Bém chce být šéfem ODS. Topolánek to čekal

Jakub Antoš, Kateřina Eliášová
27. 10. 2008 19:15
V lodi je metr vody a náš kapitán to nevidí, tvrdí Bém
Foto: Ondřej Besperát

Praha - První místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém se rozhodl postavit proti šéfovi občanských demokratů Mirku Topolánkovi ve volbě předsedy.

"Ano, zvedl jsem kandidaturu na předsedu ODS. Volby skončily pro občanské demokraty dvojnásobným debaklem, voliči nám vystavili dvě červené karty. Chceme-li mít šanci uspět v těch volbách nadcházejících i v obhajobě pravicové politiky, pak musíme projít nejenom hlubokou reflexí, ale musíme také provést nezbytné změny. Jenom tak nám uvěří voliči i členská základna," vzkázal v pondělí odpoledne médiím.

Topolánek to teď vítá

Po "přímém ataku Mirka Topolánka v dnešních médiích" i po konzultaci s hejtmany se tak prý rozhodl zvednout hozenou rukavici: "Vždy jsem byl loajální ke značce ODS a rád bych jí pomohl hledat světlo na konci oranžovo-rudého tunelu."

Topolánek už na to reagoval. Po pondělním jednáním grémia řekl, že to vzhledem k Bémovým povolebním prohlášením očekával a že jeho krok vítá.

Topolánek už dřív prohlásil, že by na Kongresu mohl podpořit některého ze svých konkurentů za předpokladu, že by takový kandidát garantoval jednotu strany, program ODS a pokračování trojkoaliční vlády.

Později si ale odpověděl, že právě Bém to nesplňuje. V rozhovoru pro Lidové noviny řekl, že bude-li kandidovat Bém, postaví se proti němu - a byl to jeden ze impulsů, který Bém využil pro své následné prohlášení.

Bém chce ke kormidlu

Záhy poté už získal prvního spojence: "Budu Pavla Béma podporovat," řekl Aktuálně.cz dosluhující hejtman Středočeského kraje Petr Bendl.

Primátor Prahy se pokusí Topolánka nahradit ve funkci předsedy ODS na prosincovém se kongresu strany. Své odhodlání potvrdil deníku Aktuálně.cz a zvolil pro to námořnickou analogii.

"Pokud je v podpalubí metr vody a její hladina stoupá, nemůžeme na kapitánském můstku předstírat, že se nic neděje. A bohužel současný kapitán se přesně tak chová. Proto požádám posádku, aby rozhodla, zda není na místě změnit vedení," řekl 1. místopředseda ODS ještě před jednáním grémia.

Vyloučil zároveň, že by pod jeho vedením hrozila velká koalice se sociálními demokraty. "Nabízím opravu lodi a úpravu kurzu směrem ke konzervativním hodnotám a prosperitě," dodal.

Na jeho postoj k případné účasti ve volbě předsedy strana čekala dlouho.

Petr Bendl a Petr Tluchoř přicházejí na jednání grémia ODS.
Petr Bendl a Petr Tluchoř přicházejí na jednání grémia ODS. | Foto: Ondřej Besperát

Bendl couvá ze své kandidatury

V pondělí se na stranu Pavla Béma definitivně připojil Petr Bendl. On sám kandidovat nebude. "Myslím, že je zbytečné, abychom měli bůhví kolik kandidátů," řekl.

Ostatní funkcionáři ODS Bémovu kandidaturu vesměs přivítali, v dalších komentářích byli opatrní.

"Budu potřebovat informace, jaká je jeho představa ohledně spolupráce předsednictva strany s vládou, v tuto chvíli vám nedám jednoznačnou odpověď," komentuje situaci končící hejtman kraje Vysočina Miloš Vystrčil.

Je dobře, že to oznámil, zní z ODS

Oznámení o kandidatuře vítá také předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. "Přecházíme ze záškodnické války ke standardnímu demokratickému souboji, je dobře, že se o tu nominaci Pavel Bém přihlásil," myslí si Tluchoř.

"Pavel Bém má velkou šanci, jsem schopen ho podpořit, stejně jako Petra Bendla i Evžena Tošenovského. Topolánek by neměl znovu kandidovat, vyvolá to zbytečnou válku," odhaduje neúspěšný kandidát do Senátu a odstupující hejtman Libereckého kraje Petr Skokan.

Mirek Topolánek večer po sobotních volbách.
Mirek Topolánek večer po sobotních volbách. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Bém na Jánský vršek, Topolánek ve Strakovce

Jak vyřešit problém dvojvládí uvnitř ODS? Vrcholní představitelé ODS si dokáží představit i variantu, že se Bém stane lídrem strany a Topolánek zůstane v křesle premiéra.

"To bude záležet na těch lidech, jestli budou mít komunikační problém. Ale dovedu si to představit," uzavírá Skokan. Stejný názor má i Bendl.

Variantě "dvojvládí" jsou - zdá se - nakloněni i další hejtmani. Na pondělním grémiu sice vyzvali ke změnám ve vedení strany, ale zároveň se vyslovili pro další pokračování současné vlády, byť s personálními změnami na postech ministrů.

Skepticky se naopak k takovému řešení staví vicepremiér vlády Petr Nečas. "Je to jedna z variant, ale na druhou stranu by asi těžko fungovalo, kdyby mezi předsedou ODS a premiérem byl antagonistický vztah."

Rozkol v ODS a poptávka po výměně vedení strany nastala po drtivé porážce největší vládní strany v krajských a senátních volbách.

ČSSD vyhrála ve všech krajích a získala 23 senátorských postů. ODS naopak všechny své hejtmany ztratila a uspěla pouze ve třech pražských senátních obvodech.

 

 

Právě se děje

Další zprávy