Neskrývaná radost i sebezpytování. Takové byly volby

Domácí Domácí
18. 10. 2008 23:40
Přečtěte si, co řekli politici k výsledkům voleb
Paroubek a Rath mají radost. Porazili své rivaly na hlavu.
Paroubek a Rath mají radost. Porazili své rivaly na hlavu. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Oranžový triumf. Tak by se daly označit výsledky krajských voleb, v nichž jednoznačně dominovala opoziční ČSSD.

"Jsem šťastný," neskrýval své nadšení šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek. "Klaním se voličům. To oni rozhodli, ne stranické sekretariáty."

Vítězství ve všech krajích je překvapilo. "Tak velké vítězství jsem nečekal," svěřil se sociálnědemokratický místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek.

ČSSD vyšla jako vítěz i z nejsledovanějšího souboje ve Středočeském kraji, v němž se někdejší ministr zdravotnictví David Rath utkal s hejtmanem Petrem Bendlem. "Co to tomu Bendlovi děláš? To si snad ani nezaslouží," dobírali si Ratha straničtí kolegové, když mu gratulovali.

"Voliči vystavili Mirkovi Topolánkovi červenou kartu. Měl by rezignovat," nebral si možný budoucí hejtman servítky.

Jsme krůček od armagedonu, bědoval Bém

V táboře bylo viditelné i slyšitelné zklamání. "ODS je krůček od krajského armagedonu," bědoval první místopředseda a pražský primátor Pavel Bém. "Jiří Paroubek dostane nástroj na splnění svého snu: vládnout nikoli s Marťany, ale s komunisty," zavzpomínal na slavný výrok bývalého premiéra.

"Chtěl bych poblahopřát vítězi. Prohráli jsme," musel přiznat současný předseda ODS i vlády Mirek Topolánek.

Účet, který voliči vystavili lidovcům, zůstal za očekáváním, které mělo vedení strany. Jiří Čunek navzdory nepříliš příznivému výsledku nehodlá nést osobní zodpovědnost. "Nejsem člověk, který je zvyklý rezignovat," uvedl.

Propadla i Strana zelených. Neuspěla, přestože si podle slov svého předsedy Martina Bursíka kladla vyšší cíle. "Samozřejmě nebylo dobré, že jsme se potáceli ve sporech," připomněl nedávné rozbroje s křídlem své vnitrostranické rivalky Dany Kuchtové.

 

Právě se děje

Další zprávy