Bendl: Bém by měl jít do boje o předsedu ODS

Kateřina Eliášová
19. 10. 2008 21:00
Středočeský hejtman chce změnu vedení strany
Foto: Ludvík Hradilek

* Bendl jednal v neděli s vítěznou ČSSD o možné spolupráci v kraji * S Davidem Rathem se na ničem nedohodli * Ve volbách prohrála středočeská ODS jen těsně

Praha - Den po prohraných volbách se u poražené ODS začínají ozývat hlasy, že by měl Mirka Topolánka v čele strany někdo vystřídat.

Nikoho zřejmě nepřekvapí, že nejčastěji skloňovaným jménem je to 1. místopředsedy ODS, primátora Prahy Pavla Béma.

Že by se měl právě on stát novým šéfem strany, si myslí například dosavadní hejtman Petr Bendl, který ve Středočeském kraji prohrál s kandidátem ČSSD Davidem Rathem.

"Pavel Bém je určitě vážným kandidátem," řekl deníku Aktuálně.cz Bendl, který se počítá mezi Bémovy osobní přátele. Sám však nevyloučil, že na předsedu bude na prosincovém kongresu ODS kandidovat on sám.

ODS po porážce? Změnit vedení

Bendl tvrdí, že by ODS měla hledat cestu, jak se s drtivou porážkou v krajích vyrovnat.

"Podle mě je v tuto chvíli cestou, jak z toho ven, změna vedení. Já si myslím, že by do toho měl jít. Jestli do toho půjde, to je na něm," uvedl na adresu Béma.

Oba politici k sobě mají hodně blízko a patří ke kritikům současného předsedy. Pavel Bém v sobotu vpodvečer odjel na poslední chvíli ze sídla ODS do středních Čech, aby Bendla podpořil. Voliči v tomto kraji ale nakonec dali přednost Davidu Rathovi.

Bém prozatím tvrdošíjně odmítá reagovat na výzvy, aby šel v boji o křeslo šéfa ODS proti Topolánkovi. Tvrdí, že je teď třeba soustředit se na druhé kolo senátních voleb.

Topolánek: Ať je více kandidátů

Spekulace o tom, že Topolánka vyzve na souboj jeho největší rival Pavel Bém, nechávají premiéra klidným. "Budu obhajovat svoji pozici, nevidím důvod, proč by to tak nebylo," řekl.

Očekává dokonce, že se proti němu postaví více kandidátů. "Vidím mnoho lidí, kteří by se mohli utkat o post předsedy. Jsem rád, když je více kandidátů," dodal.

Možná výměna předsedy ODS by ale mohla znamenat problém. Pokud vláda ustojí středeční hlasování o nedůvěře a sama nepodá demisi, možná prosincová výhra Pavla Béma by výrazně oslabila premiérovu pozici.

To si uvědomuje i Bendl. Jak by se ale ODS respektive Topolánek v tu chvíli zachovali, Bendl nechce odhadnout.

"To by byl oříšek. Ovšem není možné jenom sklopit diář a říct si, že jsme prohráli. Něco budeme muset udělat," myslí si Bendl.

 

Právě se děje

Další zprávy