Trestní zákoník nebyl jen o tunelování

Tomáš Fránek
22. 3. 2006 0:01
Analýza - Poslanci včera odsoudili Česko do pozice jediné postkomunistické země, která nedokázala nahradit normu z dob tuhé totality moderním trestním zákoníkem.

Čtrnáct let práce odborníků na právo a pracně budovanou shodu dnes poslanci hodili za hlavu a odložili přijetí zákoníku na neurčito.

Nové trestní zákony - reagující na nové trestné činy a vývoj práva - mají už všechny postkomunistické země.

Slovensko: Náskok 1 rok

Na Slovensku, které vycházelo z stejného základu jako Česko, přijali nový trestní zákoník loni a platí od ledna letošního roku.

Společně s novým trestním řádem v zemi revolučně mění jak trestání pachatelů, tak postup soudů a advokátů. Na Slovensku se také snížila věková hranice trestní odpovědnosti z patnácti na čtrnáct let.

Nové trestní pořádky zavedly na Slovensku také alternativní tresty: domácí vězení až na jeden rok či neplacené veřejné práce až do délky tří set hodin.

"Díky novému trestnímu zákoníku se budou lidé cítit na ulicích a ve městech bezpečněji," tvrdí bývalý slovenský ministr spravedlnosti Daniel Lipšic, který obě normy připravil.

Polsko: Náskok 8 let

Nový trestní zákoník přijalo už před osmi roky Polsko.

Česko podobně jako okolní země bývalého východního bloku novou normu nutně potřebuje. A to nejen kvůli společenské poptávce po snížení hranice trestní odpovědnosti na čtrnáct let nebo mediálně vděčnému sporu o euthanasii.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Nový trestní zákoník měl přitvrdit tresty za nejbrutálnější trestné činy.

Horní hranice trestních sazeb měla činit 20 až 30 let vězení při zachování možnosti doživotního trestu. Nyní platí, že nejvyšší možný trest, kromě doživotí, činí 15 až 25 let odnětí svobody.

Zpřísnit se mělo trestání korupce. Zákoník měl navíc zavést nové trestné činy, na které starý zákoník vůbec nereaguje. Jde o zákroky směřující ke klonování lidí, neposkytnutí pomoci oběti havárie či dotační podvod.

Trestné mělo být i neoprávněné zveřejnění odposlechů nebo záznamů pořízených skrytou kamerou. Kodex počítal i s postihy pro "hackery" - tedy lidi, kteří se nelegálně nabourají do počítačového systému.

Co všechno bude chybět?

Zákoník měl umožnit rozšíření škály sexuálních deliktů například o sexuální obtěžování a nabízení prostituce v blízkosti škol. Přísněji měl být trestán placený sex s nezletilci. Nová norma měla také umožnit umisťování sexuálních delikventů do detenčních ústavů.

Foto: Aktuálně.cz

Jiné měly být i tresty za přechovávání "tvrdých" a "měkkých" drog - právě s ohledem na jejich klasifikaci.

Nyní zákon mezi "měkkými" a "tvrdými" drogami v tomto ohledu nedělá rozdíl. Trestné mělo být například odmítnutí někoho obsloužit kvůli jeho rase.

Na to, že je nový zákoník potřeba, upozorňovali všichni, přes politiky, soudce nebo právníky. A to, že se podařilo připravit moderní normu, připouští i ti, kteří pro ni dnes nehlasovali.

Ne zákoníku, který chtěli

"Jeho pozitiva byla větší než negativa - i s vědomím toho, že tam chybí paragraf o zneužívání informací v obchodním styku. Bohužel jsme v předvolební kampani; mediální atmosféra, která se vytvořila, je silnější než věcné argumenty," prohlásil právní expert sociální demokracie Zdeněk Jičínský.

Nepřijetí zákoníku označuje za velkou chybu jeho spoluautor a soudce Nejvyššího soudu Pavel Šámal. Kodex podle něj obsahuje řadu ustanovení, která jsou pro společnost mnohem důležitější než paragraf, na který se soustředila pozornost politiků a médií.

Otázkou je, kdy se konečně podaří nový trestní zákoník přijmout. Na tom se nyní nedokáží politici shodnout. Zatímco část sociálních demokratů tvrdí, že novou normu půjde přijmout brzy po volbách, většina odborníků i politiků to zpochybňuje.

ODS už uvedla, že není pravděpodobné, že by nový trestní zákoník mohl platit dříve než v roce 2008. Podobně mluví i ministr spravedlnosti Pavel Němec.

Právní expert sociální demokracie Jičínský na rozdíl od svých kolegů uvedl, že novou normu se může podařit schválit až v roce 2009. Podle soudce Šámala bude trvat roky, než se podaří najít znovu shodu.

 

Právě se děje

Další zprávy