Zeman kritizuje ČSSD. Za to, že odstavila Foldynu

Martina Machová Martina Machová
21. 10. 2008 8:45
Získal devět tisíc preferenčních hlasů, hejtmanem asi nebude
Jaroslav Foldyna patří do okruhu lidí blízkých bývalému předsedovi ČSSD Miloši Zemanovi. Je pravděpodobné, že právě to je důvod, proč ho strana nechce pustit do hejtmanského křesla
Jaroslav Foldyna patří do okruhu lidí blízkých bývalému předsedovi ČSSD Miloši Zemanovi. Je pravděpodobné, že právě to je důvod, proč ho strana nechce pustit do hejtmanského křesla | Foto: Ondřej Besperát

Ústí nad Labem - Jen pár hodin poté, co se ústecký kraj přebarvil drtivým vítězstvím sociální demokracie na oranžovo, ovládly stranu spory. Klub nově zvolených zastupitelů totiž v pondělí odstavil svou jedničku na kandidátce Jaroslava Foldynu.

Výrazná osobnost letošních voleb se tak nebude podílet na povolebním vyjednávání a zatím ani na chodu nově vzniklého klubu zastupitelů. Vzdaluje se mu také hejtmanské křeslo. 

Sociální demokraty za to ostře zkritizoval bývalý předseda Miloš Zeman, jehož Paroubkovo vedení nepřímo přinutilo stranu opustit a jehož teď sám Paroubek láká zpět. Zeman před krajskými volbami Foldynu podpořil. 

"Stalo se to, na co jsem upozorňoval. Lidé, kteří nemají dostatek vlastní originality, vysunou na čelo kanidátky čestného a populárního člověka, aby upoutali voliče, a pak ho potopí a začnou se sami dělit o koryta," řekl Zeman v České televizi.    

Foldynův podíl na výrazném úspěchu ČSSD je nezpochybnitelný. Sám získal přes devět tisíc preferenčních hlasů, tedy třikrát více než druhý kandidát strany, a stal se de fakto absolutním vítězem ústeckých krajských voleb.

Byl jsem demokraticky odstaven

„Rozhodl jsem se, že to nebudu komentovat, byl jsem jednoduše demokraticky nezvolen. Dávám si týden bobříka mlčení. Nechci poškodit kandidáty sociální demokracie v senátních volbách," odpovídal vyhýbavě po verdiktu straníků Foldyna s tím že sám nemá mandát mluvit ani s médii.

„Obraťte se na krajského šéfa Petra Bendu nebo na předsedu Paroubka. Ten je poslanec za ústecký kraj," odkázal politik.

Důvody, proč sociální demokracie odepsala svého lídra, nechtěl mediím sdělit ani Petr Benda. „Byl demokraticky nezvolen," uvedl pro Českou televizi. Otázku, zda bude Foldyna hejtmanem, přešel mlčením. Neodpověděl ani, zda on sám by pro něj zvedl ruku.

V kuloárech sociální demokracie se mluví o tom, že odstavení Foldyny je odveta za Miloše Zemana.

Šéf strany Jiří Paroubek v neděli vyzval bývalého předsedu strany, aby do sociální demokracie opět vstoupil, a pomohl mu přesvědčit přeběhlíky Melčáka a Pohanku k hlasování proti Topolánkově vládě. Zeman to však odmítl.

Zeman podpořil Jaroslava Foldynu i v předvolební kampani jako jediného sociálně demokratického kandidáta. 

 

Právě se děje

Další zprávy