Média před volbami Paroubka nešetřila

Petr Holub
26. 10. 2006 12:00
Praha - V týdnu před komunálními volbami informovaly televize o sociálních demokratech a jejich předsedovi mnohem více kriticky než o ostatních stranách.

O Jiřím Paroubkovi a jeho straně referovaly televize v negativním duchu zejména kvůli aféře Doležel. Bývalého ředitele dvou posledních sociálnědemokratických premiérů a další lidi, mezi nimi jednoho člena ČSSD, zatkla policie kvůli podezření, že chystali tunel na peníze z evropských fondů.

A studie mezinárodní společnosti Media Tenor ukázala, že případ podvodného čerpání evropských peněz na opravu zámku v Budišově zastínil všechna ostatní témata voleb.

Foto: Aktuálně.cz

Přesně týden před volbami, v pátek 11. listopadu věnovala ČT aféře Doležel víc než třetinu času Událostí, obě komerční televize zhruba sedminu svých hlavních večerních zpráv.

Až do středy šestnáctého nebyly "zprávy z Budišova", kratší než desetinu večerních zpráv v žádné z celoplošných televizí. ČT a Nova se jim věnovaly ještě během obou volebních dnů.

Týden nesmrtelnosti

Zdeněk Doležel, starosta Péťa, úředník Řehulka, policista Kubice, náměstkyně Jourová, architekt Říčan a Blanka Kosinová, mluvčí policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, který Doležela a spol. zatkl, se stali v týdnu před volbami celebritami, se kterými v přístupu na obrazovku mohli soutěžit jen předsedové největších stran a prezident.

Méně často byl vidět i pražský primátor a pozdější vítěz voleb v Praze Pavel Bém.

Studie Media Tenor také hodnotila, jestli byly příspěvky o politicích negativní, neutrální, anebo pozitivní.

ČSSD a její šéf Jiří Paroubek jistě neměli radost z toho, že byli v televizi častěji než konkurence. Obdrželi totiž také nejvíc negativních příspěvků.

Třetina příspěvků byla kritických v ČT a na Primě, na Nově čtvrtina. Naproti tomu ODS byla kritizována v sedmině příspěvků na ČT a Nově a v šestině na Primě.

Nejkritičtější byla ČT

Dobře dopadly lidovci a zelení, kteří byli ve všech televizích hodnoceni neutrálně.

Překvapivě špatně dopadla SNK-ED, která oznámila pokus o uplácení od občanských demokratů. Obdržela za to deset zmínek v každé televizi, polovina však byla negativních. "Kauza údajného úplatku image SNK-ED poškodila," potvrzuje autor analýzy Marek Síbrt.

Paroubek si vysloužil řadu negativních zmínek (ve zprávách na ČT v třetině případů, na Primě ve čtvrtině a na Nově v pětině), k Topolánkovi se televize vyjadřovaly výhradně neutrálně.

Negativní zprávy o ODS vysloužil nejčastěji Vlastimil Tlustý, který byl SNK-ED obviněn z uplácení.

"Relativně nejvíce času věnovaly kauze Doležel v předvolebním období Události na ČT," upozorňuje Síbrt. ČT také byla kritičtější k Paroubkovi, než obě ostatní televize. Nebyla však o to vstřícnější k členům ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy