ODS objevila soucit se slabými

Petr Holub
4. 4. 2006 19:00
Praha - Rodiny s dětmi budou mít o poznání víc peněz a matky dostanou řadu možností, jak pokračovat v pracovní kariéře. Uvnitř: ANKETA.

A to bez nároků na peníze ze státního rozpočtu.

Tuzemskou verzi soucitného konzervatismu představila ODS.

"Hlavně chceme pomoci maminkám," prohlásil první místopředseda strany Petr Nečas.

Sociální notou občanští demokraté překvapili levicové konkurenty: "S údivem pozoruji výrazný odklon ODS směrem doleva. Nyní už nabízí pro rodiny s dětmi téměř tolik jako sociální demokracie. Bude-li pokračovat tímto tempem, ocitne se záhy nalevo od komunistů," prohlásil vicepremiér Jiří Havel (ČSSD).

Tři cesty v mateřství

ODS využila nápady Občanského institutu. Jeho křesťansky smýšlející experti chtějí udržet roli rodiny, proto například doporučují společné sociální pojištění manželů. Na druhé straně se snaží oslabit rozpor mezi výchovou dětí a kariérou - chtějí tedy sponzorovat zaměstnavatele, kteří budou ochotni zaměstnat ženy po mateřské.

Občanští demokraté nápady z institutu doplnili myšlenkou vícerychlostní rodičovské podpory.

Rizikovým obdobím s vysokým počtem dětí zemřelých na SIDS byla 70. a 80. léta.
Rizikovým obdobím s vysokým počtem dětí zemřelých na SIDS byla 70. a 80. léta. | Foto: Aktuálně.cz

ODS souhlasí s ostatními stranami v tom, že rodičovský příspěvek má do roku 2010 dosáhnout poloviny průměrné mzdy, nabízí však různé možnosti, jak ho čerpat. Vedle běžného modelu, kdy se přípěvek vyplácí čtyři roky, bude možné vybírat o čtvrtinu vyšší příspěvek během tří let.

Radikální je třetí možnost. Pokud žena nebude chtít nadlouho přerušit kariéru, může čerpat až osmnáct měsíců mateřskou ve výši dosavadního platu.

Snazší bude návrat do práce v každém případě. Občanský institut doporučuje, aby zaměstnavatel neplatil dva roky sociální pojistné za ženy, které se vrátí z mateřské. ODS navíc dává rodičům předškolních dětí možnost přivydělat až patnáct tisíc měsíčně, aniž by platili zdravotní pojistné.

Infobox

DÁLE ČTĚTE:

Bez vlivu na rozpočet

Lidovci souhlasí se všemi návrhy: "Řadu z nich opsala ODS od nás," reagoval jejich sociální expert Marian Hošek, který je zároveň náměstkem ministra práce a sociálních věcí. Nečas například chce dát zaměstnavatelům možnost, jak péči o děti zaměstnanců zahrnout do nákladů, potřebné změny zákonů však už ministerstvo připravuje.

"Bojím se jen, že to nejsou zcela věrohodné sliby. ODS má přece významnější priority, například vyrovnaný rozpočet. A před tím podpora rodiny může ustoupit," varoval Hošek.

"Není to populismus. Uskutečnit je půjde i bez velkých změn rozpočtu, ani příjmů, ani výdajů by se neměla významně dotknout," vysvětlil Nečas.

Nejvíc mohou rozpočtu chybět peníze ze sociálního pojistného, které si může dobře vydělávající otec snížit tím, že bude platit i za ženu v domácnosti. "Tuto šanci využije nejvýš několik procent párů, kde zůstane matka doma šest nebo osm let. Příjmy sociálního systému se tím sníží nejvíc o několik miliard," řekl Nečas, podle kterého při společných platbách pojistného nejde tolik o finanční pomoc rodinám, jako o možnost zvýšit důchod ženám, které vychovávají děti. "Dnes mají méně než bezdětné," zdůraznil.

ODS a lidovci chtějí rodinám přidat stejně jako levice, nechtějí však posilovat roli státu. Například místo podpory veřejných jeslí chtějí zaměstnaným matkám platit služby au-pair. Místo vyšších dětských přídavků budou rodinám snižovat daně.

Obě strany také zpochybňují plán premiéra Paroubka zvýšit porodné ze současných 17 tisíc pro první dítě na 60 tisíc, pro druhé na 90 tisíc a pro třetí na 120 tisíc. "Je to nesmysl, náklady na druhé nebo třetí dítě jsou přece nižší než na první," připomněl Nečas.

Spoření na budoucnost

ODS představila i změny ve školství. Počítá s odloženým školným podle australského i britského vzoru - jeho výši by určila univerzita a absolvent by ji začal splácet v okamžiku, kdy by jeho plat překročil průměrný příjem.

Ještě významnější je možnost, aby si každý Čech se státním příspěvkem spořil na vzdělání. Bude to možné u současných stavebních spořitelen.#reklama

Ani v tomto případě se podle expertů ODS nezvýší nároky na státní rozpočet. Dnes vláda dotuje stavební spoření patnácti miliardami ročně a majitelé účtů mohou úspory utrácet prakticky bez omezení. Napříště bude existovat "spoření na budoucnost", ze kterého bude možné platit opravdu jen výdaje na bydlení a nově na vzdělání.

 

Právě se děje

Další zprávy