ODS zapomněla na obyvatele měst, ti se pomstili

Petr Holub
19. 10. 2008 23:01
V Brně, Olomouci a Zlíně si ČSSD za dva roky polepšila o 25 %
Mirek Topolánek se vyjadřuje k výsledku voleb.
Mirek Topolánek se vyjadřuje k výsledku voleb. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Analýza - Hodinu po ukončení voleb byly sečteny tři procenta hlasů z nejmenších obcí. Vedli sociální demokraté s 36 procenty, ODS měla 22 procent a komunisté šestnáct.

Experti věděli, že nejde o konečný stav. Stejně jako ve volbách do sněmovny se čekalo na výsledky velkých měst. Tamní obyvatelé měli bilanci srovnat, protože dávají přednost občanským demokratům.

Čekání bylo marné. Nakonec ČSSD získala 36, ODS 24 a KSČM 15 procent. Velká města tentokrát Mirku Topolánkovi nepomohla.

Rozhodly vysoké nájmy

Bylo tomu přesně naopak. V Olomouckém, Zlínském, Jihomoravském, Královéhradeckém, Pardubickém, Libereckém a Karlovarském kraji se naopak staly metropole tahouny, které porážku ODS zhoršily.

Například v Olomouckém kraji posílila ČSSD ve srovnání s posledními volbami do sněmovny o 14 procent, v samotné Olomouci však o 19 procent a v Prostějově dokonce o 24 procent. Na Zlínsku si ČSSD polepšila o 11 procent, ve městě Zlíně opět o 24 procent. V menší míře to platí i v českých městech. Například v Královéhradeckém kraji přišla ODS ve srovnání se sociálními demokraty o 16 procent, v krajské metropoli o 20 procent.

Čísla naznačují, že právě lidé z velkých měst jsou nejvíc nespokojeni s důsledky reforem. Na rozdíl od menších obcí se nezlobí pouze na poplatky u lékaře. V metropolích se častěji bydlí v nájemních bytech a jejich ceny začaly letos rychleji růst.

Ze statistiky dokonce vyplývá, že čím větší město, tím více nespokojenost rostla.

Modrá pevnost Budějovice

Jedinou výjimkou mezi velkými městy jsou České Budějovice, kde ODS i přes své reformy vyhrála s dostatečným náskokem.

Do této kategorie by nepochybně patřila i Praha, kdyby se v ní volilo. Svědčí o tom i výsledky z jejího blízkého okolí, kde ODS vůbec neztrácela a v některých satelitech dokonce získala přes polovinu hlasů. Modrý prstenec okolo Prahy sahá od Poděbrad k Berounu a od Odolene Vody k Čerčanům.

Na okresní úrovni se takových měst už mnoho nenajde. Topolánkovi lidé uchovali těsnou převahu ještě v Jablonci nad Nisou, Trutnově, Písku a Berouně.

Většinu udrželi i v některých menších městech na severovýchodě Čech, například Turnově, Jilemnici, Červeném Kostelci a Hronově. V jiných tradičních pevnostech na severovýchodě, jako jsou Železný Brod, Lomnice nad Popelkou nebo Semily ztratili ve prospěch sdružení starostů.

Také na jihozápadě Čech ODS nejlépe uspěla v menších městech, konkrétně vyhrála ve Kdyni, v Nýrsku, Železné Rudě, Vyšším Brodě a Křemži.

Většinu v obcích okolo Brna vzali občanským demokratům lidovci a tak největší moravskou obcí, kde ODS vyhrála, jsou Vizovice s pěti tisíci obyvatel.

Horníci mají jasno

Podobně jako vítězství v některém větším městě pro ODS, je pro ČSSD unikátem zisk přes polovinu hlasů. Z bývalých okresních měst se to podařilo jen v Karviné. Stejný výsledek hlásí i nedaleký Havířov, Orlová a Bohumín. Mohly se na tom podepsat obavy rodin horníků ze zdražení nájmů v bytech pronajatých od důlní společnosti.

Přes polovinu hlasů získala ČSSD podle očekávání od obyvatel některých odlehlých městeček v Jeseníkách (Vidnava, Zlaté Hory, Rýmařov) i Beskydech (Brumov-Bylnice). Stejně ČSSD uspěla v tradiční baště Bystřici nad Pernštejnem.

Jak odplácí Vesnice roku

Lidovci jsou ve velkých městech téměř bez šance. Pokud se nechají stranou mimořádné výsledky v Čunkově Vsetíně a zvláště v Pardubicích, získala KDU-ČSL přes deset procent jen v okresních metropolích Jihomoravského kraje.

Hlasy získané od ODS stačily lidovcům k vítězství ve vinařských obcích na jihovýchod o Brna i na Vsetínsku. Rekordní byl zisk v rozlehlé valašské obci Lidečko, kde KDU-ČSL získala 74 procent měsíc poté, co ji ministr pro místní rozvoj vyhlásil vesnicí roku.

Nástupu sociálních demokratů nedokázali čelit ani komunisté. Z jejich pohledu jsou čestnou výjimkou města na jihozápad od Brna, vyhráli konkrétně v Miroslavi, Ivančicích a Oslavanech. V Oslavanech pro ně hlasoval každý druhý.

Další vítězství si odnesli už jen z pohraničních obcí na bavorském pomezí (Bělá nad Radbuzou, Rozvadov, Dolní Žandov, Hranice).

 

Právě se děje

Další zprávy