však, že jedna věc je program ČSSD, druhá jeho naplňování. "To, co je na papíře, to je významně odlišné od toho, jak se projevovala sociální demokracie v posledních dvou volebních obdobích," uvedl.

Průzkumy různých agentur zatím naznačují, že Strana zelených má šanci získat ve volbách přes pět procent, takže by se dostala do sněmovny. Začalo se proto spekulovat o tom, s kým a za jakých podmínek by zelení mohli vytvořit vládu.

Premiér Jiří Paroubek.
Premiér Jiří Paroubek. | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

Paroubek: Koalice s ODS nehrozí

Premiér a volební lídr ČSSD Jiří Paroubek počátkem března prohlásil, že kdo volí zelené, podporuje tím automaticky i pravicovou koalici zelených, ODS a lidovců. Koncem března ale předseda vlády řekl, že si umí představit menšinovou vládu ČSSD i se zelenými.

Bursík už dříve uvedl, že jeho strana nepodpoří žádnou vládu s účastí komunistů, tedy ani menšinovou s tichou podporou KSČM, jak o ní uvažuje v případě volebního vítězství Paroubek.

Premiér dnes v televizi vyloučil koalici s občanskými demokraty. ODS má nyní podle průzkumů největší podporu voličů. Paroubek odmítl i koalici s komunisty. "Nikdy jsme o tom neuvažovali," prohlásil. Dodal, že další alternativy povolebního uspořádání připadají v úvahu.

ČSSD nalakovaná na zeleno

Šéf zelených dnes připustil, že zeleným je ČSSD programově o trochu blíž než ODS. "V těch věcech, na kterých nám záleží, mohu říci, že máme o něco blíže k ČSSD," prohlásil Bursík. Je to ale podle něj proto, že ČSSD nyní "lakuje oranžovou tak trochu na zelenou".

Měl tím na mysli to, že sociální demokraté hodlají klást větší důraz na ekologická témata. V úterý představí svůj ekologický manifest.

Paroubek ale v ČT prohlásil, že po svém nástupu do funkce přikládal ekologii velký význam bez toho, že by konjunkturálně předvídal růst popularity Strany zelených.

Paroubek dnes mimo jiné potvrdil, že kandidátem ČSSD na ministra životního prostředí je bývalý náměstek na tomto ministerstvu Petr Petržílek, který se na přípravě ekologického manifestu ČSSD podílel.

V ekonomické části programů mají podle Bursíka zelení k ČSSD stejně daleko či blízko jako k ODS. "Tam to bude tak někde na pomezí," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy