Prohrál poslední modrý hejtman. Nepomohl ani prezident

Martina Machová Martina Machová
26. 10. 2008 19:21
Rozhovor s hejtmanem Libereckého kraje

Česká Lípa - Odstupující liberecký hejtman Petr Skokan mohl v sobotu získat, nebo prohrát vše. Na rozdíl od zbylých jedenácti modrých hejtmanů, o jejichž budoucnosti se rozhodovalo minulý týden, mohl tento víkend zvrátit jejich volební debakl a jako jediný vyhrát.

Mohl udržet i pověst Libereckého kraje jako bašty ODS.

S desetiprocentním rozdílem však prohrál i on. Přestože oblíbený hejtman v prvním kole svého oranžového soupeře předčil a zvítězil, v Senátu za Českou Lípu nakonec usedne sociální demokrat Karel Kapoun. Ten získal necelých 60 procent hlasů. K urnám přišlo 26 procent voličů.

Petr Skokan ale neusedne ani v novém krajském zastupitelstvu. Aby nedošlo k vnitrostranickým sporům, vzdal se předem své kandidatury a jeho místo na kandidátce získala českolipská starostka Hana Moudrá.

Zůstane tak jen zastupitelem a radním v České Lípě. Na dotazy, jak se po zveřejnění výsledků cítí, odpovídal se sklíčeným úsměvem: „Není mi do skoku."

A.CZ: Jak se vám spalo? Uvědomoval jste si, co by vaše vítězství mohlo znamenat?

Já jsem spal dobře, musím říci, že jsem nebyl vůbec nervózní. Nevím proč, ale to napětí na mne padlo až  kolem čtrnácté hodiny, když jsem si řekl, tak a teď už je to rozhodnuté, akorát nevím jak. Ale do čtrnácté hodiny jsem byl klidný.

A.CZ: Byl jste jediný hejtman, který ještě mohl uspět. Cítil jste podporu ostatních odstupujících hejtmanů?

Kolegové se smáli, že bych paradoxně mohl pro klub exhejtmanů být spojkou do reálného politického světa a dělali si legraci z toho, že by skrze mne ze záhrobí promlouvali. Já teď půjdu k nim na onen svět a budeme muset najít jinou formu, jak budeme promlouvat. Tato je již ucpaná.

A.CZ: Co si myslíte, že stálo za vaším neúspěchem?

Prohru jsem si připouštěl už po prvním kole. Bylo mi jasné, že pokud sečtu hlasy protikandidáta a přičtu k nim ty, které získal komunistický kandidát, tak mám obrovský problém.
 
Voliče, kteří je volili, nemělo smysl přesvědčovat a nebyl na to ani čas. Já jsem se pokusil přesvědčit ty, které bych nazval nerozhodnuté. Musím ale říci, že přišli i ti, kteří v prvních volbách nebyli. Řada lidí z mých přítel a známých, dokonce i lidí, které neznám, mi volala, mailovala a esemeskovala, že v prvním kole nebyli a teď půjdou.

Nemyslím si, že bych byl o tolik horší než inženýr Kapoun z Doks, ale ta volba byla o něčem jiném. Byla o tom, že politické kyvadlo se posunulo doleva a ve svém pohybu pokračuje.

A.CZ: Myslíte, že na volební výsledek měla vliv návštěva prezidenta?

Myslím, že to nemělo vůbec vliv. I jsem to takhle s panem prezidentem konzultoval a v podstatě jsme se shodli, že určitě nechceme, aby moje případné vítězství tak bylo vnímáno. Proto jsme veřejné části návštěvy zrušili. To, že to nemělo žádný vliv, je vidět i na samotném volebním výsledku.

A.CZ: Už máte rozmyšlené, co budete dělat dál?

Pokud nebude dán protest do krajských voleb, tak nejprve 13. listopadu bych mohl svolat jednání nového zastupitelstva Libereckého kraje. Potom budu na volné noze. Nemám zatím žádné nabídky, je možné, že nějaké přijdou. Mám záměr věnovat se správě nemovitostí jako soukromník.

A co se týká věcí veřejných, na politiku jsem nezanevřel. Naopak, je to pro mne výzva. Tímto chci také poděkovat voličům za jejich hlasy a o jejich důvěru se budu ucházet dále. Byl jsem zvyklý po dvanáct let vyhrávat, takže zákonitě prohra musela jednou přijít. Jsem rád, že po tak dlouhé době.

Nyní bych se chtěl věnovat vnitřnímu dění v občanské demokracii a jejímu vývoji, což jsem v minulosti už dlouhodobě pociťoval jako dluh. Chtěl bych pokračovat v městě Česká Lípa jako zastupitel a radní.

Budu si taky chtít vzít chvíli volno ve snaze vrátit dluh rodině, která mi poskytla velké zázemí. A jen díky ní jsem se mohl naplno věnovat věcem veřejným.

A.CZ: K dění kolem ODS. Jakou roli v rámci strany byste si představoval?

Pokud budu navržen do nějaké vnitrostranické funkce, rád to přijmu. Myslím, že teď budu mít dost času se tomu věnovat.

A.CZ: Váš názor na současné vedení se nezměnil?

Mirek Topolánek by neměl pokračovat jako předseda ODS. Co se týká jeho předsednictví ve vládě nebo fungování této vlády, ta by měla po provedení některých změn dál pokračovat.

Nedovedu si představit, že by vláda měla padnout i v souvislosti s problémy, které by z toho vyvstaly vzhledem k předsednictví v EU.

Budu vyzývat Mirka Topolánka, aby se funkce předsedy vzdal, ale nebudu ho vyzývat, aby se vzdal funkce premiéra. Nevím, proč je spojováno předsednictví strany s premiérstvím. Dovedu si představit situaci, kdy bude někdo jiný předsedou ODS a někdo jiný premiérem.

A.CZ: Není vám dnes zpětně líto, že jste se dobrovolně vzdal kandidatury do krajského zastupitelstva a nyní vám de fakto zůstává jen komunální politika?

Své stanovisko nepřehodnotím.. Já se tenkrát musel rozhodnout, jestli kvůli mně a Zikovi (lídr kandidátky ODS v Libereckém kraji) vypukne v ODS bratrovražedný boj. To by neprospělo ODS jako takové. Ten, kdo by boj vyvolal, by byl později označen za toho, kdo eventuálně prohrál jedny, druhé nebo oboje volby.

Pokud bych trval na své kandidatuře, zřejmě bych se na kandidátku dostal, ale na nevolitelné místo a tím bych zablokoval vstup dalším kandidátům za českolipsko. I když bych na preferenční hlasy možná postoupil, je potom otázka, jak by se ke mně takový klub choval a jak já k němu. A pokud jsem nedovedl v primárních volbách přesvědčit, chápu obavu většiny, abych tam neprudil. Chtěl jsem se zachovat stranotvorně a sám jsem to břemeno z kolegů sňal a kandidatury se vzdal.

Otázka je, jak to teď hodnotí jiní. Vyčítají mi to se slovy, no vidíš, kdybys na té kandidátce byl, tak jsi mohl přinést další hlasy navíc a my jsme se mohli v kraji podílet na vládě. Ale to si měli rozmyslet při mé nominaci. Příště budu důraznější.

A.CZ: A řeknete dnes, proč Vás Vaši kolegové z Liberce odepsali?

To se ptejte té druhé strany.

A.CZ: Ale určitě na to máte nějaký názor.

Já z toho mám pocit, že v podstatě Liberec chtěl mít svého hejtmana. Já jsem svým způsobem proti Radimovi Zikovi kandidoval již před čtyřmi roky. Zvítězil jsem možná proto, že panovala obava, že Zika by protikandidáta Petra Pávka neporazil.

Už po volbách mi bylo naznačeno, že by bylo dobře, kdybych se přestěhoval z České Lípy do Liberce, abych příště mohl být libereckým kandidátem. Liberec je v prostě v našem kraji velice dominantní. Bydlí zde čtvrtina obyvatel kraje, tak je to logické. Já se ale stěhovat nechtěl.

A.CZ: Prohráli jste v Liberci, nyní i v České Lípě. Bude se to řešit i na úrovni krajské ODS?

Určitě to budeme řešit. Musíme si říci jak dál, jestli jsme někde přeci jen neudělali chyby. Musíme si také říci, jak budeme postupovat na kongresu. A máme si skutečně hodně co vysvětlovat, ale nerad bych, abychom si to vzkazovali přes média.

 

Právě se děje

Další zprávy