Meteorologové opět zklamali, v zimu už zbývá jen věřit

ČTK ČTK
11. 1. 2014 17:20
Měsíční výhled počasí předpovídá pro příští čtyři týdny teploty nad dlouhodobým průměrem.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Po teplém počátku nového roku se ochladí, velký mráz zatím ale zřejmě nebude. Měsíční výhled počasí, který čerstvě  vydal Český hydrometeorologický ústav, předpovídá pro příští čtyři týdny teploty nad dlouhodobým průměrem (minus 1,1 stupně Celsia).

A pokud dnes na horách neleží přírodní sníh, je zklamáním pro lyžaře také i informace, že ve výhledu je množství srážek slabě pod normálem. 

Postupné ochlazování meteorologové očekávají už od příštího týdne, kdy teploty přesto ještě zůstanou nadprůměrné. Přes den by měly vystoupat maximálně k sedmi stupňům nad nulou a nejnižší noční teploty by měly být minus šest stupňů Celsia. V dalších týdnech pak mají teploty klesat podle dlouhodobé předpovědi k hodnotě blízké dlouhodobému průměru.

Z hlediska srážek by první polovina sledovaného období měla spíše průměrná, druhá část bude pravděpodobně o něco sušší, uvedli meteorologové.

Průměrná teplota v období do 13. ledna do 9. února se v Česku pohybuje od minus 2,1 do minus 0,1 stupně Celsia. Podle údajů sledovaných od roku 1951 byla nejnižší průměrná teplota v roce 1963, kdy klesla na minus 9,5 stupně. Naopak nejvyšší byla v roce 2002, a to 3,8 stupně nad nulou.

Dlouhodobý výhled nepostihuje všechny možné odchylky od nejpravděpodobnějšího vývoje počasí, ale vyjadřuje jen očekávaný trend ve vývoji počasí, upozorňuje ČHMÚ.

 

Právě se děje

Další zprávy