Vedení ČSSD v Libereckém kraji odstoupilo. Kvůli volbám

Martina Machová Martina Machová
18. 10. 2012 20:47
Volby nebyly pro ČSSD jen vítězné, socialisté mají na triku i volební porážky
Europoslanec Robert Dušek při kampani.
Europoslanec Robert Dušek při kampani. | Foto: Martina Machová

Praha, Liberec - Ve stínu oslav udržení pozice sociální demokracie jako hlavní politické síly v krajích řeší čeští socialisté vlastní prohry.

Krajské vedení ČSSD v Libereckém kraji včetně předsedy a europoslance Roberta Duška po neúspěchu v krajských volbách ve čtvrtek rezignovalo. Zatímco krajské předsednictvo rezignovalo ke čtvrtečnímu datu, předseda zůstane ve funkci až do ledna, kdy proběhne krajská konference. Teprve na ní si liberečtí socialisté zvolá nové vedení.

Liberečtí sociální demokraté udělali nejhorší výsledek v rámci regionů vůbec. Pod Duškovým vedením totiž zdejší ČSSD skončila v krajských volbách až čtvrtá na pásce. V Libereckém kraji jí dalo hlas jen 13,05 procenta voličů, ještě tragičtěji ovšem dopadla u voličů přímo v krajském městě, kde vládne stejně, jako tomu bylo na kraji. Zde získala 9,35 procent voličů.

"Komunální a parlamentní volby jsou za dva roky, a pokud se něco s libereckou ČSSD nestane, mohli bychom přijít nejen o radnici, ale mít místo dvou, tří poslanců nulu," líčí obavy, které z letošní prohry plynou, jeden ze zdejších vlivných členů. Obavy z výsledku dalších voleb jako stežejní důvod ke čtvrtečním změnám následně uvedl i odcházející krajský předseda. 

Robert Dušek sám nabídl svou funkci k dispozici. "Rezignaci, jako vyvození politické odpovědnosti, doporučím celému krajskému předsednictvu," tvrdil před jednáním špiček liberecké ČSSD.

Liberecký krajský výkonný výbor je totiž složen zejména z Duškovi loajálních členů, a je tedy otázkou, zda jeho odchod skutečně potvrdí a sami budou chtít rezignovat. Nicméně zprávy z Lidového domu hovořily už dříve o tom, že Dušek je s odchodem z čela liberecké ČSSD smířen.

Martin Sepp se Zdeňkem Bursou během zastupitelstva.
Martin Sepp se Zdeňkem Bursou během zastupitelstva. | Foto: Jan Langer

Kdo musí jít z kola ven

V rámci předvolební kampaně do druhého kola do Senátu se pak ve středu měl Robert Dušek sejít s předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou a dohadovat další budoucnost vedení kraje.

"Se současným předsedou krajského výkonného výboru konzultuji, tak jako v jiných krajích, průběh povolebního vyjednávání," charakterizoval vzájemné kontakty Sobotka.

"Očekávám, že vedení krajské organizace na základě špatného volebního výsledku rezignuje tak, aby na nejbližší krajské konferenci mohlo dojít ke zvolení nového předsedy a pokud možno co nejširší personální obměně krajského vedení," dodal směrem k libereckým socialistům.

Získaných mandátů v krajském zastupitelstvu se navíc vzdají Zdeněk Bursa, Pavel Petráček a Martin Sepp. Na místa místopředsedů rezignovali i hejtman Stanislav Eichler a primátorka Liberce Martina Rosenbergová.

Jen pro připomenutí, Martin Sepp na sebe upozornil již krátce poté, co stanul ve vedení kraje. Policie zaznamenala jeho hovor s tehdejším šéfem libereckých policistů Miroslavem Dvořákem o smazání jeho dopravního přestupku. Policejní hlídka jej totiž stavěla kvůli překročení povolené rychlosti v obci o 49 kilometrů. Policistovi poté, co případ "vyřešil", Sepp děkoval slovy "Super, seš zlato".

Michal Kraus na sjezdu ČSSD.
Michal Kraus na sjezdu ČSSD. | Foto: Ondřej Besperát

Semily včele s Krausem útočí

Policisté zaznamenali ovšem i rozhovor Dvořáka s Robertem Duškem. Krajský předseda ČSSD podle nich úkoloval policistu, aby mu zjistil, zda Seppa policie nevyšetřuje, aby z něj mohl udělat radního kraje.

Do střetu s téměř neodvolatelným předsedou ČSSD v Libereckém kraji Robertem Duškem se vedle výzev z Lidového domu pustila i jedna ze čtyř okresních organizací, zbylí Duškovi oponenti spíše vyčkávají.

Vedení ČSSD v okrese Semily přijalo na základě volebního fiaska usnesení, ve kterém vyzývá k odchodu nejen Roberta Duška, ale celý výkonný výbor. Před novou konferencí pak doporučují stranické centrále udělat přeregistraci členské základny v Liberci a Jablonci, aby se partaj zbavila případných účelových straníků.

"Volební výsledek není náhodný, ale je to výsledek politiky současného krajského vedení. Kosmetické změny nestačí," míní předseda semilské organizace, bývalý vlivný poslanec Michal Kraus, kterého před volbami vyhnala z vysoké politiky aféra kolem nákupu ghanské továrny na zpracování kakaových bobů.

Robert Dušek Krause před lety vystřídal v čele liberecké krajské ČSSD a postupně jej vymazal i z krajského vedení. Loni v listopadu se pak Kraus poprvé pustil do kritiky členů libereckého vedení, kdy o nich napsal, že jejich politický styl je buranský.

 

Právě se děje

Další zprávy