V Brně zvolili hejtmana. Haška z ČSSD podpořila ODS

Lenka Smyčková
21. 11. 2008 10:48
Velká koalice ODS a ČSSD povede Jihomoravský kraj
Stanislav Juránek předává místo v čele jižní Moravy Michalu Haškovi
Stanislav Juránek předává místo v čele jižní Moravy Michalu Haškovi | Foto: Attila Racek

Brno - V čele jižní Moravy dnes dopoledne oficiálně stanul nový hejtman Michal Hašek z ČSSD. Na ustavujícím zasedání zastupitelstva kraje ho zvolilo 49 z přítomných 63 zastupitelů.

Dvaatřicetiletý sociální demokrat Michal Hašek převzal funkci od jediného lidoveckého hejtmana v Česku - Stanislava Juránka, který v čele kraje stál osm let.

Hašek Juránkovi na rozloučenou předal symbolických osm moravských vín ročníků 2001-2008. Juránek zase Haškovi daroval moravské zemské desky.

Sociální demokraté budou v krajské radě společně s ODS. Obě strany za to sklidily kritiku ze svých vlastních řad.

"Nerozhodl jsem se pro spolupráci s ODS sám. Je to rozhodnutí všech krajských zastupitelů za ČSSD. Jsme demokratická strana, neměli jsme žádný centrální pokyn," řekl Hašek.

Nový hejtman věří, že i s ODS se mu podaří naplnit všechny volební sliby ČSSD, tedy i placení regulačních poplatků v krajských nemocnicích z rozpočtu kraje.

První náměstkyní hejtmana se stala Anna Procházková z ODS. Hlasovalo pro ni 46 zastupitelů. Procházková bude Haška zastupovat při jeho nepřítomnosti.

Vicehejtmanka JIhomoravského kraje Anna Procházková z ODS
Vicehejtmanka JIhomoravského kraje Anna Procházková z ODS | Foto: Attila Racek

Druhým Haškovým náměstkem byl zvolen jeho stranický kolega Václav Božek. Toho podpořilo 47 zastupitelů.

Procházková byla dvojkou občanskodemokratické kandidátky. Lídr ODS Milan Venclík uvedl, že jí místo vicehejtmana přenechá, aby dokázal, že se s ČSSD nespojil jen kvůli postu.

Venclík byl zvolen řadovým radním. Jeho resortem bude po následující čtyři roky regionální rozvoj. Celkem bude mít jižní Morava 11 radních, z toho 4 z řad ODS a 7 za ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy