Lidovci: Čunkovo vedení má červenou kartu, říká Březina

Martina Macková
26. 10. 2008 17:54
Volby nebyly o osobnostech předsedů, ale o reformách, míní Carbol

Praha - U lidovců padla první otevřená výzva k odchodu Jiřího Čunka. Vyslovil ji europoslanec Jan Březina. Je to volební fiasko a červená karta, uvedl.

Březina, který je považován za Čunkova možného nástupce, říká, že ho k ostřejšímu vyjádření přiměla absolutní absence sebereflexe vedení strany.

Zatímco poslanec Jiří Carbol označil za důvod neúspěchu koaličních stran, tedy i lidovců, v krajských a senátních volbách Julínkovy reformy, Březina má ve zprávě za viníka nesrozumitelnou politiku strany. "U jiných koaličních stran se už několik dní vážně probírají důvody, které vedly k debaklu a v KDU-ČSL se dosud předseda ani místopředsedové nijak jasně doposud nevyjádřili," řekl Aktuálně.cz asistent poslance Jan Tlamycha.

Lidovci v krajských i senátních volbách neuspěli. Nejenže nezískají ani jediný post hejtmana, ale neobhájili ani svá tři senátorská křesla.

Přitom předseda strany Jiří Čunek v předvolebním rozhovoru pro Aktuálně.cz věřil, že lidovci budou úspěšní a získají dva hejtmany a senátorské posty jim zůstanou.

Po červené kartě se odchází

"Nulu na kontě hejtmanů i senátorů nelze z hlediska KDU-ČSL označit jinak než jako volební fiasko. Je alarmující, že jsme ztratili pozice i v regionech, o které jsme se až dosud mohli i v těžkých časech vždy opřít. Bez silné regionální základny se přitom budeme jen obtížně odrážet k lepšímu výsledku v příštích volbách do sněmovny," varuje Březina.

Současná politika KDU-ČSL je podle něj pro voliče nesrozumitelná a nedůvěryhodná. "Obávám se, že předsednictvo co do schopnosti vést stranu narazilo na hranice svých možností a nedokáže nabídnout voličům potřebnou kvalitu, která by je přesvědčila o smysluplnosti hlasování pro naši stranu," tvrdí europoslanec.

Zatímco Carbol míní, že - fotbalovou terminologií řečeno,vláda dostala nyní žlutou kartu a příště jí hrozí červená, Březina si myslí, že červenou již dostali. Ovšem ne ministři, ale vedení lidovců.

„Voliči se rozhodli ukázat vládě žlutou kartu. Pokud se nezmění přístup koaliční vlády k občanům, tak příště dostaneme kartu červenou," uvedl Carbol.

"S výměnou vedení strany se nesmí otálet, má-li být zachována šance na odvrácení pohromy v dalších volbách. Výsledky krajských a senátních voleb je třeba číst tak, že voliči vystavili vedení KDU-ČSL červenou kartu. A po té se, jak známo, odchází z hřiště," prohlásil Březina.

Rozhodly reformy

Ve volbách se nerozhodovalo o osobnostech a předsedovi ODS, ale o ministrovi zdravotnictví Tomáši Julínkovi. Rozhodly reformy, tvrdí naopak zdravotní expert lidovců Jiří Carbol.

„Právě skončené krajské a senátní volby ukázaly, že se bohužel kvůli výsledku demokratických voleb opět mohou zase dostat k moci na regionální úrovni komunisté. K tomuto výsledku velmi napomohly i nezvládnuté reformní kroky ministerstva zdravotnictví," uvedl v prohlášení Carbol.

„Občané v těchto dnech odmítli nejen necitlivý systém regulačních poplatků, ale i možnou privatizaci fakultních i krajských nemocnic, která by přinesla výhody jen majitelům zdravotnických zařízení. Podobné to je i s ministerstvem v minulosti navrhovanou privatizací zdravotních pojišťoven," míní zdravotní expert KDU-ČSL Carbol.

Jiří Carbol
Jiří Carbol | Foto: Aktuálně.cz

A navrhuje: Regulační poplatky ať zůstanou tam, kde regulují, ale jinde ať jsou zrušeny. Zastavme práci na nepřipravených zákonech.

„Vedení ministerstva zdravotnictví dlouhodobě podceňuje nedobrou situaci v nemocnicích a léčebnách dlouhodobě nemocných. Zatímco na účtech pojišťoven je téměř 40 miliard korun, v některých zařízeních nemají dostatek peněz na provoz. V péči o seniory v léčebnách je nutno rychle sjednat nápravu," soudí Carbol.

 

Právě se děje

Další zprávy